ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πολλά τα προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα της ψηφοφορίας – Σε ορισμένα εκλογικά σημεία έχει ξεκινήσει χειρόγραφα, αλλά η νομική υπηρεσία του κόμματος τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει

Επί της ουσίας η διαδικασία είναι στον αέρα, αφού η εταιρεία, όπως καταγγέλλεται, δεν κατάφερε να περάσει το λειτουργικό σύστημα στις ταμπλέτες, ενώ απουσιάζουν ακόμα και χειριστές των μηχανημάτων.
Σε ορισμένα εκλογικά σημεία έχει ξεκινήσει η διαδικασία χειρόγραφα, αλλά η νομική υπηρεσία του κόμματος τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Μένει να αποφασίσουν οι τέσσερις υποψήφιοι εάν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία χειρόγραφα, σε περίπτωση που η εταιρεία δεν βρει λύση.Mε κακούς οιωνούς ξεκίνησε η 22α Νοεμβρίου, ημέρα εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ, καθώς αγώνα δρόμου κατέβαλλε έως τις οκτώ το πρωί της Κυριακής η εταιρεία που ανέλαβε το έργο της μηχανογράφησης των εκλογών στη Νέα Δημοκρατία παράλληλα με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και την κεντρική διοίκηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να είναι τεχνικά έτοιμα όλα ώστε να διεξαχθεί κανονικά η εκλογική διαδικασία.

Έως τις επτά και μισή το πρωί της Κυριακής ήταν όλα στον αέρα, αφού τα τεχνικά προβλήματα είναι πολλά λόγω του ηλεκτρονικού συστήματος, ενώ η εταιρεία διαβεβαίωνε ότι έως τις οκτώ με οκτώμιση όλα θα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν οι εκλογές.

Ο φόβος για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του ηλεκτρονικού συστήματος της ψηφοφορίας είναι υπαρκτός και εάν γίνει κάτι τέτοιο, όχι μόνο θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στο κύρος της διαδικασίας, αλλά είναι σίγουρο ότι θα αμφισβητηθούν και οι εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» όλο το βράδυ και έως τα ξημερώματα ήταν σε εξέλιξη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, παρουσία και των εκπροσώπων των τεσσάρων υποψηφίων, ώστε να βρεθεί λύση στο τεχνικό πρόβλημα της εγκατάστασης και λειτουργίας του λογισμικού στους φορητούς υπολογιστές που θα χρησιμοποιηθούν ενώ παράλληλα αναδείχθηκαν και άλλες αδυναμίες, όπως π.χ. έλλειψη φορτιστών για τους υπολογιστές.

Επίσης υπήρξαν ενστάσεις και προβληματισμός για το κατά πόσο έχουν τη δυνατότητα οι χειριστές σε όλα τα εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο της έργο ταυτοποίησης και καταγραφής όσων θα προσέλθουν να ψηφίσουν.

Μάλιστα ήταν τόσο μεγάλος ο προβληματισμός που κάποιες πλευρές έλεγαν αργά χθες το βράδυ ότι ήταν ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών, αν και επί της ουσίας δεν είχε γίνει τέτοια συζήτηση. Εξάλλου μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε την ίδια την διαδικασία, η οποία μπορεί να αμφισβητηθεί σήμερα, εάν κάτι δεν πάει καλά και υπάρχουν προβλήματα κατά τη διάρκεια των εκλογών, όπως π.χ. εάν πέσει το σύστημα.

Πάντως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα και όλοι εύχονται να πάνε όλα καλά γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει ένταση. Εξάλλου, εδώ και μέρες υπήρχαν πληροφορίες, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, για τη μη λειτουργική επάρκεια του εξοπλισμού και του λογισμικού.

Η ΚΕΦΕ χθες είχε εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία όλα ήταν έτοιμα για τη διεξαγωγή των εκλογών, αν και το μέλος της Επιτροπής και Διευθυντής του Διαγραμματειακού της ΝΔ Αλέκος Κόκκαλης μίλησε δημόσια για ουσιώδη προβλήματα, καθώς κατά τον ίδιο υπήρχαν ενδείξεις ότι το σύστημα, ο εξοπλισμός και το έμψυχο δυναμικό ίσως να μην είναι επαρκή για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, ενώ εγκύκλιοι και οδηγίες προς τους εμπλεκόμενους είναι αντικρουόμενες και δυσνόητες.

tovima.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ