“ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΜΑΡΤΥΣ” ΤΟΥ ΧΙΤΣΚΟΚ ΣΤΟ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ

Την ταινία “Σιωπηλός Μάρτυς”(Rear Window) ένα ψυχολογικό θρίλερ παραγωγής 1954, σε σκηνοθεσία Άλφρεντ Χίτσκοκ, προβάλλει την Τρίτη 17 Νοεμβρίου στις 19.00 και στις 21.30, η Κινηματογραφική Λέσχη και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού στο Χατζηγιάννειο.

Πρωταγωνιστες της ταινίας είναι οΤζέιμς Στιούαρτ, η Γκρέις Κέλι, Θέλμα Ρίττερ, Ρέιμοντ Μπερ και Γουέντελ Κόρεϊ. Το σενάριο της ταινίας, που έγραψε ο Τζον Μάικλ Χέιζ είναι βασισμένο σε διήγημα του 1942 του Κόρνελ Γούλριτς με τίτλο “It Had to Be Murder”.

Η ταινία, που έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις καλύτερες του Χίτσκοκ, προτάθηκε για τέσσερα βραβεία Όσκαρ. Το 1997 έλαβε την 42η θέση ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, ενώ την ίδια χρονιά επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου.

Υπόθεση

Όταν ο φωτορεπόρτερ Τζει Μπι Τζεφ Τζέφρις (Τζέιμς Στιούαρτ) σπάει το πόδι του, αναγκάζεται να μείνει σπίτι του καθηλωμένος σε μια πολυθρόνα μέχρι να γίνει καλά. Έτσι περνάει τις μέρες του παρακολουθώντας από το παράθυρό του με τα κιάλια τις ζωές και τις συνήθειες των γειτόνων του. Κάποια στιγμή όμως του δίνεται η εντύπωση ότι ο Λαρς Θόργουολντ (Ρέιμοντ Μπερ), ένας άνδρας που μένει στην απέναντι ακριβώς πολυκατοικία, έχει σκοτώσει τη σύζυγό του.

Δεν έχει όμως αποδείξεις και κανείς δεν τον πιστεύει. Τότε ζητάει από την αρραβωνιαστικιά του Λίζα Φρίμοντ (Γκρέις Κέλι) και από τη νοσοκόμα του Στέλλα (Θέλμα Ρίττερ) να τον βοηθήσουν να εξιχνιάσει το μυστήριο της χαμένης συζύγου του Θόρνγουολντ.

Οι δυο γυναίκες καταστρώνουν λοιπόν ένα σχέδιο για να πιάσουν τον ύποπτο άνδρα στα πράσα. Το σχέδιο αυτό όμως μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τις ζωές όλων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ