Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: «ΌΧΙ» ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ

 

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα την επαπειλούμενη κύρωση της διακοπής του ρεύματος σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης εκ μέρους του καταναλωτή, κατέθεσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Βασίλης Κόκκαλης, ζητώντας την άμεση παύση των εντολών διακοπής του ρεύματος στα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Πιο αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή Λαρίσης:

“Η πρόβλεψη της διακοπής της ηλεκτροδότησης και της απαγόρευσης σύνδεσης στο Ηλεκτρικό Δίκτυο (καθώς δεν υπάρχει άλλη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα), η οποία αποτελεί δεύτερη τιμωρία του καταναλωτή φορολογούμενου, συνιστά κατάλυση του δικαιώματος του Έλληνα πολίτη για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, και της συμμετοχής του στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος.

Τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) καταδεικνύουν τη δραματική αύξηση των νοικοκυριών που αφήνει δίχως ρεύμα κάθε χρόνο η διαχείριση της κρίσης. Σύμφωνα με αυτά, μόνο φέτος έχουν γίνει ήδη 350.000 διακοπές ρεύματος, έναντι 300.000 που είχαν γίνει το 2012. Παλιότερα στοιχεία της ΔΕΗ, δείχνουν ότι το 2009 οι διακοπές ήταν λιγότερες από 200.000.Στο ίδιο διάστημα φέτος, οι αιτήσεις επανασύνδεσης ήταν περίπου 210.000, (δηλ. κατά 105.000 λιγότερες από τις διακοπές). Υπολογισμοί του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρουν ότι από τα κτίρια που έγιναν διακοπές σύνδεσης, ένα ποσοστό της τάξης του 30%-40% αφορά επιχειρήσεις που έκλεισαν και το υπόλοιπο εξοχικές, αλλά και πρώτες κατοικίες. Η κατάσταση αυτή αποτελεί άμεσο αποτέλεσμα και των εξωφρενικών αυξήσεων στο οικιακό ρεύμα κατά τα τελευταία χρόνια, αφού μόνο για φέτος, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ξεπερνούν το 18,7%, κι ενώ έχουν ήδη αυξηθεί πάνω από 50% την τελευταία πενταετία.

Η ΔΕΗ με τον όρο της διακοπής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας ληξιπρόθεσμης οφειλής, πέραν του ότι επιβάλλει δυσανάλογη με τον επιδιωκόμενο σκοπό πρόσβαση σε υπηρεσία κοινής ωφέλειας, παραβιάζει ευθέως το δικαίωμα προστασίας των ευπαθών ομάδων και καταναλωτών, οι οποίοι υποβιβάζονται σε θέση και ενεργειακής πενίας από την στέρηση χρήσης του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και την πρόσβαση αυτών.

Η παραπάνω όμως ενέργεια της ΔΕΗ Α.Ε. θα έχει και σοβαρές επιπτώσεις και για την ίδια, αφού με την διακοπή παροχής τους ρεύματος και με τις αυστηρές προϋποθέσεις επανασύνδεσης, θα απολέσει ένα μεγάλο μέρος καταναλωτών ενδεχόμενα δεκάδων χιλιάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων καταναλωτών, οι οποίοι δεν θα μπορούν να επανασυνδεθούν με αυτή σε μόνιμη βάση, διότι η οικονομική τους αδυναμία θα είναι μόνιμη, αφού για να γίνει η επανασύνδεση θα υποχρεούνται να πληρώσουν όχι μόνο το ποσό της οφειλής μέχρι τη διακοπή της σύνδεσης, αλλά και το τέλος επανασύνδεσης.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

Τι σκοπεύετε να πράξετε ώστε να σταματήσει το άδικο φαινόμενο της διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές;”

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ