«ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ» ΣΤΟ ΟΥΗΛ

 

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών προσκαλούν όλους τους ενδιαφερόμενους στη διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Πανόραμα Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής»

(κύκλος διαλέξεων διακεκριμένων αρχιτεκτόνων με θεματολογία που αφορά το προσωπικό τους έργο ή θεωρητικές αναλύσεις αρχιτεκτονικών και άλλων ζητημάτων).

Η διάλεξη έχει τίτλο «Εγκληματική λιτότητα – Γιατί οι κινηματογραφικοί κακοί προτιμούν τη μοντέρνα αρχιτεκτονική;» και θα γίνει την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο ΟΥΗΛ (Ανθίμου Γαζή & Κουμουνδούρου).

Ομιλητής θα είναι ο αρχιτέκτονας Πέτρος Μαρτινίδης.

Η προσέλευση έχει προγραμματιστεί για τις 7:30 το απόγευμα και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα ομιλητή

Ο Πέτρος Μαρτινίδης γεννήθηκε το 1946 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Α.Π.Θ., Ψυχολογία και Σημειολογία στο Παρίσι, Ιστορία και Φιλοσοφία των επιστημών στο Λονδίνο. Είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π Θ., όπου όπου επί 35 χρόνια δίδαξε «Θεωρία και κριτική της Αρχιτεκτονικής» και «Σχεδιασμό θεατρικών χώρων».

Έχει ακόμη διδάξει στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., στα Τμήματα Εικαστικών και Δημοσιογραφίας του Α.Π.Θ., στο Μεταπτυχιακό της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Είναι συγγραφέας περισσότερων από δέκα βιβλίων για την Αρχιτεκτονική, μεταξύ των οποίων «Οι λέξεις στην αρχιτεκτονική και την επιστημονική σκέψη» (1990), «Μεσιτείες του ορατού: ζητήματα θεωρίας της κριτικής στην αρχιτεκτονική και την τέχνη» (1997) και «Μεταμορφώσεις του θεατρικού χώρου: τυπικές φάσεις κατά την εξέλιξη των θεάτρων στη Δύση» (1999), «Κριτική και ευαισθησία: η εξέλιξη του κριτικού στοχασμού για την τέχνη» (2011).

Ο Πέτρος Μαρτινίδης είναι ίσως ο πρώτος Έλληνας ερευνητής της μορφής και της κοινωνικής λειτουργίας της παραλογοτεχνίας, πεδίο στο οποίο εισέφερε με μονογραφικές μελέτες αλλά και ευρύτερα ερμηνευτικά κείμενα, μεταξύ των οποίων τα: «Συνηγορία της παραλογοτεχνίας» (1982), «Κόμικς, τέχνη και τεχνικές της εικονογραφήγησης» (1990), «Η υψηλή τέχνη της απελπισίας: γύρω από τον Ισοβίτη του Αρκά» (1992), «Πώς πάνε στον “παράδεισο” του Αρκά: ανατρέχοντας στην ιστορία του γέλιου» (2007).

Παράλληλα με τα παραπάνω ο Πέτρος Μαρτινίδης είναι από τους πλέον παραγωγικούς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, με ειδική επίδοση στο campus novel. Ανάμεσα στα βιβλία του η τετραλογία «Κατά συρροήν» (1998), «Σε περίπτωση πυρκαϊάς» (1999), «Παιχνίδια μνήμης» (2001) και «Δεύτερη φορά νεκρός» (2002)., η τριλογία «Μοιραίοι αντικατοπτρισμοί» (2003), «Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία» (2005) και «Ο Θεός φυλάει τους άθεους» (2006).

Έλαβε μέρος, με διηγήματά του, και στους τέσσερις συλλογικούς τόμους «Ελληνικά εγκλήματα» (2007, 2008, 2009 και 2011). Το πιο πρόσφατο βιβλίο της αστυνομικής παραγωγής του είναι η συλλογή διηγημάτων «Από άλλοθι σε άλλοθι» (2013).

Το 2000 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ένωσης Κριτικών θεάτρου για το έργο του «Μεταμορφώσεις του θεατρικού χώρου: τυπικές φάσεις κατά την εξέλιξη των θεάτρων στη Δύση». Ενώ κάθε μήνα γράφει βιβλιοκριτικές στο «The Athens Review of Books».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ