ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ

Αγρια κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του σωματείου εργαζομένων στο ίδρυμα για το θέμα της σίτισης που τείνει να γίνει μείζον ζήτημα με άγνωστες προς το παρόν προεκτάσεις.

Ηδη από την Πέμπτη η διοίκηση του σωματείου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει τη διοίκηση του νοσοκομείου αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Καταγγέλλουμε την Διοίκηση για τα ακόλουθα:

Πρώτο και κύριο η πρόταση του Διοικητή τελικά κι όχι της ομάδας να λειτουργήσει η απογευματινή σίτιση  με το υπάρχον προσωπικό είναι επικίνδυνη για ασθενείς και εργαζόμενους. Δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη ευφυΐα να αντιληφθεί κανείς ότι σε ένα Τμήμα, που δουλεύει ήδη με -30% από το προβλεπόμενο προσωπικό, με απλήρωτες βάρδιες και υπερωρίες, δεδουλευμένα, όχι μόνο απλά να ανταπεξέλθει,  αλλά κατάφερε  να αναβαθμίσει σε πολύ υψηλό βαθμό την ποιότητα του φαγητού και της μεταφοράς του χάρη της φιλότιμης προσπάθειας όλων των εργαζομένων του Τμήματος.

Η πρόταση είναι συγκεκριμένη: ενίσχυση με προσωπικό του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής, κατάρτιση προγράμματος ολοήμερης λειτουργίας με τελική εκροή την εξοικονόμηση χρημάτων.

Δεν είναι πρωτίστως τόσοι Διοικητές, που πέρασαν «μωροί», ούτε φυσικά εμείς, που παλεύουμε τόσα χρόνια για μια εφικτή οικονομική αλλά και ποιοτική λύση για την απογευματινή σίτιση αλλά και γενικότερα όλης της λειτουργίας του τμήματος Διατροφής.

Για επικοινωνιακούς λόγους και πατώντας επί πτωμάτων η πρόθεση σας να λειτουργήσει η απογευματινή σίτιση με το υπάρχον προσωπικό θα θέσει σε κίνδυνο ασθενείς και εργαζόμενους.

Δηλώνουμε, ότι δεν θα σας επιστρέψουμε να καταστρέψετε το οικοδόμημα ενός Τμήματος, που είναι το «καμάρι» όλης της Υ.Πε. και από τα καλύτερα της χώρας. Έχει κατατεθεί συγκεκριμένη εφικτή πρόταση, που είναι οικονομικότερη και ποιοτικότερη από την ισχύουσα κατάσταση, αλλά και τόσων χρόνων.

Κύριε Διοικητά με «αέρια» δεν βάφονται αυγά.

Αγαπητά Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Γ.Ν.Λ.-Γ.Ν.Λ., ενημερωθείτε σφαιρικά και αναλογιστείτε τις ευθύνες σας. Δεν χρειάζεται για άλλη μια φορά να πρωτοτυπήσουμε αρνητικά στη Ναυαρχίδα της Κεντρικής Ελλάδας.

Δεύτερο, αλλά εξίσου σημαντικό είναι ο σεβασμός της προσωπικότητας των Υπηρεσιακών παραγόντων. Συγκεκριμένα δεν συζητήθηκε καθόλου η πρόταση, που έχει κατατεθεί από την Προϊσταμένη Διατροφής και όχι μόνο αυτό, αλλά αντιμετωπίστηκε η ίδια με ειρωνικούς χαρακτηρισμούς και απειλές.

Ενημερώνουμε αυτή τη φορά δημόσια, τον πρόεδρο του Δ.Σ. των Νοσοκομείων της πόλης μας αλλά και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου, ότι είναι η τελευταία φορά, που απειλούνται και τρομοκρατούνται υπηρεσιακά στελέχη. Την επόμενη φορά, που θα υπάρξει περιστατικό απειλών, ύβρεων, τρομοκρατίας, ηθικής παρενόχλησης σε βάρος εργαζόμενου θα κινηθούμε σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Το προσωπικό του Νοσοκομείου κρατά ψηλά το επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Δεν θα επιτραπεί περαστικοί από το Νοσοκομείο αντί να «χτίζουν», να «γκρεμίζουν»».

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αμεση ήταν η απάντηση της διοίκησης που την επομένη εξέδωσεανακοίνωση στην οποία επισημαίνει τα παρακάτω:

«Για αποκατάσταση της αλήθειας και μόνο, με σκοπό την αντικειμενική ενημέρωση και μιλώντας μόνο με γεγονότα, απαντάμε στην ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων. Χωρίς καμία διάθεση αντιπαλότητας σε ανύπαρκτες αντιθέσεις και τεχνητές οξύνσεις που ούτε μας εκφράζουν, αλλά ούτε και έχουν σχέση με το ήθος, το ύφος μας και την ουσιαστική συζήτηση που έγινε στο Δ.Σ. της 16ης Νοεμβρίου.

Τα γεγονότα και μόνο λοιπόν. Ούτε ένταση, ούτε αντιπαράθεση, ούτε διάλογος μέσω ΜΜΕ για ένα εσωτερικό θέμα του νοσοκομείου, με ευρύτατες όμως προεκτάσεις κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα. Μαζί και η επισήμανση ότι είναι η πρώτη και τελευταία φορά που απαντάμε δημόσια. Το κάνουμε μόνο από σεβασμό στην αλήθεια και από ειλικρινή διάθεση να απαλλαγεί το νοσοκομείο και η δημόσια υγεία από περιττές και άσκοπες δαπάνες και να διοχετεύσει τους πόρους του, σε αληθινά δύσκολους καιρούς, εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη, δηλαδή στην αντιμετώπιση του ανθρώπινου πόνου και της ασθένειας και μόνο εκεί.

1) Στη συνεδρίαση αυτή του Δ.Σ. , ομόφωνα τα μέλη του συλλογικού οργάνου κατέληξαν στην αναγκαιότητα να εξεταστεί με συγκεκριμένο εξειδικευμένο επιχειρησιακό σχέδιο, η δυνατότητα να καλυφθεί με το δικό μας προσωπικό και μόνο η σίτιση των ασθενών σε 24ωρη βάση, ώστε να απαλλαγεί ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου από το δυσβάστακτο βάρος των 600.000 € το χρόνο που κοστίζει η βραδινή σίτιση των ασθενών ! Δεν υπάρχει κάποια αντιδικία με την ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε πριν  χρόνια το έργο, ούτε με κανέναν εργαζόμενο. Όταν όμως αναζητούμε χρήματα για υλικά, πληρωμές επικουρικών ιατρών, συντήρηση και προμήθεια απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και πολλά άλλα , θεωρούμε πολυτέλεια τη δαπάνη αυτή! Και βέβαια το κεντρικό συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων, η ΠΟΕΔΗΝ, πολλές φορές θέτει δημόσια ως πάγιο αίτημα την απομάκρυνση κάθε είδους εργολάβων ανθρώπινων υπηρεσιών από τις δημόσιες δομές υγείας. Στην περίπτωσή μας,  μας δίνεται ίσως η ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, όπως και το Σωματείο Εργαζομένων λέει ότι επιθυμεί. Προς τι λοιπόν η ένταση και η αντιδικία;

2) Στην ίδια συνεδρίαση, αφού ομόφωνα καταλήξαμε στην ανάγκη να επιχειρηθεί αυτή η τομή, ικανοποιώντας και το σχετικό αίτημα του Σωματείου, αλλά και στοιχειώδη ζητήματα κοινής αντίληψης, ομόφωνα αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε μια τριμελή ομάδα εργασίας για να εκπονήσει ένα βιώσιμο πλάνο με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, αλλά και στην εργατική νομοθεσία, έτσι ώστε να μη θιγεί κανένα εργασιακό δικαίωμα,  αποτελούμενη από το μέλος του Δ.Σ. κ. Π.Αναγνωστοπούλου, τη διευθύντρια διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του νοσοκομείου κ. Ε.Μαλισιώτου και την ίδια την προϊσταμένη του τμήματος Διατροφής και αντιπρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων κ. Κ.Τσολάκη, την οποία φυσικά ακούσαμε προσεκτικά, ουδείς την προσέβαλε, την απείλησε ή την τρομοκράτησε! Υπάρχουν πολλές φυσικές παρουσίες για να το επιβεβαιώσουν αυτό, αλλά και πρακτικά της συνεδρίασης.

3) Επί της ουσίας για να μη μακρηγορούμε άλλο. Στην επιτροπή αυτή και η προϊσταμένη της διατροφής, αλλά και το σωματείο είναι ευπρόσδεκτοι, να καταθέσουν έγγραφες και προφορικές προτάσεις προς την κατεύθυνση που όλοι αποδεχόμαστε  ότι είναι η ευκταία και επιθυμητή λύση: Στην απαλλαγή ή στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση μιας δαπάνης 600.000 € για το βραδινό φαγητό των ασθενών, που όλοι μας χαρακτηρίσαμε ως αδικαιολόγητη και έξω από τα σημερινά δεδομένα του νοσοκομείου , αλλά και της χώρας μας γενικότερα. Στον κοινό αυτό στόχο πραγματικά δεν περισσεύει κανείς.

Το παραπάνω κείμενο συντάχθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο των νοσοκομείων της Λάρισας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ