ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΥΠΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΖΗΤΑ Ο Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ

Τις καταγγελίες περί παράτυπων πιστοποιητικών θανάτου σε πρόσφυγες από το νοσοκομείο Σάμου αναδεικνύει με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας.

Στην ερώτησή του μεταξύ άλλων αναφέρει: “Δυστυχώς, καθημερινά μετανάστες και πρόσφυγες χάνονται στα νερά του ανατολικού Αιγαίου. Σε αντίθεση με τα νοσοκομεία Χίου και Μυτιλήνης που εδώ και χρόνια διαθέτουν επικουρικούς ιατροδικαστές, στα νοσοκομεία των περισσότερων νησιών δεν υπάρχει ιατροδικαστής. Στο νομό Σάμου, για παράδειγμα, δεν υφίσταται Ιατροδικαστική Υπηρεσία, ενώ στο νησί εργάζεται ιατροδικαστής υπηρετώντας ως αγροτικός ιατρός.

Το Νοσοκομείο Σάμου εξέδωσε έγγραφο στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Η κοινωνική υπηρεσία θα επικοινωνεί με τους συγγενείς των θυμάτων και θα τους προτείνει, εάν δεν επιθυμούν νεκροτομή, να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναφέρεται ότι δεν έχουν αμφιβολίες για τα αίτια του θανάτου (πνιγμός) και ότι δεν επιθυμούν να διενεργηθεί νεκροτομή. Σε αυτή την περίπτωση το νοσοκομείο θα εκδίδει πιστοποιητικά θανάτου, με αιτία θανάτου «πνιγμός στη θάλασσα». Τα πιστοποιητικά θα συντάσσονται και θα υπογράφονται για μεν τους ενήλικες από τον εφημερεύοντα παθολόγο, για δε τα παιδιά από τον εφημερεύοντα παιδίατρο». Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, το Νοσοκομείο Σάμου εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «οι συγγενείς πρώτου βαθμού των θυμάτων, οι οποίοι προσήλθαν στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου για την αναγνώριση των σoρών των οικείων τους, διατύπωσαν το αίτημα, εάν είναι δυνατό, να αποφευχθεί η νεκροτομή, διότι αντίκειται στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις».

Ωστόσο, η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, μετά από επικοινωνία με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Δαμασκού (Συρία), απαντά ότι «Οι συγκεκριμένοι θάνατοι στη Συρία πιστοποιούνται μόνο μετά από ιατροδικαστική διερεύνηση, όπως οι κανόνες της παγκόσμιας ιατρικής επιστήμης ορίζουν. Οι συγγενείς δύναται απλώς να ενημερωθούν για τη διαδικασία, ενώ σε καμία περίπτωση δεν έχουν δικαίωμα να αρνηθούν την νεκροψία- νεκροτομή που υποχρεωτικά διενεργείται από Ιατροδικαστές. Κατόπιν τούτων, το Ποτάμι ρωτά:

Σε πόσα νησιά και σε ποιά δεν υπάρχει καθόλου ιατροδικαστής; Ακολουθείται η διαδικασία της μη διενέργειας νεκροτομής σε σορούς που περισυλλέγονται στη θάλασσα σε νοσοκομεία και άλλων νησιών, πλην της Σάμου; Και εάν ναι, σε ποια; Θα προβείτε σε προσλήψεις ιατροδικαστών, ειδικά σε περιοχές με αυξημένες ανάγκες (πχ νησιά), ώστε να υπάρχει ιατροδικαστική διερεύνηση των σορών από ειδικούς ιατροδικαστές; Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ