ΈΝΑ «ΚΑΤ-ΕΡΓΟ» ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΝΑ «ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΜΜΟΝΗΣ»

Εμμονής μίας «νέας» δημοτικής αρχής και μίας «παλιάς» μελετητικής ομάδας της ΤΥ του Δήμου και του εξωτερικού συμβούλου της.
Εμμονής στο λάθος. Μία λάθος εξαρχής επιλογή περιοχής βιοκλιματικής παρέμβασης, με μία λάθος εξαρχής ελλιπή και ανεφάρμοστη μελέτη.

Εμμονής στο ψέμα. Ψέμα ότι το έργο εκτελείται με βάση εγκεκριμένη μελέτη (εκτελούνται εργασίες παράνομα), ψέμα ότι εξετάζεται η βελτίωση της μελέτης και του αίσχους (καμία αλλαγή αφού τοποθετήθηκαν και άλλες σιδεριές), ψέμα ότι θα ενημερώσει ο Δήμαρχος τους φορείς που πρέπει αλλά και τους πολίτες.

Εμμονής στην αυθαιρεσία. Σε μία αυθαίρετη συνέχιση του έργου χωρίς οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς των απαραίτητων εγκρίσεων να έχουν λάβει γνώση και χωρίς να δώσουν έγκριση. Η απάντηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στη Λάρισα σε ερωτήματα που θέσαμε ήταν φειδωλή αλλά, εύγλωττη: «Δώσαμε θετική γνωμοδότηση ως προς την τεχνική έκθεση που μας παρασχέθηκε, προκειμένου να ενταχθεί το έργο σε χρηματοδότηση. Είμαστε σε συνεννόηση με τον Δήμο Λαρισαίων, από τον οποίο ζητήσαμε την πλήρη μελέτη, προκειμένου να εξετασθούν όλες οι δυνατότητες για την προστασία των αρχαίων». Μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχει αποσταλεί τίποτα. Και το έργο συνεχίζεται!

Εμμονής σε μία συμπεριφορά αδιαφορίας από τους υπεύθυνους (Δημοτική αρχή, φορείς εγκρίσεων, φορείς διασφάλισης της νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος) σ’ αυτό που συντελείται στο λόφο του φρουρίου.

Αδιαφορία απέναντι σε πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον του σημαντικότερου σημείου της πόλης. Αλλά, αδιαφορία εξοργιστική και απέναντι σε πολίτες που μένουν χρόνια στην περιοχή. Και αυτό που διαπιστώνουν είναι ότι διαμορφώνεται μία διαβίωση δύσκολη πλέον με χαρακτηριστικά ανασφάλειας (σε κάθε περιστατικό έκτακτης ανάγκης πυροσβεστικό όχημα και άλλα μεγάλα οχήματα ΔΕΝ μπορούν να πλησιάσουν και να παράσχουν τις υπηρεσίες τους προς τους διαμένοντες εκεί). Και φυσικά, πλήττεται και η αξία της περιουσίας τους.

Αδιαφορία απέναντι σε καλλιτεχνικές δημιουργίες με σημειολογία (πλατεία αλόγου, πλατεία μητέρας) και απέναντι σε ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία με κύριο το Αρχαίο Θέατρο.

Και όλη αυτή η συμπεριφορά (με τις απαραίτητες ένοχες δικαιολογίες) της εμμονής έχει ένα και μόνο επιχείρημα που τίθεται διαρκώς και εκβιαστικά: «Αν σταματήσει το έργο και ακυρωθεί ο Δήμος θα πληρώσει τα χρήματα πίσω που πήρε».

Κύριοι, η κοροϊδία έχει και όρια! Το έργο ούτως ή άλλως ΔΕΝ ολοκληρώνεται και δεν αποπληρώνεται μέχρι 31/12/2015 που κλείνει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Ο Δήμαρχος το γνωρίζει όπως και σε όλη την Ελλάδα για ανάλογες περιπτώσεις.

Απλά, βολεύει να εκτελεστεί όσο γίνεται σε μεγαλύτερο ποσοστό για να μπορέσει για το υπόλοιπο που θα απομείνει να βρει με την Κυβέρνηση και την ΕΕ χρηματοδότηση (είτε με Εθνικούς πόρους είτε με ευρωπαϊκούς από το επόμενο πρόγραμμα).

Αυτόν τον βολεύει. Την πόλη μας όμως; Την βολεύει να «φορτωθεί» για 5 χρόνια ένα «ΚΑΤ-ΕΡΓΟ» και μετά να χρεωθεί και το κόστος της όποιας αλλαγής – ξηλώματος;

Χρόνος λοιπόν υπάρχει, για σημαντικές αλλαγές στη μελέτη που θα στοχεύουν στους ίδιους περιβαλλοντικούς στόχους και έτσι το «ΚΑΤ-ΕΡΓΟ» να γίνει ωφέλιμο έργο και, να προχωρήσει, να χρηματοδοτηθεί και να ολοκληρωθεί.

Πολιτική βούληση μάλλον δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει από εκείνους που προκήρυξαν το έργο και βάλανε φαρδιά πλατειά την υπογραφή τους σε μία σύμβαση που… ΔΕΝ εκτελείται αλλά, εκτελείται αυθαίρετα ένα έργο με μία μελέτη μη εγκεκριμένη.

Ελπίζουμε όμως, στην «αυτεπάγγελτη» ευαισθησία και άμεση ενέργεια όλων εκείνων των υπευθύνων (της Δικαιοσύνης, του Συλλόγου Δικηγόρων ν. Λάρισας, του ΤΕΕ, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, των Αρχαιολογικών υπηρεσιών, του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, της Αντιπεριφέρειας ΠΕ Λάρισας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης) που έχουν αρμοδιότητα και ευθύνη να προστατεύσουν το Δημόσιο συμφέρον της πόλης και των πολιτών.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ