445 ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΦΗΡΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΤΕΧΝΗ»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 15 Νοεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα   η έκθεση  Ελλήνων και Ξένων Καλλιτεχνών «Myths, memories and mysteries : how artists respond to the past» – Μύθοι,  μνήμες και  μυστήρια: πώς οι καλλιτέχνες ανταποκρίνονται στο παρελθόν» η οποία εγκαινιάστηκε την 1η Οκτωβρίου 2015.

μαθ2Στην έκθεση συμμετείχαν 13 καλλιτέχνες με έργα ζωγραφικής, βίντεο και γλυπτά. Είναι οι καταξιωμένοι  Έλληνες καλλιτέχνες Μάρκος Καμπάνης,  Γιώργος Χατζημιχάλης, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Μαριάννα  Στραπατσάκη,  Κώστας Παναγιωτακόπουλος, Κατερίνα Σαμαρά, Παλαιολόγος Θεολόγου και οι αείμνηστοι  Νίκος Αλεξίου (1960-2011) και  Δημήτρης Κοντός (1931-1996),  καθώς και  οι  Άγγλοι Derek Jarman,  Tim Croft, η Κινέζα June Yun  που σπούδασε στο Newcastle και τώρα ζει στον Καναδά και η αυστραλιανή Patricia Piccinini.

Mε επίκεντρο τον ιστορικό χώρο από το Βυζάντιο ως τα πρώιμα μεσαιωνικά βασίλεια της Αγγλίας, η έκθεση αυτή, στο ευρύτερο γεωγραφικό πλαίσιο που συνδιαμορφώνουν τα έργα εννέα Ελλήνων, μιας Κινέζας, ενός Αυστραλού και δύο Άγγλων εικαστικών, επιχειρεί ν’ ανιχνεύσει δρόμους, μέσα από τους οποίους οι καλλιτέχνες μπορούν να συνομιλήσουν με το παρελθόν.

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ανακαλύπτουμε την αφηρημένη και μυστηριώδη τέχνη». Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν η προσέγγιση και κατανόηση του βασικού νοήματος της έκθεσης, συγκεκριμένα των τριών εννοιών: Μύθος-Μνήμη-Μυστήριο και της σχέσης αυτών με την τέχνη και με τον κάθε καλλιτέχνη ξεχωριστά. Η προσέγγιση αυτών των αφηρημένων εννοιών έγινε μέσω τριών επιλεγμένων καλλιτεχνών. Κάθε καλλιτέχνης αντιπροσωπεύει μία από τις βασικές έννοιες της έκθεσης.

Η Κατερίνα Σαμαρά με τα έργα: “Μύθοι και Μνήμες” και “Μαρτυρίες γεγονότων της αντίστασης” οπτικοποιεί τη Μνήμη της Ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Αντίστασης.

Ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης απεικονίζει το Μύθο του Beowulf στα έργα του “Εγώ εναντίον των τεράτων”, “Και το πλοίο επέπλεε”, “Αιματηρά κύματα”, “Το ματωμένο δάσος”.

Ο Γεώργιος Χατζημιχάλης με τις “Αναθηματικές Στήλες” του, δηλαδή, με τις αφρικανικές μάσκες και τα τάματα, παρουσιάζει το Μυστήριο της Θρησκείας και της Λατρείας.

Το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος έκανε η τελειόφοιτη μουσειολόγος, κα Ελπίδα Σδράλη, σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση Λάρισας.

Συγκεκριμένα, επισκέφτηκαν την έκθεση και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα 9 σχολεία και 445 μαθητές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ