ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ 100 ΔΟΣΕΙΣ, ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Αντιμέτωποι με ένα πιο αφιλόξενο φορολογικό περιβάλλον θα βρεθούν πολύ σύντομα οι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους στην εφορία με τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο αλλαγές από το υπουργείο Οικονομικών οι οποίες υπαγορεύθηκαν από την τρόικα.

Οι αλλαγές αυτές είναι:

H αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων δεν εξοφλούν ή ρυθμίζουν έγκαιρα νέες φορολογικές οφειλές. Μάλιστα, το καθεστώς θα γίνεται με την πάροδο του χρόνου πιο αυστηρό σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα. Συγκεκριμένα η προθεσμία αποπληρωμής της δόσης θα αλλάζει ως εξής: Από τον Ιούνιο του 2016 θα μειωθεί στις 20 ημέρες και από την πρωτοχρονιά του 2017 θα μειωθεί στις 10 ημέρες. Στη πράξη για να μην χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων ένας φορολογούμενος θα πρέπει εντός 10 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής μιας νέας οφειλής να προχωρά στην εξόφλησή της ή στη ρύθμισή της με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

H έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα μειώνεται ο αριθμός των δόσεων που έχουν επιλέξει φορολογούμενοι για τη ρύθμιση των 100 δόσεων εφόσον το εισόδημά τους και η ακίνητη και κινητή περιουσία τους ξεπερνά κάποιο όριο. Το ΥΠΟΙΚ πρόκειται να προχωρήσει στον διαχωρισμό των οφειλετών που μπορούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους νωρίτερα και αυτών που δεν μπορούν να την αποπληρώσουν νωρίτερα. Όσοι επιλεγούν για την πρώτη κατηγορία πρόκειται να δουν τον αριθμό των δόσεων τους να μειώνεται και αντίστοιχα να αυξάνεται το ποσό της μηνιαίας δόσης.

Ωστόσο, εκτός από τις 100 δόσεις, έχουν κλείσει και μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως:

Ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση θα αντικατασταθεί από το τέλος στις στήλες των τυχερών παιχνιδιών. Οι δανειστές δεν είχαν αντίρρηση εδώ και καιρό υπό δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, να τους αποδείξει η ελληνική κυβέρνηση ότι θα αποφέρει τα ίδια έσοδα με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Δεύτερον, δεν έρχεται σε αντίθεση με την συμφωνία παραχώρησης που έχει υπογραφεί για τον ΟΠΑΠ.

Στο θέμα των τελών κυκλοφορίας, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα γιατί επιβάλλεται ανάλογα με το πότε κυκλοφόρησε το αυτοκίνητο. Για τα αυτοκίνητα από το 2000 και προηγουμένως θα επέλθει μια μείωση της τάξης του 6,5% για όσα έχουν κυβισμό πάνω από 1,358 κυβικά. Για όσα έχουν λιγότερα δεν θα υπάρξει αλλαγή. Για τα αυτοκίνητα από το 2001 μέχρι και το 2005, τα τέλη παραμένουν ίδια εκτός από εκείνα με κυβικά άνω των 1,928 που θα μειωθούν κατά 4,5%. Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από το 2006 μέχρι το 2010 προβλέπονται αυξήσεις για εκείνα που έχουν κυβισμό 1.358 και άνω. Ειδικότερα, αύξηση 6,3% από 1,358 κυβικά, αύξηση 5,6% από τα 1,600 κυβικά, αύξηση 6,7% από τα 1,800 κυβικά και πάνω και αύξηση 4,5% από τα 1.900 κυβικά και πάνω.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ