ΝΕΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ EUROWORKING GROUP

 

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group το βράδυ της Κυριακής. Έτσι, όλες οι εκκρεμότητες, και κυρίως το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, παραπέμπονται στο Eurogroup της Δευτέρας, που θα κληθεί να αποφασίσει για την εκταμίευση ή μη της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Νωρίτερα, χωρίς πρόοδο είχε ολοκληρωθεί και η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των δανειστών.

Πριν από την έναρξη του EuroWorking Group, αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν έχει υπάρξει προς το παρόν επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί ως τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Για τα ανοιχτά ζητήματα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναζητά πολιτική λύση και για το λόγο αυτό είχε μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών την Κυριακή με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης είναι κυρίως το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, για το οποίο παραμένει το χάσμα μεταξύ των προτάσεων της Αθήνας και των θεσμών.

Η πρόταση της Αθήνας προβλέπει προστασία α’ κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ για άγαμο, έως 250.000 ευρώ για ζευγάρι, με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ ανά παιδί μέχρι τα τρία, φτάνοντας σε 325.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια, και αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών τους (δάνεια, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, κλπ) δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν προτείνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το εισοδηματικό όριο να ξεκινά από τα 8.180 ευρώ για ένα άτομο και τα 13.917 για ζευγάρι, με προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία, η αξία της πρώτης κατοικίας να είναι μέχρι 120.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών 120.000 ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν πως η πρότασης της Αθήνας για τους πλειστηριασμούς είναι εξαιρετικά γενναιόδωρη και πως τα όρια που προτείνονται για το ετήσιο εισόδημα και τις αντικειμενικές αξίες δεν προβλέπονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με το Mega, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ πιέζουν για αυστηρότερο πλαίσιο, με στόχο να πληρώνουν οι κακοπληρωτές, δηλαδή εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν αλλά το αποφεύγουν.

Οι επαφές μεταξύ Αθήνας και δανειστών για τις εκκρεμότητες θα συνεχιστούν ακόμη και έως την ώρα του Eurogroup, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και νέο EuroWorking Group.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, πάντως, σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση έως το Eurogroup, η Αθήνα θα ζητήσει να μεταφερθεί το θέμα των «κόκκινων» δανείων στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι εταίροι πιέζουν να ψηφιστούν όλες οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με προαπαιτούμενα έως την Τετάρτη, συνδέοντας την ψήφιση των μέτρων τόσο με την δόση, όσο και με τα 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ