ΤΟ EUROGROUP ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΠΡΟΟΔΟ ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΟΣΗ

 

Χωρίς να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ ολοκληρώθηκε, όπως αναμενόταν, η συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα. Οι Ευρωπαίοι φέρονται να αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί, στέλνοντας όμως σαφές μήνυμα οτι τα χρονικα περιθώρια στενεύουν και αυτό που επείγει ιδιαίτερα είναι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η απόφαση για την εκταμίευση φέρεται να παραπέμπεται σε έκτακτο EuroWorking Group την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, με νεά καθοριστική ημερομηνία τις 15 Νοεμβρίου.

Στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης εστίασε ιδιαίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και θέτοντας επίσης ως βασικό ζήτημα τη διακυβέρνηση των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, θέλουμε όλα τα μέτρα πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ανακεφαλαιοποίηση, είπε.

Όπως είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, το EuroWorking Group θα πρέπει να συνεδριάσει το αργότερο ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να αποτιμήσει την υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα και συγκεκριμένα με τη διοίκηση των τραπεζών. Στη συνέχεια, θα πρέπει να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM για να αποφασίσει την αποδέσμευση των 10 δισ. –ή μέρος αυτών ανάλογα με τις ανάγκες- που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι είμαστε στο 80% του δρόμου για τα προαπαιτούμενα και ότι θα πρέπει να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για τις κατασχέσης. Παραδέχθηκε ότι υπάρχει ιδιαίτερη συζήτηση για το θέμα των πλειστηριασμών και ότι θα πρέπει να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι αλλά και να δημιουργούν οι συνθήκες που θα επιτρέπουν στις τράπεζες να αρχίσουν εκ νέου να δανείζουν.

Ο επίτροπος Μοσκοβισί τόνισε από πλευράς του ότι η συνεργασία με την Ελλάδα είναι πολύ ικανοποιητική και ότι η μεγάλη πλειοψηφία από τις προαπαιτούμενες, για την εκταμίευση των δανείων, ελληνικές υποχρεώσεις έχει ήδη εκπληρωθεί. Σε ότι αφορά τις απομένουσες υποχρεώσεις ο Γάλλος Επίτροπος τόνισε ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες», επισημαίνοντας ότι οι σημαντικότερες εξ αυτών είναι τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια».

«Πρέπει να βρεθούν λύσεις που να προστατεύουν τους πλέον ευάλωτους οικονομικώς πολίτες αλλά και που να αποτρέπουν καταχρήσεις από όσους έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τα δάνειά τους και δεν το πράττουν», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί.

Την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος αναγνώρισε, τέλος και ο πρόεδρος του Eurogroup, σημειώνοντας ότι πρόκειται για “πολύ καλά νέα”.
Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε για τα ελληνικά ζητήματα μετά τη συνεδρίαση, αναφέρεται:

«Οι Θεσμοί και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για την πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος του ESM, το οποίο συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Επίσης, το Eurogroup συζήτησε τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τα μέτρα για τον τραπεζικό τομέα, όπως και τη νομοθεσία που έχει συμφωνηθεί για το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων, μέσα στην εβδομάδα. Αυτό θα ”ξεκλειδώσει” την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τον ESM και τη μεταφορά των χρημάτων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Εως και 10 δισ. προορίζονται για αυτό το σκοπό υπό το πρόγραμμα.

Το ποσό των 10 δισ. έχει ήδη μεταφερθεί από τον ESM σε ξεχωριστό λογαριασμό και μπορεί να μεταφερθεί στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μόλις υλοποιηθούν οι συμφωνημένοι όροι. Το Eurogroup ανέθεσε στο EuroWorking Group να αξιολογήσει την εφαρμογή των προαναφερθέντων μέτρων το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Θετικό κλίμα «βλέπει» η κυβέρνηση

Ικανοποίηση για το γεγονός ότι το Eurogroup αναγνώρισε την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, εξέφρασαν σήμερα από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας, καθώς επιταχύνεται πλέον η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Όπως εξήγησαν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, εντός των προσεχών ημερών, αναμένεται να επιτευχθεί συμφωνία, ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, για το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το σύνολο των κόκκινων δανείων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τη διακυβέρνηση του χρηματοπιστωτικού τομέα (διοίκηση τραπεζών κλπ.).

Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους, οι πλειστηριασμοί, τα κόκκινα δάνεια και οι μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, θα ξεκλειδώσουν τη δόση των 2 δισ. ευρώ που συνδέεται με το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων, αλλά και την εκταμίευση των 10 δισ.. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Το σύνολο των κόκκινων δανείων θα περιλαμβανόταν στη δεύτερη σειρά προαπαιτουμένων, όμως τώρα το ζήτημα αυτό πρέπει να συμφωνηθεί γρηγορότερα», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις για τη διακυβέρνηση των τραπεζών, οι ίδιες πηγές εξήγησαν ότι οι δανειστές πιέζουν για αλλαγή κανόνων στη διοίκηση και στη δομή των τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πρέπει εντός της εβδομάδας να ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με τη δομή και τη λειτουργία του, ούτως ώστε να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές διαδικασίες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ