ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ

Μια διαδρομή στο χρόνο μέσα από αναφορές στην ιστορία του Γενί Τζαμί, αλλά και μια αφορμή για κουβέντα, ιδέες και προτάσεις για την αξιοποίηση του μνημείου αποτέλεσε η εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας που σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο χώρο του μνημείου «εισπράττοντας» τη θερμή ανταπόκριση των Λαρισαίων!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA«Να ευοδωθούν οι σκέψεις για αξιοποίηση του ιστορικού μνημείου και να βιώσουμε ανάλογες χαρές με αυτή των εγκαινίων του Διαχρονικού Μουσείου» ευχήθηκε σε σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Σιούλας, με το γραμματέα του συλλόγου Θ. Σακκά να δίνει το λόγο στους κεντρικούς ομιλητές της εκδήλωσης οι οποίοι με τη βοήθεια της προβολής σπάνιων χαρακτικών και φωτογραφιών έκαναν μια ιστορική αναδρομή στο περίφημο μνημείο τονίζοντας και την ανάγκη σύνταξής του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

«Από τα 70 τζαμιά που κατασκευάστηκαν στη Λάρισα την περίοδο της τουρκοκρατίας το Γενί Τζαμί αποτελεί το μοναδικό απομεινάρι με την αποκάλυψή του να γίνεται μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό, ενώ η ονομασία του αποδίδεται στη σχετικά πιο πρόσφατη κατασκευή του (Γενί Τζαμί δηλ. Νέο Τέμενος), ενώ το μνημείο αναφέρεται ακόμη ως Σιάουλο Τζαμί, Ντερβίς Τζαμί, Τζαμί πλατείας Ανακτόρων αλλά και Τζαμί της Νέας Αγοράς προφανώς ακολουθώντας την ιστορική εξέλιξη της Λάρισας», τόνισε ο γιατρός Νίκος Παπαθεοδώρου, ενώ στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη η αρχαιολόγος Στέλλα Κατακούτα και ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Αστικής Ανάπτυξης και Υποδομών Δημήτρης Μαβίδης.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ