ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΧΘΕΣΙΝΟΥ ΒΑΤΕΡΛΩ Η ΝΔ

Σε νέα συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της ΝΔ, θα καταβληθεί προσπάθεια να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία για τον επανακαθορισμό ημερομηνίας εκλογών αλλά και την εξεύρεση νέας εταιρείας που θα φέρει επιτυχώς σε πέρας τη διαδικασία.

Όλα τα σενάρια για την τύχη της ΝΔ είναι ανοικτά, ακόμη και αυτό της διάσπασης ενώ στελέχη του κόμματος ζητούν την παρέμβαση κορυφαίων όπως οι πρώην πρωθυπουργοί Αντ. Σαμαράς και Κων. Καραμανλής, προκειμένου να αποσοβηθούν χειρότερες καταστάσεις. Βουλευτές που συνομιλούν ωστόσο με τον Αντώνη Σαμαρά τονίζουν ότι δεν κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις.

Μάλιστα βουλευτές που συνομίλησαν με τον Αντώνη Σαμαρά λένε ότι πιστεύει πως μετά τα όσα έχουν συμβεί ο Β. Μεϊμαράκης θα πρέπει να παραχωρήσει τη θέση του σε στέλεχος της κοινοβουλευτικής ομάδας και μάλιστα άμεσα.

Μάλιστα, όπως τόνιζε σε συνομιλητές του ο κ. Σαμαράς, ο επόμενος υπηρεσιακός αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο ουδέτερο το οποίο θα εξασφαλίσει και την εγκυρότητα των διαδικασιών, αλλά και την ίση μεταχείριση των υποψηφίων.

Κύκλοι που πρόσκεινται στον Κ. Καραμανλή έλεγαν επίσης ότι ο πρώην πρωθυπουργός φοβάται ακόμη και για τη συνοχή της παράταξης. Ο Κώστας Καραμανλής δεν έκρυψε από την πρώτη στιγμή της αποκάλυψης ρου μεγάλου φιάσκου στην εκλογική αναμέτρηση για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας την ανησυχία του για το μέλλον του κόμματος. Δεν έκρυψε μιλώντας με βουλευτές ακόμη και το φόβο του για διάσπαση της παράταξης.

Μάλιστα σε όσους έσπευσαν να του θυμίσουν πως και ο ίδιος διαφωνεί με την εκλογή προέδρου του κόμματος από τη βάση έσπευσε να τονίσει ότι δεν υπάρχει χρόνος για πειράματα και πως και οι τέσσερις υποψήφιοι θα πρέπει άμεσα να συμφωνήσουν πως δεν πρέπει να γίνει τώρα συνέδριο για αλλαγή του τρόπου εκλογής και να τηρηθεί η διαδικασία εκλογής από τη βάση, όπως συμφωνήθηκε και από τους τέσσερις.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μπορούσε να προκριθεί το σενάριος της αλλαγής των μελών της ΚΕΦΕ και νέες εκλογές 6 ή 13 Δεκεμβρίου.  Μέχρι στιγμής πάντως παραμένει άγνωστη η στάση που θα τηρήσει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής και επικεφαλής της ΚΕΦΕ Ανδρέας Παπαμιμίκος, την παραίτηση του οποίου έχουν ζητήσει και οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί του κόμματος.

Αλλά και πάλι κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει την ενότητα αφού και τα μέλη της Κ.Ο. του κόμματος είναι διχασμένα. Η έκκληση σύγκλιση της Κ.Ο. άμεσα δεν εισακούστηκε ενώ υπήρξαν και φωνές που έλεγαν ότι αν γίνει κάτι τέτοιο τότε θα επέλθει νωρίτερα η διάσπαση.

Υπενθυμίζεται πως, αναζητώντας τον βηματισμό της επόμενης ημέρας, οι προσεγγίσεις των διεκδικητών της ηγεσίας της ΝΔ, ήδη από τις πρώτες ώρες μετά την αναβολή της διαδικασίας, διαφέρουν:

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε τήρηση του καταστατικού και νέα συνεδρίαση, άμεσα, της ΚΕΦΕ για τον καθορισμό νέας ημερομηνίας εκλογών, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επισημαίνεται πως σε περίπτωση παραίτησης του Ανδρέα Παπαμιμίκου, σύμφωνα με το καταστατικό της ΝΔ, χρέη προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής αναλαμβάνει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος αργά το απόγευμα ζήτησε επίσης την άμεση σύγκληση της ΚΕΦΕ για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ουσιαστικά την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και πρότεινε να αναλάβει η Μαριέττα Γιαννάκου τα διαδικαστικά μέχρι τις εκλογές.

Την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη έχει ζητήσει και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος και πρότεινε να υπάρξει μια συνάντηση των τεσσάρων το απόγευμα της Κυριακής, πρόταση που δεν βρήκε ανταπόκριση. Κύκλοι του Απόστολου Τζιτζικώστα, άλλωστε, άφηναν αιχμές για τη στάση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, επισημαίνοντας την απουσία του καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, αναρωτώμενοι μάλιστα αν έχει κάτι να κρύψει.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ζήτησε την άμεση σύγκληση των θεσμικών οργάνων, με στόχο τον καθορισμό ημερομηνίας εκλογών το συντομότερο δυνατό.

Στελέχη της ΝΔ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνουν πάντως πως θα πρέπει άμεσα να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να κλείσει το ρήγμα που παρουσιάστηκε και να επανέλθει η ηρεμία στην παράταξη, ενώ στη Λεωφόρο Συγγρού τίθενται επί τάπητος και όλα τα πιθανά σενάρια της επόμενης ημέρας, με έμφαση στη διαχείριση του σημερινού «ναυαγίου», ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν το πολιτικό κόστος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

imerisia.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

loading...