ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ Κ.Υ. ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ Π.Ι. ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν από σήμερα Δευτέρα 2/11/2015 και οι γιατροί του Π.Ι. Αμπελώνα μαζί με όλους τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Τυρνάβου, μετά το κάλεσμα της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ ( Ένωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας) μπαίνοντας στο “χορό” των κινητοποιήσεων

που ξεκίνησαν πριν 2 εβδομάδες τα Κέντρα Υγείας Φαρσάλων, Γόννων και Ελασσόνας, και από το καλοκαίρι αρκετά Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Λόγω της επίσχεσης για κάποιο διάστημα θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά και μόνο στο κέντρο υγείας Τυρνάβου, ενώ δεν θα γίνονται και συνταγογραφήσεις

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνονται τα εξής:

“Μετά από μήνες αναμονής και καλής διάθεσης και έχοντας δώσει χρόνο στην διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, η υπομονή των γιατρών εξαντλήθηκε καθώς:

1. Η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των εφημεριών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αφού παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι λεφτά υπάρχουν, φτάσαμε στον Νοέμβριο και οι γιατροί έχουν πληρωθεί μόνο τους πρώτους 4 μήνες του χρόνου κι αυτούς με περικοπές ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οι πιθανότητες να προλάβουν να πληρωθούν όλους τους μήνες είναι πλέον ελάχιστες. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί θα συνεχίσουν να εφημερεύουν γνωρίζοντας ότι δεν θα πληρωθούν!

2. Πέρα όμως από τις απλήρωτες εφημερίες η 5η ΥΠΕ αναγκάζει τους γενικούς γιατρούς να καλύπτουν κενά σε καλοκαιρινά εφημεριακά κέντρα, σε απομακρυσμένες περιοχές (Δομοκός) αλλά και σε νησιά (Αλόννησος) όπου σε άθλιες συνθήκες , εργάζονται για πάνω από 10 συνεχόμενα εικοσιτετράωρα, όχι μόνο απλήρωτοι και χωρίς καμιά ασφάλεια, αλλά καλύπτοντας από την τσέπη τους τα έξοδα μετακίνησης διαμονής και διατροφής!!!

3. Όλα αυτά σε μια στιγμή που παιδίατροι, μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι και οδοντίατροι, είναι είδος υπό εξαφάνιση στα Κ.Υ.,και οι δραματικές ελλείψεις σε υλικά, φάρμακα, αναλώσιμα και εξοπλισμό, αναγκάζουν το προσωπικό των ΚΥ. να παρακαλάει τους δήμους, τα ΚΑΠΗ,τους πολίτες, και τα φαρμακεία , ή να πληρώνει από την τσέπη του για να τα εξασφαλίσει.

4. Η εικόνα “διάλυσης” των ΚΥ συμπληρώνεται από την έλλειψη security που καθιστά ανέκδοτο την ασφαλή εφημέρευση, ενώ η έλλειψη ασθενοφόρων εκτός από μοιραία για τους ασθενείς, αυξάνει το “κόστος” της εφημερίας, καθώς ο γιατρός εκτός από χρήματα για την σίτιση του θα πρέπει ξεκινώντας για την εφημερία να εξασφαλίσει και χρήματα για να πληρώσει το ταξί της επιστροφής από μια ενδεχόμενη διακομιδή!

Oι γιατροί των Κέντρων Υγείας εκτός από την ιατρική φροντίδα, τον χρόνο και τα χρήματά τους καταθέτουν στην εφημερία και την ψυχή τους. Είναι επομένως τουλάχιστον άδικο, να τους απαξιώνουν και να τους δίνου υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα!

Είναι σίγουρο ότι κανείς απ τους γιατρούς που θα κάνουν επίσχεση δεν χαίρεται γι αυτό, καθώς οι σχέσεις τους με τους ασθενείς είναι προσωπικές – φιλικές, όμως με κάποιο τρόπο πρέπει να αντιδράσουν στην συνεχή υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας”.

ΣΤΗΡΙΞΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρισκόμενοι σε επίσχεση εργασίας γιατροί επισκέφθηκαν σήμερα το δήμαρχο Τυρνάβου ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του στα αιτήματα και στον αγώνα τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ