ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Το συγχρηματοδοτούμενο μέχρι σήμερα πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» από Ε.Ε. και εθνικούς πόρους, με 100 εργαζόμενους και 2000 χιλιάδες συνταξιούχους και ΑμΕΑ ως αποδέκτες στην πόλη μας, οδηγείται στη λήξη του χωρίς η κυβέρνηση ακόμη να έχει ανακοινώσει μέτρα για τη συνέχεια του.

Μια τακτική που επαναλαμβάνεται και από την σημερινή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ με στόχο πιο εύκολα να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα και οι χιλιάδες συνταξιούχοι και ΑμΕΑ που σήμερα προσφεύγουν σε αυτές τις ανεπαρκείς όσο αφορά το περιεχόμενο και την έκταση τους δομές, τις νέες αντιδραστικές ανατροπές που προετοιμάζονται με βάση και τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις.

Το σημερινό πρόγραμμα λήγει σε 2 μήνες (30/12/2015) και η κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά εν ισχύ το άρθρο 64/ν.4277/14 που απαγορεύει την μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων στο πρόγραμμα σε αορίστου χρόνου, με συνέπεια να οδηγούνται στην απόλυση τους επόμενους μήνες. Έχει επίσης κοινοποιηθεί, η άρνηση της αρμόδιας ευρωενωσιακής Επιτρόπου για τη συνέχεια χρηματοδότησης τέτοιων προγραμμάτων και οι εθνικοί πόροι αντλούνται κατά κύριο λόγο τα χρόνια της παράτασης του από το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφαλαίο Αλληλεγγύης Γενεών)!

Το «διάδοχο σχήμα» που έχει ήδη νομοθετηθεί από προηγούμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, δεν προβλέπει άλλη χρηματοδότηση πέραν αυτής των ασφαλιστικών εισφορών και από τον χαρακτήρα του πετάει απέξω από αυτές τις δομές την πλειοψηφία των συνταξιούχων και ΑμΕΑ και τους εργαζόμενους σε αυτές .Η δε υλοποίηση του εκχωρείται στις λεγόμενες κοινωνικές συνεταιριστικές οργανώσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), σε ΜΚΟ και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Λαρισαίων καταγγέλλει στον Λαρισαϊκό λαό την κυβέρνηση γι’ αυτή την μεθόδευση, έχει ευθύνη άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση να διασφαλίσει την συνέχεια του προγράμματος, την σταθερή και επαρκή χρηματοδότηση του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Διεκδικούμε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να μονιμοποιηθούν όλοι, να προσληφθεί επιπλέον όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να αναπτυχθεί πανελλαδικά πλήρως ως υπηρεσία, ενταγμένη στους Δήμους . Να παρέχονται πλήρεις υπηρεσίες σε όλους όσους έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις και δωρεάν, αποσυνδεδεμένες από την ασφαλιστική, εισοδηματική κλπ. κατάστασή τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους ωφελούμενους του προγράμματος μαζί με τις οικογένειές τους την Πέμπτη να πάρουνε μέρος μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του ΠΑΜΕ στις 10:30 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, διατρανώνοντας την αντίθεση τους  σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις αλλά και στα νέα μέτρα που ετοιμάζονται και χτυπάνε τα δικαιώματά τους.

Η δημοτική αρχή Λάρισας και ο Δήμαρχος  που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ κ.α.  πρέπει να φέρει άμεσα το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να πάρουνε θέση όλες οι παρατάξεις. Να αφήσει τα μεγάλα λόγια για ‘’κοινωνικό έργο’’ και να πάρει θέση διεκδικώντας από την κυβέρνηση την συνέχιση του προγράμματος για να μην παραδοθεί το πρόγραμμα σε διάφορα ‘’αρπακτικά’’ και ΜΚΟ που θα οδηγήσει χιλιάδες συνδημότες μας εκτός προγράμματος και τους εργαζόμενους στην Ανεργία. Για το σκοπό αυτό τις επόμενες μέρες θα καταθέσουμε προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και προς τον δήμαρχο σχετική επερώτηση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ