ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΤΕΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ;

Για άλλη μια φορά οι παρατάξεις της Δ.Ε. ΤΕΕ ΚΔΘ που στηρίζονται από τη Ν.Δ. , τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ υπονόμευσαν την προσπάθεια της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ να ανοίξει τη συζήτηση για τις αντιλαϊκές – αντιασφαλιστικές ανατροπές που έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα με νομοσχέδιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα ενώ αρχικά ενέταξαν προς συζήτηση σχετικό θέμα που έφερε η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής την 10η Νοεμβρίου 2015, τελικά ύστερα από την αποχώρηση μέλους της ΔΚΜ (ΝΔ) πριν το τέλος της συνεδρίασης, το θέμα δεν συζητήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας και η συνεδρίαση διεκόπη.

Οι παρατάξεις αυτές μαζί συντονισμένα στήριξαν το προηγούμενο διάστημα και στο επίπεδο του ΤΕΕ ΚΔΘ την επίθεση στα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών μέσα από τις εξετάσεις των ενεργειακών επιθεωρητών, προώθησαν με κάθε τρόπο τη στρατηγική της Ε.Ε. όπως εξειδικεύεται προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου της περιοχής μας, δίνοντας προτεραιότητα στην προώθηση της συνεργασίας του ΤΕΕ με τον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), μεγάλες επιχειρήσεις του κατασκευαστικού και αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, ΚΕΚ της περιοχής μας.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και συνολικά το ΤΕΕ ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να συντονίσουν μαχητικές, αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε συμπόρευση με το εργατικό λαϊκό κίνημα που θα φέρουν αποτελέσματα στα τεράστια προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους , αυτοαπασχολούμενους  και ανέργους μηχανικούς γιατί έχουν τοποθετηθεί ταξικά εξυπηρετώντας την άρχουσα τάξη και το κεφάλαιο.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι οι παρατάξεις που καλλιέργησαν την αναμονή και τον εφησυχασμό απέναντι σε αντιλαϊκές επιλογές αυτής και προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ έκαναν πλάτες διαχρονικά στην καταλήστευση των αποθεματικών και πρόσφατα των ταμειακών διαθέσιμων του ΤΣΜΕΔΕ. Στήριξαν και στηρίζουν επιλογές ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Αττικής με λεφτά των μηχανικών την ώρα που το 70% των συναδέλφων δεν μπορούν να πληρώσουν τις νέες αυξημένες εισφορές και είναι ανασφάλιστοι.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ – ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!

Επί ποδός πολέμου» για το ασφαλιστικό!

Eνάντια στον πραγματικό αντίπαλο!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ προχωρά με ταχύτατα βήματα στην ολοκληρωτική διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος.Μέσα στον μήνα, προχωρά, με σχετικά νομοσχέδια, σε μια σειρά ρυθμίσεις-φωτιά για το ασφαλιστικό με άμεσες δραστικές μειώσεις στις συντάξεις, αυξήσεις «μέχρι θανάτου» στα όρια ηλικίας, αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και ειδικές εισφορές για το ασφαλιστικό, ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων με εξαΰλωση των αποθεματικών τους. Mέτρα που αφορούν όχι μόνο μισθωτούς, άνεργους, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, αλλά στην πραγματικότητα το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων της χώρας.

Η κυβέρνηση και η άρχουσα τάξη ξεδιπλώνουν ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα μας

Η άμεση επαναφορά των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων μηχανικών, που έγινε με το πολυνομοσχέδιο που πέρασε απ’ τη βουλή στα μέσα Οκτώβρη είναι μόνο η αρχή.

Νέες δραστικές περικοπές στο ύψος των συντάξεων, γενική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης τουλάχιστον μέχρι τα 67 χρόνια, που μεταφράζεται, για ορισμένες κατηγορίες, σε πάνω από 10 χρόνια επιπλέον σύνταξη, αύξηση των εισφορών των εργαζόμενων για την κοινωνική ασφάλιση. Μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «μετρά» τις αντιδράσεις για ένα νέο χαράτσι των 1200 ευρώ το χρόνο, επιπλέον των ασφαλιστικών εισφορών, ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συμμετοχή και της Τράπεζας Αττικής σημαίνει πρακτικά εξαφάνιση των σχεδόν 500 εκ ευρώ απ’ τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ που έχουν τοποθετηθεί στην τράπεζα απ’ το Ταμείο.

Η κλιμάκωση της κυβερνητικής επίθεσης στο ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους μηχανικούς. Αγκαλιάζει το σύνολο των ασφαλισμένων, το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων.  Στόχος είναι η πλήρης εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ για την ανταποδοτικότητα στην κοινωνική ασφάλιση, δηλαδή η μεταφορά των ασφαλιστικών βαρών και της ευθύνης για την ασφάλιση απ’ την εργοδοσία και το κράτος, στις ατομικές πλάτες του κάθε ασφαλισμένου. Η «εξασφαλισμένη σύνταξη» γίνεται προνοιακό επίδομα κάτω απ’ τα 400 ευρώ μηνιαίως και το υπόλοιπο τμήμα είναι ανταποδοτικό, με βάση τις εισφορές. Αυτό είναι το περιεχόμενο της κυβερνητικής πρότασης, αλλά και της πρότασης της ηγεσίας του ΤΕΕ για μετατροπή του ΤΣΜΕΔΕ σε επαγγελματικό ταμείο με ιδιωτικο-οικονομική λειτουργία.

Βέβαια, δεν χάνουν όλοι απ’ αυτή την εξέλιξη. Το μεγάλο κεφάλαιο είναι ο μεγάλος κερδισμένος απ’ την κλιμάκωση της επίθεσης στο ασφαλιστικό, την προώθηση της ανταποδοτικής λειτουργίας της κοινωνικής ασφάλισης. Ανταποδοτικότητα σημαίνει πως τα μονοπώλια και το κράτος απαλλάσσονται απ’ την ευθύνη και το κόστος για την παροχή κοινωνικής ασφάλισης, η εργατική δύναμη γίνεται φθηνότερη, τα μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα μεταφράζονται σε νέες δυνατότητες χρηματοδότησης για τους μεγάλους ομίλους. Συγχρόνως, η ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης δημιουργεί νέα πεδία κερδοφορίας για τα υπερσυσσωρευμένα κέρδη των ομίλων, ενώ τα αποθεματικά των ταμείων αξιοποιούνται ως μια φρέσκια πηγή χρηματοδότησης για την καπιταλιστική ανάπτυξη της επόμενης περιόδου. Ειδικά στο χώρο μας, έχουμε ιδιαίτερη πείρα απ΄ την προώθηση της ανταποδοτικότητας με τον Ν.3518/2006, τις τεράστιες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και τη διαμόρφωση ενός ταμείου στο οποίο απουσιάζει η κρατική συμμετοχή και η εργοδοτική. Ένας νόμος που στηρίχθηκε και απ’ τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που τότε είχαν την προεδρεία του ΤΕΕ.  Σήμερα, οι ίδιες δυνάμεις, έρχονται να κάνουν τη βρώμικη δουλειά, να ολοκληρώσουν την αντιασφαλιστική επίθεση που ξεκίνησαν οι προηγούμενοι για να διασφαλιστούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Ταυτόχρονα οι διοικήσεις ΕΤΑΑ –ΤΣΜΕΔΕ -ΤΕΕ επιδιώκουν να διατηρήσουν τη διαχείριση των αποθεματικών του Ταμείου υιοθετώντας και εφαρμόζοντας ολοκληρωτικά την ανταποδοτικότητα σε ένα ΕΤΑΑ που θα παραμείνει όμως «ανεξάρτητο».

“Which side are you on boys?”

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.  Η προσμονή μιας ειδικής λύσης, μιας εξαίρεσης απ’ τον αντεργατικό οδοστρωτήρα επειδή «είμαστε διαφορετικοί» είναι απλά φενάκη. Κοινή πρέπει να είναι και η αντεπίθεση μας, για να έχει ελπίδες επιτυχίας. Και η στάση του καθενός μπροστά στην οργάνωση της αντεπίθεσης είναι αλάθητο κριτήριο για την «πλευρά του ποταμιού» στην οποία βρίσκεται.

Απ’ αυτή τη μάχη δεν μπορεί να λείψει κανένας. Οργανώνουμε την πάλη μας, συγκεντρώνουμε δυνάμεις σε κάθε χώρο δουλειάς. Η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης είναι βασική πολιτική των μονοπωλιακών ομίλων για να διασφαλίσουν τα κέρδη τους.  Ο πόλεμος που εξαπολύει κυβέρνηση και άρχουσα τάξη στρέφεται απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους. Για να έχουμε αποτέλεσμα, οργανώνουμε τον αγώνα μας μαζί με το υπόλοιπο ταξικό εργατικό κίνημα που κινείται σ’ αυτήν την κατεύθυνση αμφισβήτησης της πολιτικής ΕΕ-άρχουσας τάξης, μαζί με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΕΒΕ. Οι καιροί δεν περιμένουν! Είναι ώρα μάχης για να υπερασπιστούμε μια απ’ τις σημαντικότερες, ματωμένες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος τον 20ο αιώνα, το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση, να σηκώσουμε κεφάλι στην πολιτική των μονοπωλιακών ομίλων.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ την ημέρα που θα κατατεθεί από την κυβέρνηση το αντι-ασφαλιστικό έκτρωμα. Να βουλιάξει η Κεντρική Πλατεία όπως και στις 12 Νοέμβρη ακόμη μια φορά με περισσότερους εργαζομένους.

Aπαιτούμε:

  • ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ KAI ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ!
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ! ΠΛΗΡΗ ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ! ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ!
  • ΔΗΜΟΣΙΑ, ΚΑΘΟΛΙΚΗ, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ – ΔΩΡΕΑΝ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΧΡΕΗ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του ΚΕΑΟ και του νόμου για τις κατασχέσεις, ΑΚΥΡΩΣΗ της βεβαίωσης των ασφαλιστικών χρεών των εργαζόμενων στην εφορία!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ