ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ

Εναν καταστροφικό φόρο που έρχεται ως ισοδύναμο για την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, επιβάλουν οι “φωστήρες” του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αγνοώντας τις συνέπειές του για ένα δυναμικό κλάδο όπως είναι ο κλάδος του κρασιού και της αμπελουργίας.

Θεσπίζοντας τον ειδικό φόρο κατανάλωσης 0,4 € ανά λίτρο στο κρασί αυτόματα δημιουργείται ζήτημα ανταγωνισμού ειδικά για το κρασί ευρείας λαϊκής κατανάλωσης που φεύγει από τις παραγωγικές μονάδες με 0,8  € το μπουκάλι του μισού λίτρου και το οποίο αυτόματα παίρνει μια αύξηση της τάξης του 25% στην πηγή η οποία μπορεί να φτάσει και το 100% στον καταναλωτή.

Αντίθετα αυτός ο φόρος προκαλεί μια ανεπαίσθητη αύξηση στα ακριβά κρασιά αφού όταν μία φιάλη 0,7 λίτρων που κοστολογείται στα 10 € από τον οινοποιό, παίρνει μια αύξηση 0,3% ή και 1 € στην κατανάλωση που σημαίνει αύξηση 10% που γίνεται μικρότερη όσο πιο ακριβό είναι το κρασί.

Δυστυχώς και με αυτό το μέτρο μπαίνουν και πάλι στο στόχαστρο οι μικροί παραγωγοί που παράγουν λαϊκό κρασί αλλά και τα λαϊκά στρώματα που θα κληθούν να πληρώσουν αυτό το φόρο μέσω της κατανάλωσης.

Ειδικά για την περιοχή του Τυρνάβου που είναι μια κατ’ εξοχή οινοπαραγωγική περιοχή το μέτρο αναμένεται να είναι καταστροφικό για το σύνολο των παραγωγών ενώ είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει κλυδωνισμούς και στον οινοποιητικό συνεταιρισμό που το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του είναι το ποιοτικό λαϊκό κρασί, το οποίο λόγω της τεράστιας αύξησης της τιμής του λόγω του φόρου θα γίνει μη ανταγωνιστικό.

Επειδή όμως δεν υπάρχει χρόνος και επειδή το νομοσχέδιο κάτω από τις πιέσεις των δανειστών θα ψηφιστεί άμεσα, θα πρέπει να υπάρξει και άμεση αντίδραση. Θα πρέπει η δημοτική αρχή του Τυρνάβου σήμερα κιόλας να αναλάβει πρωτοβουλία για να ξεκινήσει αγώνα μαζί με τους αγρότες και τον οινοποιητικό συνεταιρισμό, συντονίζοντας τη δράση και με άλλους οινοπαραγωγούς δήμους της χώρας, ώστε να αποτραπεί η θέσπιση αυτού του εγκληματικού και καταστροφικού φόρου.

Στην τελική ανάλυση ας κλείσει και το δημαρχείο για να προστατέψει τα συμφέροντα των κατοίκων και της τοπικής οικονομίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ