Επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος κατέθεσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Βασίλης Κόκκαλης αναφορικά με το σκάνδαλο για τις εκπομπές ρύπων μοντέλων του ομίλου Volkswagen, ήτοι των αυτοκινήτων AUDI, SEAT,PORCHE και SKODA.
Ο Λαρισαίος βουλευτής στην ερώτησή του αναδεικνύει ένα ζήτημα που δεν απασχολεί απλώς ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά έχει και άμεση σχέση με την χώρα μας καθώς ρυπογόνα αυτοκίνητα κυκλοφορούν και στους ελληνικούς δρόμους με ότι αυτό συνεπάγεται.
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη:
“Κύριε Υπουργέ,
Ως γνωστόν έπειτα από καταγγελία της Enviromental Protection Agency, ειδικής υπηρεσίας των ΗΠΑ αναφορικά με την μη τήρηση των περιβαλλοντικών νόμων εκ μέρους της Volkswagen, ξέσπασε το μεγάλο σκάνδαλο αναφορικά με «πειραγμένο» λογισμικό – software, το είναι προγραμματισμένο ώστε να ανιχνεύει πότε το αυτοκίνητο βρίσκεται σε επίσημη δοκιμή μέτρησης και τότε, να μειώνει τις εκπομπές ρύπων. Όταν τελειώνει το τεστ, σε κανονικές οδηγικές συνθήκες, το λογισμικό κλείνει και οι εκπομπές οξειδίου του αζώτου (καρκινογόνοι ρύποι) μεγαλώνουν κατά 40 φορές περισσότερο από το επιτρεπτό όριο, μαζί, φυσικά, με την απόδοση του αυτοκινήτου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ανακλήθηκαν, τα Audi A3, Volkswagen Golf, VW Passat, VW Jetta και VW Beetle παραγωγής 2009-2015, με τον επίμαχο “πειραγμένο” κινητήρα 2.0 TDi και 1.6 TDi ενώ η αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε την πώληση οποιουδήποτε αυτοκινήτου με αυτό τον κινητήρα στη χώρα και το εργοστάσιο σταμάτησε ήδη την παραγωγή του. Χιλιάδες είναι στην Ελλάδα τα οχήματα των εταιρειών Volkswagen και Audi που φέρουν το λογισμικό που δίνει τη δυνατότητα να καταγράφονται μικρότερες εκπομπές καυσαερίων (και συγκεκριμένα οξειδίων του αζώτου), ενώ σύμφωνα με ενημέρωση του επίσημου αντιπροσώπου στην Ελλάδα, ήτοι της Kosmocar A.E., από τα ήδη κυκλοφορούντα οχήματα στην Ελλάδα επηρεάζονται 6.362 επιβατικά οχήματα Volkswagen, 1.875 οχήματα Audi και 882 επαγγελματικά οχήματα Volkswagen. Το αυτό ζήτημα έχει ανακύψει και με άλλες εταιρείες του ίδιου ομίλου, ήτοι Audi, Skoda, Seat και Porche, οι οποίες χρησιμοποιούν το ίδιο λογισμικό στα οχήματα ντίζελ.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
1) Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει το Υπουργείο Σας προκειμένου για την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος;
2) Υπάρχει πρόβλεψη, προκειμένου να ελεγχθούν αλλά και να αποδοθούν ευθύνες και σε άλλες θυγατρικές εταιρείες του ομίλου, και αν ναι ποιος θα είναι ο φορέας που θα διενεργήσει τον έλεγχο αυτό;
3) Υπάρχει βούληση ώστε να προβλεφθεί ένα κοινό πλαίσιο και σύστημα ελέγχου της ποιότητας των οχημάτων αλλά και θέσης των κριτηρίων ελέγχου κατά την διαδικασία ελέγχου καυσαερίων στην χώρα μας;
4) Σκοπεύετε να κινηθείτε ποινικά ώστε να αποδοθούν ευθύνες στους κατά το νόμο υπευθύνους για απάτη κατά του Ελληνικού Δημοσίου και των καταναλωτών;
5) Πως μπορούν να προστατευθούν σήμερα οι Έλληνες καταναλωτές οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους τα επίμαχα αυτοκίνητα αλλά και πως μπορούν να βεβαιωθούν για την ασφάλειά τους;”