ΚΟΝΤΡΑ ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ – ΕΛ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ

Κόντρα για τον τρόπο που έγινε η διάθεση εκπαιδευτικών για συμπλήρωση ωραρίου στα δημόσια ΙΕΚ του νομού, ξέσπασε σήμερα μεταξύ της ΔΑΚΕ καθηγητών και της περιφερειακής διευθύντριας εκπαίδευσης Ελ. Αναστασοπούλου.

Η ΔΑΚΕ αν και δηλώνει ότι είναι υπέρ της διάθεσης καθηγητών για συμπλήρωση ωραρίου εκφράζει διαφωνίες για τον τρόπο που αυτή έγινε κάνοντας λόγο για βεβιασμένες ενέργειες από την πλευρά της διοίκησης.

Από την πλευρά της η κ. Αναστασοπούλου υποστηρίζει ότι όλα έγιναν όπως προβλέπεται και ότι είναι υποχρέωση των εκπαιδευτικών η συμπλήρωση ωραρίου.

Ειδικότερα:

Η ΔΑΚΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

“Με το υπ’ αριθμ. Α.Π. 10764/13-11-2015 έγγραφο της η Περιφερειακή Δ/ντρια Εκπ/σης Θεσσαλίας καλούσε τους εκπαιδευτικούς Β/θμιας Εκπ/σης, που δεν  συμπληρώνουν το υποχρεωτικό διδακτικό τους ωράριο να υποβάλουν δήλωση προτίμησης για τη συμπλήρωσή του. Το έγγραφο έφτασε στα σχολεία την Παρασκευή, 13/11/2015 και ώρα 10:23 κι η προθεσμία έληγε στις 14:00 της ίδιας μέρας. Μήπως θεωρεί ότι οι Δ/ντές των σχολείων δεν έχουν άλλη δουλειά, αλλά είναι πάντα μπροστά στον υπολογιστή περιμένοντας τα μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο , για να τα απαντήσουν εδώ και τώρα;

Στα ίδια ασφυκτικά περιθώρια έπρεπε και οι συνάδελφοι να αποφασίσουν, εάν επιθυμούν να διδάξουν σε ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης. Σαν να μην έφτανε αυτό, η Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης ν. Λάρισας ζητούσε τηλεφωνικά από τους συναδέλφους να υποβάλουν   υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία τους (εντοπιότητα- συνυπηρέτηση- αριθμό τέκνων). Μ’ αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η γραφειοκρατία;

Με την 146606/ΓΓ4/18-09-2015(ΦΕΚ 2064 τ.Β./18-09-2015) Υπουργική απόφαση, η κυβέρνηση φρόντισε να παρακάμψει τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, παραχωρώντας τη διαδικασία της διάθεσης των εκπ/κων Β/θμιας Εκπ/σης Δ. ΙΕΚ στους διορισμένους Περιφερειακούς Δ/ντες.

Αυτό είναι το «νέο» που ευαγγελίζονται και στην εκπαίδευση;

Μετά την κωλυσιεργία του Υπουργείου Παιδείας , άργησε η έναρξη του χειμερινού εξαμήνου 2015Β   κατά 4 εβδομάδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι 15 εβδομάδες διδασκαλίας να συμπτυχτούν σε 11. Εφιστούμε την προσοχή των υπευθύνων, ότι οι συνάδελφοι θα αναγκαστούν να διδάξουν περισσότερες ώρες από το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό τους ωράριο. Θα υπάρξει μήπως υπερωριακή απασχόληση;

Ως παράταξη δεν είμαστε αντίθετοι στη διάθεση των συναδέλφων που επιθυμούν να διδάξουν στα Δ. ΙΕΚ για συμπλήρωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου. Αρκεί αυτό να γίνει, με τη θέλησή τους και όχι με βεβιασμένες ενέργειες”.

Η ΕΛ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η Περιφερειακή Διευθύντρια με αφορμή την ανακοίνωση της ΔΑΚΕ (Διάθεση Εκπ/κών σταΔ. ΙΕΚ, 18/11/15) αναφέρει τα παρακάτω:

“Είναι αυτονόητο ότι οι εκπαιδευτικοί οφείλουν όλοι να συμπληρώνουν το ωράριό τους

Δεν τίθεται ερώτημα «εάν επιθυμούν να διδάξουν». Η υποχρέωση της συμπλήρωσης του διδακτικού ωραρίου δεν είναι ζήτημα επιθυμίας (!) ούτε θέλησης(!) όπως αναφέρει η ΔΑΚΕ. Είναι υποχρέωση και καθήκον.

Η διαδικασία διάθεσης ανατέθηκε στους Περιφερειακούς Διευθυντές εκπαίδευσης ακριβώς για να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος,  για τον οποίο ενδιαφέρεται και η παράταξη της ΔΑΚΕ. Εξάλλου, όπως γνωρίζει, τα υπηρεσιακά συμβούλια τελούν υπό ανασυγκρότηση και δεν ήταν δυνατόν να συνεδριάσουν.

Η δήλωση με τα στοιχεία των εκπαιδευτικών ζητήθηκε για την δική τους καλύτερη εξυπηρέτηση σε σχέση με τις ανάγκες τους(τόπος  κατοικίας, συνυπηρέτηση κ.λπ.)

Η δήλωση προτίμησης δεν προβλεπόταν από την Υ.Α. Παρά ταύτα, ζητήθηκε εκ μέρους της Περιφερειακής Διεύθυνσης, στο πλαίσιο της δημοκρατίας και του σεβασμού των αναγκών των εκπαιδευτικών.

Στο ερώτημα- τοποθέτηση της ΔΑΚΕ «οι Δ/ντές των σχολείων δεν έχουν άλλη δουλειά, αλλά να είναι πάντα μπροστά στον υπολογιστή…» την απάντηση θα την πάρουν από τους Δ/ντες οι οποίοι γνωρίζουν και επιτελούν άριστα το καθήκον τους.

Τέλος, για όλα τα παραπάνω η ΔΑΚΕ ενημερώθηκε, δια των εκπροσώπων της, στη συνάντηση και συζήτηση που είχε η ΕΛΜΕ με την Περιφερειακή Δ/ντρια Εκ/σης. Η εκ των υστέρων ανακοίνωση-τοποθέτηση  σε τίποτα δεν βοηθά την ομαλή λειτουργία των σχολείων, για την οποία, η ΔΑΚΕ ως καταρχάς σύνολο εκπαιδευτικών, ενδιαφέρεται”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ