ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ, 100 ΔΟΣΕΙΣ, ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Βουλή κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο με τα νέα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνουν τον επώδυνο συμβιβασμό της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, την αυστηροποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα αντίμετρα για την απόσυρση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις ο φόρος στην εκπαίδευση θα αντικατασταθεί με επιβολή ειδικού τέλους 0,05 ευρώ για κάθε στήλη τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ και με φόρο στον οίνο (χύμα ή εμφιαλωμένο) που θα ανέρχεται σε 0,4 ευρώ το λίτρο.

Το νομοσχέδιο θα ακολουθήσει την κατεπείγουσα διαδικασία που σημαίνει ότι σήμερα στις 3 το μεσημέρι θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή και αύριο Πέμπτη θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για μια συνεδρίαση που θα λήξει τα μεσάνυχτα με την σχετική ψηφοφορία.

Tο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει τα εξής φορολογικά μέτρα τα οποία συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς:

1.Κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, με αντικατάσταση του μέτρου από:

α) επιβολή ειδικού τέλους 0,05 ευρώ για κάθε στήλη τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ

β) επιβολή ειδικού φόρου στο κρασί, χύμα ή εμφιαλωμένο. Θα προσδιορίζεται σε περίπου 40 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο (δηλ. στα 30 λεπτά τη φιάλη των 0,7 lit).

  1. Αλλαγές στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων:

α) Για να μη χάσει τη ρύθμιση ο οφειλέτης, θα πρέπει ο οφειλέτης να ζητάει να μπουν σε 12 δόσεις οι οφειλές από νέους φόρους που έρχονται κάθε φορά (πχ ΕΝΦΙΑ κλπ) αλλά πριν να βγουν αυτές εκπρόθεσμες. Αλλιώς, αν δεν μπει στις δόσεις, θα χάσει και τις 100 δόσεις για τα παλαιά χρέη που πλήρωνε.

β) Σταδιακή εξάλειψη ως το 2017 του χρονικού περιθωρίου των 30 ημερών το οποίο ισχύει σήμερα για εξόφληση νέας φορολογικής υποχρέωσης προκειμένου να μην επέλθει απώλεια της ρύθμισης των εκατό δόσεων.

  1. Από τις αρχές του 2017, η ρύθμιση οφειλών θα χάνεται με την καθυστέρηση πληρωμής οποιουδήποτε βεβαιωμένου φόρου έστω και κατά μία ημέρα, με εξαίρεση τα μικρά χρέη έως 50.000 ευρώ, οι οποίοι θα μπορούν να καθυστερούν την πληρωμή έως και κατά 15 ημέρες ανά εξάμηνο.
  2. Νέα ρύθμιση για τα ανείσπρακτα ενοίκια: δεν θα φορολογείται ο ιδιοκτήτης ακινήτου για ανείσπρακτα ενοίκια, αλλά μόνον αν καταθέσει αγωγή και πετύχει καταδίκη του ενοικιαστή στο δικαστήριο.
  3. Μειώνεται από τα 5 στα 2 χρόνια η θητεία του Ανεξάρτητου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Αυτό γίνεται μεταβατικά μέχρι να δημιουργηθεί η νέα Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
  1. ΕΛΣΤΑΤ αποκτά δικαίωμα πρόσβασης στα φορολογικά δεδομένα για λόγους στατιστικής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ