ΈΝΟΧΟΣ Ο ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΚΡΙΒΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

Ένοχοι χωρίς ελαφρυντικά κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του, Σταυρούλα Κουράκου, για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του οικονομικού έτους 2009.

Συγκεκριμένα καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, μετατρέψιμη προς δέκα ευρώ ημερησίως  και χρηματική πρόστιμο 10.000 ευρώ ο καθένας.

Το Δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης περί αναστολής της ποινής φυλάκισης.

Παράλληλα, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής στην υπόθεση, ύψους 20.000 ευρώ έκαστος.

Το δικαστήριο απέρριψε τους αυτοτελείς   ισχυρισμούς του ζεύγους Παπαντωνιου και κήρυξε ενόχους τους κατηγορούμενους για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες με το σκεπτικό ότι “με πρόθεση” απέκρυψαν από την δήλωση πόθεν έσχες την κατάθεση της Σταυρούλας Κουράκου στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία η οποία αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται, όπως εκφωνήθηκε απο τον πρόεδρο της έδρας, αναλυτικά όλη η πορεία της κατάθεσης των 1.311.000 ευρώ από το 2000 που ανοίχτηκε ο τραπεζικός λογαριασμός στην Ελβετική τράπεζα μέχρι και το 2010 που τα χρήματα αυτά επαναπατρίστηκαν σε λογαριασμό των γιων της κυρίας Κουράκου από τον πρώτο της γάμο.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου κατέληξε πως υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης του επίμαχου ποσού και πως ο Γιάννος Παπαντωνίου γνώριζε εξαρχής την κατάθεση της συζύγου του στην Ελβετία λόγω και του ρόλου που έπαιξε στην εξαγωγή του ποσού ο κουμπάρος του, Γιώργος Κανδαλεπας.

“Υπήρξε μακρά και συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης του ποσού” τόνισε ο πρόεδρος.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης του Γιάννου Παπαντωνίου ζήτησαν την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών αυτού του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Το αίτημα απορρίφθηκε απο το δικαστήριο. Ομόφωνα για την καλή συμπεριφορά μετά την πράξη και κατα πλειοψηφία (μειοψήφησε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου) το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Ο Γιάννος Παπαντωνιου και η σύζυγος του αντιμετωπίζουν την ίδια κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος για το έτος 2008 και σε βαθμό κακουργήματος για το έτος 2010. Πρωτόδικα το Δικαστήριο είχε επιβάλει την ίδια ποινή φυλάκισης αλλά μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ύψους 50.000 ευρώ.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com