ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Στις επιτυχείς προσπάθειες που κατέβαλε σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση έργων μέσω του τρέχοντος ΕΣΠΑ, αλλά και στην αναγκαιότητα επιτάχυνσης των εργασιών από πλευράς κατασκευαστών και προμηθευτών για να απορροφηθούν

τα κατά το δυνατό περισσότερα κονδύλια μέχρι το τέλος του 2015, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός κατά τη συνάντηση που είχε το Δ.Σ. της ΕΝ.Π.Ε., με κλιμάκιο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με επικεφαλής τον βουλευτή Αρκαδίας κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε επίσης στη νέα προγραμματική περίοδο σημειώνοντας πως ο στόχος είναι η ταχύτητα στην υλοποίησή της, ενώ παρουσίασε και τις πρώτες δράσεις μέσα από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 με σημείο αναφοράς την κοινωνική μέριμνα και πρόνοια.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν την τακτική επικοινωνία και επαφή τους ανά δίμηνο, με στόχο τη συνέχιση της στενής και αποτελεσματικής συνεργασίας τους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αναλυτικά η δήλωση του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας: «Οι Περιφέρειες είχαμε εγκαίρως επισημάνει την αναγκαιότητα από τον Φεβρουάριο, να τρέξουν γρήγορα τα έργα, αλλά για να τρέξουν με ταχύτητα θα έπρεπε να έχουμε καλό ρυθμό χρηματοδότησης.

Είχαμε επισημάνει ότι χρειάζεται παράταση στο ΕΣΠΑ και δεδομένου ότι η παράταση ήταν δύσκολο να έρθει, προσπαθήσαμε να βρούμε μία άλλη λύση. Η λύση η οποία προτάθηκε ήταν η αλλαγή της χρηματοδοτικής αρχιτεκτονικής του ΕΣΠΑ και καταφέραμε μέσα από συνεχείς επαφές τόσο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ, όσο και με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ. Κρέτσου να πάμε σε μία διαδικασία η οποία προεξοφλούσε τις μελλοντικές ευρωπαϊκές ταμειακές ροές, δηλαδή τα χρήματα που θα έρχονταν στη χώρα μας στο μέλλον, να τα φέρουμε στο παρόν. Αυτό επιτεύχθηκε με την αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν στη χώρα μας τα 800 εκ. ευρώ τα οποία προέρχονται από την εθνική συμμετοχή στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007 – 2013, συν άλλα 300 εκ. ευρώ τα οποία θα έρθουν μέσω της διαδικασίας των ολοκληρωμένων έργων του 5% που θα πληρώνονταν το 2017. Με την αύξηση της προκαταβολής κατά 7% θα εισρεύσουν επίσης φέτος 500 εκ. ευρώ και άλλα τόσα το 2016. Τα χρήματα αυτά είχαμε ζητήσει να κατατίθενται σε έναν ειδικό λογαριασμό αποκλειστικά για έργα του ΕΣΠΑ ούτως ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα η χρηματοδότησή τους.

Βέβαια τα χρήματα ήρθαν, χάθηκε όμως πολύτιμος χρόνος παραγωγής έργου το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα τώρα να υπάρχει υστέρηση στην παραγωγή των έργων.

Πιστεύουμε πως πλέον πρέπει να τρέξουν πάρα πολύ γρήγορα οι κατασκευαστές και οι προμηθευτές ούτως ώστε να απορροφήσουμε το μέγιστο δυνατό ποσό μέχρι το τέλος του 2015 και να μεταφερθούν κατά το δυνατό λιγότερα έργα στη νέα προγραμματική περίοδο.

Σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, έχουμε ανοίξει όλες τις προσκλήσεις και έχουμε εντάξει όλα τα έργα εκείνα που αφορούν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς των δήμων μέσω της ΕΕΤΑΑ για να έχουν πρόσβαση τα παιδιά των οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Επίσης έχουμε εντάξει έργα για την εκπαίδευση παιδιών με ειδικές ανάγκες αλλά και τους συνοδούς τους κι έχουμε ανοίξει προσκλήσεις για έργα υποδομών.

Για το νέο επενδυτικό νόμο είπαμε πως χρειάζεται να ψηφιστεί σύντομα αλλά ταυτόχρονα πως πρέπει να αποπληρωθούν τα έργα και να συνεχιστούν τα επενδυτικά έργα στις Περιφέρειες τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη μέσα από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Μέρος των χρημάτων αυτών πρέπει να δοθεί στις Περιφέρειες οι οποίες είναι έτοιμες να πληρώσουν και να τονώσουν το επενδυτικό κλίμα της χώρας.

Θα έχουμε μία συνεχή επαφή με τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ούτως ώστε να προωθήσουμε με ταχύτητα έργα αλλά και προγράμματα προς όφελος όλων των Ελλήνων. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε το μέλλον μας.»

Ο Οδ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κωνσταντινόπουλος ζήτησε να ενημερωθεί από τους Περιφερειάρχες, για την πορεία υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013. Εξέφρασε την ανησυχία του για τον κίνδυνο να χαθούν 1,5 δις ευρώ που θα πρέπει να επιστραφούν στις Βρυξέλλες λόγω της απραξίας της Κυβέρνησης, αλλά και τη διαφωνία του για τη μεταφορά ενός μεγάλου αριθμού έργων στο νέο ΣΕΣ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης) 2014-2020, δεσμεύοντας περίπου το 40-45% των κονδυλίων του νέου ΣΕΣ για έργα που δεν ολοκληρώθηκαν με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ζήτησε από τους Περιφερειάρχες αναλυτική ενημέρωση με κατάλογο έργων που εκκρεμούν, και δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί στους σχεδιασμούς και στην υλοποίηση, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προτεραιότητές τους για την αξιοποίηση του νέου ΣΕΣ.

Επιπλέον, ο κ .Κωνσταντινόπουλος ενημέρωσε τους Περιφερειάρχες για την πρόταση που κατέθεσε χθες στη Βουλή, να αξιοποιηθούν τα κονδύλια που θα προέλθουν από τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με την κατά προτεραιότητα διάθεσή τους σε «ζωντανά» έργα του Αναπτυξιακού Νόμου των οποίων η ενίσχυση εκκρεμεί, ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα αυτά και να διατηρηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Στη συνάντηση εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, κ.κ. Μ. Τζελέπη και Γ. Αρβανιτίδη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ