ΛΕΣΒΟΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΙΔΟΥΣ

Παθιασμένος με τη δουλειά του βρέθηκε πολλές φορές σε «καυτά» σημεία του πλανήτη απαθανατίζοντας με την κάμερά του εμφύλιες συρράξεις, φυσικές καταστροφές, πολέμους μα και τη δύναμη του ανθρώπου και το πάθος του για ζωή!

019 040 052 0253 093 069 0162 0274 0194«Τα όσα είδα στον ίδιο μου τον τόπο ξεπερνούν την πιο νοσηρή φαντασία, εικόνες που δεν συνάντησα στη Σομαλία ή κατά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης τις αντίκρισα στη Λέσβο, μια ανείπωτη τραγωδία και πολλά προσωπικά δράματα που με έχουν συγκλονίσει», θα περιγράψει τις δύο πρόσφατες αποστολές του στο νησί ο φωτορεπόρτερ Στέλιος Ματσάγγος.

Είδαν πολλά τα μάτια του, παθιασμένος και εκρηκτικός ο Στέλιος δεν «μάσησε» τα λόγια του, «μου γύρισαν τ’ άντερα με τα όσα συμβαίνουν από τις βίαιες συμπεριφορές αστυνομικών και την αισχροκέρδεια κάποιων ντόπιων την ώρα που θαύμασα την αυτοθυσία ορισμένων λιμενικών, τη δουλειά εθελοντών και αλληλέγγυων και το μεγαλείο ψυχής κατοίκων του νησιού που έσπευσαν να συμπαρασταθούν, να βοηθήσουν όπως μπορούσαν».

ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΟΥΗΔΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ

Κανείς δεν ελέγχει κανέναν στη Λέσβο και στο όνομα της… αλληλεγγύης κάποιοι κάνουν πάρτι στο νησί με οικονομικές ενισχύσεις και βοήθειες να αλλάζουν χέρια, αδίστακτους ντόπιους που δραστηριοποιούνται κυρίως κοντά στο λιμάνι να αισχροκερδούν πουλώντας 3 ευρώ ένα μπουκάλι νερό, 16 ευρώ δύο κιλά ροδάκινα ή ζητώντας χρήματα για να «φορτίσουν» τα κινητά τηλέφωνα των προσφύγων που εξαθλιωμένοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους, θα μας πει ο Στέλιος περιγράφοντας εικόνες που αντίκρισε.

«Αρκεί να σου πω πως στήθηκαν ήδη τα κυκλώματα και παρά την παρουσία φωτογραφικού φακού αποσπούν τις μηχανές από τις βάρκες των εξαθλιωμένων που ξεβράζει κατά χιλιάδες η θάλασσα και τις πουλούν, ενώ ήδη πλαστά έγγραφα αλλάζουν χέρια έναντι αδρής αμοιβής σε ένα απάνθρωπο οικονομικό αλισβερίσι! Σε όλα αυτά μπορείς να προσθέσεις και τον ερχομό ακροδεξιών ομάδων μέχρι και από τη Σουηδία στη Μυτιλήνη που με το πρόσχημα της βοήθειας μοιράζουν φυλλάδια στο νησί «για να διώξουμε τις «μαντίλες» από την Ευρώπη».

…ΜΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΝΑ ΜΥΡΙΖΕΙ ΚΟΠΡΑΝΑ ΚΑΙ ΟΥΡΑ

Άθλιες συνθήκες διαβίωσης με τους πρόσφυγες στοιβαγμένους και το νησί να μυρίζει κόπρανα και ούρα περιγράφει ο Στέλιος Ματσάγγος, «είναι φυσικό, 3-5.000 αφίξεις την ημέρα σε ένα νησί δημιουργούν εγκλωβισμένους, εντάσεις και με τους «φράχτες» να μην επιτρέπουν χερσαία περάσματα και διαφορετική διαχείριση πιάστηκαν όλοι εξ απήνης» υποστηρίζει ο Στέλιος που «βλέπει» έκρηξη της τραγωδίας.

«Το προσφυγικό ήρθε για να μείνει και όσο συντηρούνται καταστάσεις και πολιτικές σε Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ και αλλού τα πράγματα θα χειροτερεύουν. Και να σκεφτείς πως δεν είδαμε ακόμη το «κύμα» από την Υεμένη που ισοπεδώνεται από τη Σαουδική Αραβία δίχως να ιδρώνει το αυτί κανενός…», κατέληξε ο Στέλιος πριν δώσει το λόγο στην εικόνα και στο φωτογραφικό υλικό που ευγενικά μας παραχώρησε.

Σ.Σ.: Συγκλονιστικές φωτογραφίες του Στέλιου Ματσάγγου θα φιλοξενηθούν σύντομα στο «Μύλο του Παππά» στο πλαίσιο έκθεσης που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας.

Θερμές ευχαριστίες στον καλό συνάδελφο για την αποκλειστική παραχώρηση του υλικού.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ