ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ: Ο Κ. ΤΣΕΡΓΑΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ Γ. ΜΑΝΩΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΑΛΕΒΙΖΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ

 

Επιστολή – απάντηση με αφορμή τα δημοσιεύματα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Τεμπών κ. Γ. Μανώλη με θέμα  τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμπελακίων και κατ΄ επέκταση το κληροδότημα Αστερίου Αλεβίζου και τα καυσόξυλα που χορηγούνται έναντι τιμήματος στους κατοίκους των Αμπελακίων, έδωσε σήμερα ο αντιδήμαρχος του δήμου Τεμπών κ. Κ. Τσεργάς.

Στην επιστολή του αναφέρει τα εξής:

“Πάγια τακτική μας αποτελούνε ζητήματα που απασχολούν το Δήμο και τους Δημότες να επιλύονται από τα αρμόδια όργανα του Δήμου και όχι μέσω δημοσιευμάτων που εκτός από εντυπώσεις μάλλον σύγχυση προκαλούν.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να αναφέρω τα εξής:

Σχετικά με το κληροδότημα Αστερίου Αλεβίζη:

Με  απόφαση του Υπουργείου οικονομικών (ΦΕΚ 28/8-2-1987) ως μέλη της Διαχειριστικής επιτροπής του Κληροδοτήματος Αστερίου Αλεβίζη ορίστηκαν:

– Ο εκάστοτε πρόεδρος της Κοινότητας Αμπελακίων

– Ο εκάστοτε πρόεδρος του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Αμπελακίων

– Ο εκάστοτε πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελακίων

– Ο εκάστοτε πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων

– Ένας γεωπόνος οριζόμενος από την δ/νση αγροτικής ανάπτυξης.

Στις 18-7-2013 η Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας με απόφασή της (αριθμ. πρωτ. 840/92671) δεν εγκρίνει τον διορισμό ως μέλους της διαχειριστικής επιτροπής του κληροδοτήματος τον Μαχμουντέ Κων/νο του Χρήστου επειδή δεν έγιναν αρχαιρεσίες στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμπελακίων μέχρι 30-6-2012 σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 9 του Ν. 4015/2011 (φεκ 210/τ.Α΄). Με βάση την ίδια απόφαση τα υπόλοιπα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής του ιδρύματος παραμένουν ως έχουν κάτι που δίνει τη δυνατότητα στη διαχειριστική επιτροπή να συνεδριάζει και να παίρνει αποφάσεις.

Ακολούθως η διαχειριστική επιτροπή με την υπ. αριθμ. 1/2014 απόφασή της προχωρά στην κατανομή αξιωμάτων στα μέλη της επιτροπής ως εξής:

Σωτήρης Μιχαλάκης πρόεδρος

Κωσταρέλλου Στυλιανή γραμματέας

Βασιλική Δερβένη αντιπρόεδρος- ταμίας

Πορίχη Άννα μέλος

Σε ότι αφορά τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου ως μέλος της διαχειριστικής επιτροπής:

Ο πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελακίων με βάση το καταστατικό του έπρεπε μέχρι 15 Αυγούστου το αργότερο να πραγματοποιήσει εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου και άρα και προέδρου ο οποίος θα μετέχει στη διαχειριστική επιτροπή του ιδρύματος.

Ευχή και παρότρυνση δική μου ως μέλος του συλλόγου είναι η διαδικασία να γίνει άμεσα.

Με βάση τον  νόμο  4182/2013( άρθρο 20 παρ. 2) ένα μέλος της διαχειριστικής επιτροπής παύει να ασκεί τα καθήκοντά του μόνο μετά από τον ορισμό του αντικαταστάτη του από την  αρμόδια αρχή και συγκεκριμένα από την Δ/νση Κοινωφελών Περιουσιών-Τμήμα Εποπτείας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας .

Αυτό σημαίνει ότι ο ισχυρισμός που διατυπώθηκε από την αρχή ότι δεν μπορεί να συνεδριάσει η διαχειριστική επιτροπή γιατί δεν έγιναν εκλογές στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμπελακίων είναι αβάσιμος αφού μέλος της επιτροπής είναι ο απερχόμενος πρόεδρος του Συλλόγου. Αυτό παρότι επισημάνθηκε από την αρχή από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αμπελακίων κάποιοι επιμένουν να κινδυνολογούν.

Απόδειξη των παραπάνω είναι ότι την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου η διαχειριστική επιτροπή του ιδρύματος συνεδριάζει κανονικά.

Σε κάθε περίπτωση η διαχειριστική επιτροπή είναι σε επικοινωνία με την εποπτεύουσα αρχή με τις οδηγίες της οποίας ασκείται η διοίκηση στα κληροδοτήματα των Αμπελακίων.

Επειδή στο δημοσίευμα της εφημερίδας σας στις 9/112015 αναφέρθηκε το όνομά μου από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Τεμπών ότι του συνέστησα να μη δώσει συνέχεια στο θέμα δια τυπώνοντας μάλιστα και τη φράση ο νοών νοείτω έχω να πω τα εξής:

Ενημέρωσα τον κύριο Μανώλη ως όφειλα για την κατάσταση που επικρατεί με τα κληροδοτήματα των Αμπελακίων.

Διατύπωσα επίσης την άποψη ότι οι διαχειριστικές τους επιτροπές θα έπρεπε να είναι πιο αντιπροσωπευτικές σε ότι αφορά την εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας άποψη την οποία συμμερίζεται  και η πλειοψηφία των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Αμπελακίων.

Η παραίνεση από εμένα προς τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης να σταματήσει η αντιπαράθεση και να μη δοθεί συνέχεια στο θέμα δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάτι μεμπτό, παράνομο ή τέλος πάντων κάτι που δεν πρέπει να δημοσιοποιηθεί σε σχέση με τα κληροδοτήματα. Μακριά από μένα τέτοιες πρακτικές.

Κυρίως είχε σκοπό να σταματήσει η αντιπαράθεση μεταξύ των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου. Ας  αφήσουμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο όπως και κάθε μαζικό φορέα άλλωστε να βρει το δρόμο του.

Σε ότι αφορά το θέμα του Δασαρχείου έχω να σημειώσω τα εξής:

Μετά την συγκέντρωση των αιτήσεων των δικαιούχων για καυσόξυλα από τον τοπικό πρόεδρο Σωτήρη Μιχαλάκη, το Δασαρχείο Λάρισας μας γνωστοποίησε ότι η ποσότητα ξυλείας που μπορούσε να δεσμεύσει από το Δασικό Συνεταιρισμό που είχε την εργολαβία εντός των ορίων της Κοινότητας Αμπελακίων δεν επαρκούσε για την κάλυψη του συνόλου των αιτήσεων Μας ενημέρωσε επίσης ότι η επιπλέον ποσότητα θα μπορούσε να καλυφθεί με ξυλεία από άλλον Δασικό Συνεταιρισμό σε περιοχή εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγιάς. Μάλιστα το ίδιο το Δασαρχείο αναγνωρίζοντας ότι έτσι προκύπτει μεγαλύτερο κόστος μεταφοράς, αύξησε την χορηγούμενη ποσότητα ανά δικαιούχο κατά δυο χωρικά μέτρα, δηλαδή από τέσσερα σε έξι.

Αρχικά υποβλήθηκαν 92 αιτήσεις από τις οποίες οι 21 κατόπιν κλήρωσης καλύφθηκαν από την ποσότητα που υλοτομήθηκε εντός των ορίων της Κοινότητας Αμπελακίων. Μέχρι σήμερα από το δεύτερο σημείο εντός του Δήμου Αγιάς  έχουν παραλάβει το μερίδιό τους 37 δικαιούχοι με κόστος μεταφοράς ανά μερίδιο από 95 εως100 ευρώ, ποσό σχεδόν ίδιο με το ποσό που χρειάστηκε κάποιος για την μεταφορά εντός των ορίων της κοινότητας. Μέχρι στιγμής δηλαδή έχουν καλυφθεί 58 αιτήσεις χωρίς η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί. Επισημάναμε έγκαιρα  στο Δασαρχείο Λάρισας την επιπλέον επιβάρυνση που μπορεί να υπάρξει  καθώς και την επιπλέον ταλαιπωρία για τους κατοίκους αφού στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται μεταφόρτωση σε μικρότερο όχημα. Το Δασαρχείο σε όλους τους τόνους μας κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ