ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥΣ

Αλλάζουν πολλά στις Ένοπλες Δυνάμεις σ΄ ότι έχει να κάνει με τις μεταθέσεις των στρατευσίμων . Νομοσχέδιο που είναι έτοιμος να καταθέσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας προβλέπει αλλαγές στις μεταθέσεις ,φιλοδοξώντας να επιτύχει το μέχρι σήμερα ακατόρθωτο:

να σταματήσει το ρουσφέτι και να δίνει την δυνατότητα στους νέους να μπορούν να υπολογίσουν που θα μετατεθούν πριν ακόμη καταταχθούν.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου γίνονται παρεμβάσεις και για την αμυντική βιομηχανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο νόμου που σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή προβλέπει την εφαρμογή ενός τυποποιημένου – εύχρηστου – λειτουργικού – συστήματος μεταθέσεων των οπλιτών . Είναι η πρώτη φορά που το “ευαίσθητο” αυτό θέμα το οποίο αποτελούσε πάντα αντικείμενο…διαπλοκής πολιτών και πολιτικών -βλέπε ρουσφέτι- αποτελεί αντικείμενο νόμου.

Ποια θα είναι τα βασικά σημεία του νόμου Βίτσα για τις μεταθέσεις:

  • πλήρες σύστημα μοριοδότησης προκειμένου το καθεστώς μεταθέσεων και τοποθετήσεων των οπλιτών να διέπεται από τις αρχές τις διαφάνειας και της αξιοκρατίας.
  • υποχρεωτικότητα της υπηρεσίας σε Μονάδες Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης και Μονάδες Προκάλυψης της μεθορίου της Ηπείρου, της Θράκης, των νησιών Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων, της Κρήτης και της Μακεδονίας για το ΣΞ, ενώ για τους Κλάδους του ΠΝ και της ΠΑ προσδιορίζονται επίσης υπηρεσίες ή περιοχές για την καταρχήν τοποθέτηση των οπλιτών.
  • εισάγονται και κατηγοριοποιούνται κριτήρια, τα οποία διακρίνονται σε υπηρεσιακά, οικονομικά και κοινωνικά, αντικειμενικά, τα οποία θα λαμβάνονται υπ’ όψιν με καθορισμένη εκ των προτέρων βαρύτητα και θα αποτελούν τη βάση προκειμένου να εξαχθεί ο αριθμός μορίων για τον κάθε οπλίτη.
  • εισάγεται διάταξη που αφορά στην αρνητική μοριοδότηση οπλίτη, που υποπίπτει σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα.
  • οι οπλίτες της ίδιας ΕΣΣΟ θα μπορούν να πληροφορούνται τα μόρια που συγκέντρωσαν οι 50 οπλίτες, που μετατίθενται και συγκεντρώνουν τη χαμηλότερη μοριοδότηση.Έτσι ο κάθε νέος, πριν ακόμα καταταχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορεί να υπολογίσει που θα μετατεθεί.
  • παρέχεται η δυνατότητα στους οπλίτες ιατρούς να υπηρετήσουν σε αγροτικά ιατρεία και περιφερειακά ιατρεία Κέντρων Υγείας.

Με αυτή τη δυνατότητα, οι οπλίτες ιατροί θα κληθούν να εξετάζουν κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, να γνωματεύουν, να συνταγογραφούν και να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες, αποκτώντας έτσι εργασιακή εμπειρία και περιθάλποντας άτομα, τα οποία εξ’ ορισμού είναι δύσκολο να μετακινηθούν σε ένα μεγαλύτερο αστικό κέντρο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.Ανάλογη διάταξη θα προβλέπεται και για δικηγόρους στρατεύσιμους οι οποίοι εφόσον ασχοληθούν με νομικές υποθέσεις που θα τους ανατεθούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους,θα μπορούν να προσμετρήσουν το χρόνο θητείας τους στο χρόνο άσκησης που προβλέπεται για την απόκτηση άδειας ασκήσεως του δικηγορικού επαγγέλματος .

  • Θα προβλέπεται μοριοδότηση, απόκτησης αναγνωρισμένης εργασιακής εμπειρίας και τυχόν άλλων δυνατοτήτων στους οπλίτες κατά τη διάρκεια της θητείας τους,ώστε να μην είναι πλέον η θητεία αναξιοποίητος εργασιακά χρόνος.

Ρυθμίσεις για ανυπότακτους

Προωθείται η στρατολογική τακτοποίηση του ήδη μεγάλου αριθμού ανυποτάκτων εσωτερικού και εξωτερικού. το βασικό ευεργέτημα που παρέχει η επίμαχη διάταξη συνίσταται στην άρση των διοικητικών συνεπειών και συνεπώς στη διαγραφή του διοικητικού προστίμου των 6.000€ . Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση παρέχεται κίνητρο, προκειμένου κάποιος που έχει καταστεί ανυπότακτος είτε εσωτερικού είτε εξωτερικού, να εξαλείψει τις συνέπειες της πράξης του και να εκπληρώσει χωρίς οποιοδήποτε βάρος τη στρατεύσιμη στρατιωτική του υποχρέωση και να διαγραφεί το επιβληθέν πρόστιμο. Επιπρόσθετα, για όσους έχουν καταβάλλει μέρος του χρηματικού προστίμου, προβλέπεται η διαγραφή του υπολειπόμενου ποσού προς διευκρίνιση τυχόν ερμηνευτικών δυσχερειών, οι οποίες ενδεχομένως και να απέβαιναν εις βάρος των τακτοποιούμενων ανυποτάκτων.

Παρεμβάσεις στην αμυντική βιομηχανία

Η βασική και μεγάλη αλλαγή που θα γίνει με το νομοσχέδιο Βίτσα στην αμυντική βιομηχανία είναι ότι η ΕΑΒ από την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών περνά στον έλεγχο του ΥΠΕΘΑ. “διευκολύνοντας έτσι την ενιαία αντιμετώπιση των ζητημάτων της αμυντικής βιομηχανίας από το καθ΄ύλην αρμόδιο Υπουργείο”.

Σημαντική ρύθμιση υπάρχει και για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα αφού παρέχεται η δυνατότητα κεφαλαιοποίησης του συνόλου των ομολογιακών δανείων, ληξιπρόθεσμων και μη, κυριότητας ελληνικού δημοσίου. Η διάταξη αυτή είναι προαπαιτούμενο οποιασδήποτε προσπάθειας εξυγίανσης και βιώσιμης ανάπτυξης της ΕΑΣ ΑΒΕΕ καθώς οι οφειλές που βαραίνουν την εταιρεία από καταπτώσεις εγγυήσεων για δάνεια του ελληνικού δημοσίου ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια.

onalert.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ