ΕΦΗΒΟΙ ΠΟΥ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα ορισμένων φυτοφαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των PCB και DDTs, μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη και την ωρίμανση των όρχεων, σύμφωνα με μελέτη.

“Το DDT και άλλα φυτοφάρμακα όπως αυτό, συνεχίζουν να παραμένουν στο περιβάλλον και να μολύνουν την τροφή μας,” δήλωσε στην εφημερίδα Daily News, η Melissa Perry, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και πρόεδρος του προγράμματος Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Υγείας στο Πανεπιστήμιο George Washington.

Υψηλά επίπεδα PCB και DDTs μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη και ωρίμανση των όρχεων, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η Perry και οι συνεργάτες της συνέλεξαν και εξέτασαν το αίμα και το σπέρμα από περίπου 90 άνδρες ηλικίας 22 έως 40 ετών, που έζησαν στο νησί Φερόε – το οποίο βρίσκεται μεταξύ της Νορβηγίας και της Ισλανδίας. Για 33 από τους συμμετέχοντες, είχαν δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί όταν αυτοί ήταν 14 ετών.

Με βάση τα δείγματα, η ομάδα ανακάλυψε ότι οι άνδρες που είχαν τα υψηλότερα ποσοστά ρύπων στο αίμα τους όταν ήταν 14 ετών, είχαν επίσης αυξημένα ποσοστά σπερματικών κυττάρων με μη φυσιολογικά χρωμοσώματα – έναν κρίσιμο παράγοντα για τη στειρότητα στους άνδρες.

Τα παραπάνω φυτοφάρμακα απαγορεύτηκαν πριν από 30 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν στο νερό και το έδαφος, και συσσωρεύονται σε ορισμένα τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια.

Ως αποτέλεσμα, οι εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας συμβουλεύουν τους καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός, και το κόκκινο κρέας, τα οποία μπορούν να συσσωρεύουν φυτοφάρμακα και άλλους ρύπους, στο λίπος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ