ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ

Την… τιμητική της φαίνεται να έχει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Λάρισας, με τη διευθύντριά της Ελένη Αναστασοπούλου να υποδέχεται την Παρασκευή,  μετά την πρόσφατη διαμαρτυρία της ΕΛΜΕ,  και τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας που πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας

με κύρια αιτήματα την άμεση λειτουργία των δημοσίων ΙΕΚ και την καταβολή δεδουλευμένων σε εκπαιδευτικούς που απασχολήθηκαν σε αυτά και παραμένουν απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο!

Για απαράδεκτες καταστάσεις που χρονίζουν έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τάσος Τσιαπλές παραδίδοντας το σχετικό υπόμνημα διαμαρτυρίας,  επισημαίνοντας παράλληλα  και την οικονομική επιβάρυνση των σπουδαστών από το κόστος  μετακινήσεων αφού για φέτος δεν έχει εκδοθεί «πάσο» για δωρεάν μετακινήσεις για όλες τις συγκοινωνίες, ενώ ταυτόχρονα «καλούνται να πληρώσουν φωτοτυπίες αλλά και βιβλία».

Από την πλευρά της η Περιφερειακή Διευθύντρια αφού ξεκαθάρισε πως τα ΙΕΚ δεν ανήκουν στον τομέα ευθύνης της αλλά στο αρμόδιο υπουργείο Παιδείας, ενημέρωσε τους συνδικαλιστές για την υπογραφή διάθεσης εκπαιδευτικών από τα ΕΠΑΛ στα ΙΕΚ με αποτέλεσμα και την άμεση λειτουργία τους από την ερχόμενη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου.

«Γίνεται προσπάθεια για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών, ενώ η έναρξη της λειτουργίας των ΙΕΚ καθορίζεται από τα τμήματα που διαμορφώνονται συνεχώς και πάντα σε πνεύμα ελαστικότητας και ευελιξίας» υποστήριξε η κ. Αναστασοπούλου, η οποία αναφορικά με το θέμα της καταβολής των δεδουλευμένων περιέγραψε μια «κακή πρακτική» ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «το θέμα της καθυστέρησης είναι καθαρά «λογιστικό» με τα ποσά να καταβάλλονται ακόμη και μετά από 2 χρόνια»!

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Στο υπόμνημά της η διοίκηση του ΕΚΛ αναφέρει:

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι τα δημόσια ΙΕΚ, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα την  λειτουργία τους με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και συνολικά της κυβέρνησης, ενώ έπρεπε να ξεκινήσουν από την 1η Οκτώβρη 2015.

Είναι κοροϊδία για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, την ίδια ώρα που έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία και την ανασφάλεια, που πασχίζουν για να μορφωθούν, η κυβέρνηση να δίνει δις. ευρώ στις τράπεζες και να δίνει ψίχουλα στην δημόσια παιδεία και να μην λειτουργούν τα δημόσια ΙΕΚ, να μην χρηματοδοτούνται όλες οι βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης και κατάρτισης, να είναι απλήρωτοι εκπαιδευτικοί που δίδαξαν πέρσι στα δημόσια ΙΕΚ.

Είναι απαράδεκτο, ιδιαίτερα σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης , με τεράστια ανεργία και εξαθλίωση των εργατικών-λαικών οικογενειών, οι σπουδαστές των ΙΕΚ να καλούνται να πληρώσουν για φωτοτυπίες και βιβλία ή ακόμα και αναλώσιμα για να μπορέσουν να κάνουν τα εργαστήρια τους. Σοβαρό κόστος αποτελούν και οι μετακινήσεις τους αφού για φέτος δεν έχει εκδοθεί πάσο για δωρεάν μετακινήσεις για όλες τις συγκοινωνίες.

Το Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, αξιώνει από το υπουργείο παιδείας :

  • Την άμεση έναρξη της λειτουργίας των δημοσίων ΙΕΚ.
  • Άμεση χρηματοδότηση για όλες τις σχολές από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Σύγχρονα εργαστήρια, υποδομές, βιβλία.
  • Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες των σπουδαστών για αναλώσιμα και υλικά.
  • Πάσο για δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Δωρεάν στέγαση για όσους βρίσκονται μακριά από τον τόπο τους.
  • Να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε εκπαιδευτικούς.
  • Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους όσοι εκπαιδευτικοί δούλεψαν πέρσι και παραμένουν απλήρωτοι και αντίστοιχα να ασφαλίζονται για τον χρόνο της εργασίας του κάτι που σήμερα δεν γίνεται.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ