ΨΑΛΙΔΙ 100.000€ ΣΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Σε μια εποχή που η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη στήριξη των ευπαθών ομάδων κάθε τοπικής κοινωνίας που κυριολεκτικά διαλύεται από τα μνημόνια και τις υφεσιακές πολιτικές που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι και σήμερα, ο δήμος Τυρνάβου δυστυχώς

παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες των νυν διοικούντων αποφάσισε να προχωρήσει σε νέες περικοπές των πόρων που προορίζονται για τον οργανισμό κοινωνικής πολιτικής καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την αποτελεσματική του παρέμβαση υπέρ των αδύναμων δημοτών.

Η απόφαση για περικοπή κατά 100.000 € των πόρων, από 500.000 € σε 400.000€,  που δίνει ο δήμος στον οργανισμό ελήφθη κατά πλειοψηφία σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος υποστήριξε ότι οι λόγοι που επιβάλουν εκ νέου τη λήψη απόφασης για περικοπές μετά την απόφαση του 2013 είναι ότι μετά την παρέλευση πλέον 5 ετών λειτουργίας του νέου νομικού προσώπου, διαπιστώθηκε ότι το ύψος της επιχορήγησης είναι αφενός μεν μεγαλύτερο από το αναγκαίο(!!!)  για την εύρυθμη λειτουργία του Ν.Π., λαμβανομένου υπόψη των οικονομικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία και των νέων δεδομένων που εμφανίστηκαν στην χρηματοδότησή του μέσω ειδικών προγραμμάτων για δράσεις κοινωνικής πρόνοιας, όπως λ.χ. λειτουργία παιδικών σταθμών, αφετέρου πέραν των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου, ύστερα από την μείωση των ΚΑΠ κατά αρκετά μεγάλο ποσοστό το χρονικό διάστημα 2011-2015.

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των Δομών του Δήμου Τυρνάβου, η οποία άμεσα ολοκληρώνεται από την υπηρεσία, γεγονός που θα επιτρέψει στη δημοτική αρχή να προχωρήσει στην γενικότερη αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών του Δήμου (;;;), στο πλαίσιο της νέας διαμορφωθείσας πραγματικότητας.

Σας επισημαίνω ότι η εγγραφή της σημερινής επιχορήγησης του Ν.Π. στον προϋπολογισμό του Δήμου μας ως υποχρεωτική δαπάνη, δημιουργεί δομικό πρόβλημα στην κατάρτιση και ισοσκέλιση του υπό ψήφιση προϋπολογισμού, αφού τα έσοδα του Δήμου Τυρνάβου είναι συγκεκριμένα και οι δαπάνες στο σύνολό τους σχεδόν ανελαστικές.

Ο δήμαρχος πρότεινε η τροποποίηση της συστατικής πράξης του Ν.Π. να γίνει μόνον όσο αφορά την ετήσια τακτική επιχορήγηση του Δήμου, η οποία προτείνεται να είναι:

Η ετήσια τακτική επιχορήγηση του Δήμου, η οποία ανέρχεται σε 400.000,00 € για το έτος 2016, ομοίως και για καθένα από τα επόμενα δύο (2) έτη, μέχρι τροποποίησης της παρούσης και η τυχόν έκτακτη επιχορήγηση το ύψος της οποίας διαμορφώνεται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες που οδηγούν στην καταβολή της έκτακτης επιχορήγησης.

Με την παρούσα απόφαση θα προκληθεί δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του Δήμου Τυρνάβου ύψους 400.000,00 € για το έτος 2016 και ισόποση για καθένα από τα επόμενα δύο (2) έτη.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αστ. Χατζηκράχτης εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόταση για περικοπή των πόρων σημειώνοντας χαρακτηριστικά και τα εξής:

“Κύριε Δήμαρχε, από εδώ και πέρα θα είστε σφιγμένοι εντελώς. Με την οικονομική πολιτική της νέας συγκυβέρνησης μας περιμένουν πολλά πράγματα όλους μας, όπως περικοπές κ.λ.π. Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις. Ο Δήμος βέβαια θα είναι αυτός που θα τραβήξει τα περισσότερα. Ως Λαϊκή Συσπείρωση προτείνουμε αγώνα και δράση.

Από την πλευρά της η κ. Αναστασία Ψύρρα τάχθηκε υπέρ τηε μείωσης λέγοντας: Μακάρι να μην αναγκαζόμασταν να κάνουμε
περικοπές, αλλά θα το ψηφίσουμε το θέμα λόγω αναγκαιότητας”.

Τέλος ο κ. Σάμερ Αθανάσιος Αμάρι τόνισε ότι και η παράταξή του ψηφίζει το θέμα αλλά διατηρεί τις επιφυλάξεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών του Νομικού Προσώπου.

Μετά από τη συζήτηση υπέρ των περικοπών τάχθηκαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας εκτός των κ.κ. Κουτσίνα και Κουτσοδήμου που απουσίαζαν οι παρατάξεις Μαλάκου και Ψύρρα, κατά τάχθηκαν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ενώ απουσίαζε η παράταξη Ροντούλη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ