ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ ΤΑ 5α ΤΖΑΡΤΖΑΝΕΙΑ

 

«Ο μόνος τρόπος για να καταφέρει η Ευρώπη να βγει από τη δίνη της κρίσης ισχυρή και αρραγής, είναι η ένωση των δυνάμεων, η συνέργεια και η απόκτηση της αίσθησης μίας ενιαίας ευρωπαϊκής ταυτότητας. Ο ρόλος λοιπόν της πολυγλωσσίας και της γλωσσολογικής κοινότητας με σημείο αναφοράς τα βασικά εκπαιδευτικά συστήματα της κάθε χώρας,

είναι κάτι παραπάνω από ζωτικός».  Τα παραπάνω επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του φετινού γλωσσολογικού συνεδρίου στο πλαίσιο των 5ων «Τζαρτζανείων» το απόγευμα της Παρασκευής στον Τύρναβο.

Τα φετινά «Τζαρτζάνεια» θα είναι τριήμερης διάρκειας και διεξάγονται προς τιμή του μεγάλου Τυρναβίτη γλωσσολόγου και φιλόλογου Αχιλλέα Τζάρτζανου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνεργασία της βιβλιοθήκης Τυρνάβου, του Συνδέσμου Φιλολόγων και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο δήμαρχος Τυρνάβου Παν. Σαρχώσης.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας:

«Είναι ιδιαίτερης αξίας που αυτή η γλωσσολογικού προσανατολισμού κορυφαία συνάντηση, τα Τζαρτζάνεια, θα διεξαχθεί για πέμπτη φορά στον Τύρναβο, στη Θεσσαλία και μάλιστα φέροντας τη διάκριση ως το μοναδικό γλωσσολογικό συνέδριο που πραγματοποιείται με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή του δήμου Τυρνάβου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και τη συνδρομή επιστημονικών φορέων όπως είναι το Πανεπιστήμιο και ο Σύνδεσμος Φιλόλογων που αποτελεί την «καρδιά» του συνεδρίου.

Το θέμα του φετινού συνεδρίου για την Πρώτη Γλώσσα, την Πολυγλωσσία, τις Εκπαιδευτικές και Κοινωνικοπολιτισμικές Προσεγγίσεις, θεωρώ πως αποτελεί μία εξόχως εύστοχη επιλογή από τους διοργανωτές, εάν συνυπολογίσει κανείς τις κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές συνθήκες στις οποίες, η ελίτ της γλωσσολογικής  κοινότητας καλείται να συζητήσει και να προβληματιστεί το επόμενο τριήμερο στο πλαίσιο των εργασιών και των βιωματικών εργαστηρίων των Τζαρτζανείων.

Σε μία εποχή όπου το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλυδωνίζεται από πολλαπλούς αποσταθεροποιητικούς παράγοντες όπως η οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό, η πολυγλωσσία βρίσκεται περισσότερο παρά ποτέ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Θα ήθελα εδώ να θυμίσω πως η προαγωγή της πολυγλωσσίας αποτελεί θεμέλια προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή επιτροπή καθώς μέσα από την ανάπτυξή της στα κράτη μέλη, επιδιώκει  να προωθήσει τον διαπολιτισμικό διάλογο και τη δημιουργία μιας κοινωνίας με λιγότερους αποκλεισμούς, να βοηθήσει τους πολίτες των 28 κρατών μελών να αναπτύξουν μια αίσθηση ιθαγένειας της ΕΕ, να δώσει σε νέους ανθρώπους την ευκαιρία να σπουδάσουν και να εργαστούν στο εξωτερικό και να ανοίξει νέες αγορές για τις επιχειρήσεις της ΕΕ που ανταγωνίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εκ των πραγμάτων οι προαναφερθείσες επιδιώξεις αναδεικνύουν το ειδικό βάρος της πολυγλωσσίας σήμερα, σε μία Ευρώπη η οποία λόγω της ραγδαίας μείωσης του βιοτικού επιπέδου, της γεωμετρικής αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων αλλά και της σημαντικής μετακίνησης ανθρωπίνων πληθυσμών από διαφορετικές πολιτισμικές κουλτούρες, εμφανίζει τάσεις εθνικής οχύρωσης, αποσυσπείρωσης και εσωστρέφειας που την απομακρύνουν από το στόχο της ολοκλήρωσης.

Το πρόβλημα είναι σαφώς πολυσχιδές και δαιδαλώδες αλλά το μόνο βέβαιο είναι πως η ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα, τα φωτισμένα μυαλά, οφείλουν να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στη λύση του λαμβάνοντας τις δέουσες πρωτοβουλίες.

Ο μόνος τρόπος για να καταφέρει η Ευρώπη να βγει από τη δίνη της κρίσης ισχυρή και αρραγής, είναι η ένωση των δυνάμεων, η συνέργεια και η απόκτηση της αίσθησης μίας ενιαίας ευρωπαϊκής ταυτότητας, ας μου επιτραπεί η έκφρασή. Ο ρόλος λοιπόν της πολυγλωσσίας και της γλωσσολογικής κοινότητας με σημείο αναφοράς τα βασικά εκπαιδευτικά συστήματα της κάθε χώρας, είναι κάτι παραπάνω από ζωτικός.

Πρέπει λοιπόν να κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός, ένα άλμα μεγαλύτερο από το χάσμα που δημιούργησε η κρίση. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνον με τολμηρές αποφάσεις οι οποίες όμως θα βασίζονται στη γνώση και στις ρίζες των ευρωπαϊκών ιδεωδών και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Είμαι βέβαιος πως τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από το φετινό συνέδριο, θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Την κατεύθυνση της προόδου και της αλλαγής, μέσα από τη γνώση. Στο δρόμο που κάποτε άνοιξε ο Αχιλλέας Τζάρτζανος, ο σπουδαίος Τυρναβίτης φιλόλογος και γλωσσολόγος ο οποίος αγωνίστηκε όσο ποτέ για μία σύγχρονη και  λόγια συνάμα ελληνική γλώσσα, αφήνοντάς μας το έργο του ως σημαντική παρακαταθήκη.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεχίζει να βρίσκεται συμπαραστάτης σ’ αυτή σας την προσπάθεια. Έχω την αίσθηση πως όλοι μας οι Έλληνες, πρέπει πραγματικά να νιώθουμε ευλογημένοι που αυτή τη γλώσσα είναι η μητρική μας.

Γιατί όπως είχε πει και ο Βόλφγκανγκ Γκαίτε: Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώµης το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες. Η Ελληνική αντήχησε άστρο λαµπερό µέσα στη νύχτα.

Σας ευχαριστώ πολύ,

Καλή επιτυχία.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ