ΕΥΘΥΝΕΣ

Παρακολουθούμε όλοι και όλες από τις οθόνες των τηλεοράσεων μας την βίαιη επιθετιική συμπεριφορά ομάδας συγκεντρωμένων,με συνέπεια την πρόκληση σωματικών βλαβών και ψυχικής οδύνης σε βάρος του βουλευτή κ. Κουμουτσάκου,κατά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ποντιακών οργανώσεων στο Σύνταγμα,

για τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας σχετικά με την γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους.

Δεν θα σταθώ στον απρόκλητο και αντικοινωνικό ξυλοδαρμό του εν λόγω βουλευτή, καθόσον οι ποινικές ευθύνες των υπαιτίων αυτουργών της πράξης θα αποδοθούν από το Ποινικό Δικαστήριο.

Θα ήθελα να επικεντρωθώ στο θέμα ”πού παίζει” στους ραδιοτηλ. σταθμούς,της απόδοσης ευθυνών σχετικά με τη στάση των αστυν. δυνάμεων που ήταν επιφορτισμένες για την τήρηση της τάξης στον χώρο της συνάθροισης και όσα ακούσθηκαν από επίσημα χείλη,-χωρίς να έχω ουδεμία διάθεση υπεράσπισης,η εναντίωσης ως προς κανένα,ει μη μόνο με ψυχραιμία και με κριτήριο αξιολόγησης την πρότερη ιδιότητά μου ως αξ/κού της ΕΛ.ΑΣ. και με βάση την λογική και την εμπειρία του αντικειμένου.-

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

  1. Ακούσθηκε και κατηγορήθηκε η ΕΛ.ΑΣ. γιατί δεν υπήρχαν παρούσες δυνάμεις στο συγκεκριμένο σημείο του συμβάντος.

Στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπήρχαν στατικές δυνάμεις γιατί προφανώς η εντολή που θα είχε δοθεί στον επικεφαλής αξ/κό εκπορεύθηκε από το κέντρο επιχειρήσεων της Γ.Α.Δ.Α.και φυσικά με οδηγίες, επιθυμία και εντολή του Υ.Δ.Τ.με το αιτιολογικό,οι αστυνομικοί να ευρίσκονται σε ”διακριτική” απόσταση από τον χώρο των συγκεντρωμένων διαδηλωτών,για να μη φαίνεται ότι ο χώρος ”αστυνομοκρατείται” Είναι φανερό ότι  αν η εντολή ήταν η παρουσία επί τόπου των αστυν. δυνάμεων,είναι ”ηλίου φαεινότερο”ότι οι αστυνομικοί θα ήσαν από την αρχή παρόντες στον χώρο του αδικήματος.

  1. Σε όλες τις κοινωνικές διαμαρτυρίες των φυσικών προσώπων οι εντολές δίνονται από την πολιτική ηγεσία,γιατί έχουν κοινωνικό αντίκτυπο και όχι από την φυσική ηγεσία της Αστυνομίας.Απλά η επιχειρησιακή αντιμετώπιση γίνεται από τις αστυν. δυνάμεις και πάντα με βάση τις εντολές που δέχονται από το Υπουργείο.Συνεπώς η μετατόπιση των ευθυνών από την Πολιτική ηγεσία προς τους εκτελούντες υπηρεσία υφισταμένους αστυνομικούς κατά την άποψή μου δεν στέκει και θεωρώ βάσιμα ότι είναι απόσειση ευθυνών της πολιτικής ηγεσίας προς τους ……”συνήθεις υπόπτους” ( ΕΛ.ΑΣ. ).
  2. Ακούσθηκε γιατί δεν διενεργήθηκαν συλλήψεις επί τόπου.

Επιχειρησιακά είναι εξαιρετικά δυσχερές και εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους η σύλληψη διαδηλωτών μέσα στην τεταμένη ατμόσφαιρα  συγκεντρωμένου πλήθους,όπου επαπειλείται το πλήθος να μετατραπεί σε μάζα, η μάζα σε όχλο, ο όχλος σε ανεξέλεγκτο παράγοντα αντίδρασης,με ορατή συνέπεια η κατάσταση να λάβει ακραίες μορφές .

  1. Για το θέμα της επιτόπιας αντιμετώπισης του συμβάντος.

Αυτό θα εκτιμηθεί στην Διοικητική εξέταση που θα διενεργηθεί,αν δηλαδή η επέμβαση της αστυν. δύναμης που συνέτρεξε στο σημείο ήταν ταχεία,η όχι,αν ήταν η πρέπουσα και η ενδεδειγμένη. Η οποιαδήποτε εκτίμηση από τον ”καναπέ” είναι υποκειμενική.Αν πράγματι διαπιστωθεί ολιγωρία των αστυνομικών στην ορθή εκτέλεση των καθηκόντων τους,φυσικά και θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις,σε διαφορετική περίπτωση οι έχοντες την πολιτική ευθύνη ας αναζητήσουν τα αίτια στους εαυτούς τους και ας λάβει τέλος η εύκολη και ”ανέξοδη” θυματοποίηση. Η Αστυνομία πάντα ενεργούσε και ενεργεί όπως διατάσσεται και εδικά σε ότι έχει σχέση με κοινωνικές διαμαρτυρίες,για τις οποίες την πολιτική ευθύνη της αντιμετώπισής τους έχει η εκάστοτε Κυβέρνηση και η καθ ύλην αρμόδια πολιτική ηγεσία και την επιχειρησιακή ευθύνη η Αστυνομία με βάση τις οδηγίες,κατευθύνσεις και εντολές του Υπουργείου. Όταν η Αστυνομία ενεργεί δυναμικά κατηγορείται την επομένη ως βίαιη, όταν ενεργεί ”διακριτικά”,ως παθητική. Ούτε λοιπόν ”στο σακί,ούτε στο σακούλι”…..

Καταλήγω,λέγοντας ότι οι ευρισκόμενοι σε θέσεις πολιτικής ευθύνης θα πρέπει να είναι σοβαροί και να μη εκτοξεύουν δημόσια θεωρίες και φαντασιώσεις …..συνωμοσίας, για να μπορούμε να λεγόμαστε ότι είμαστε σοβαρό Κράτος .

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ