ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΙΚΑ

Η διοίκηση του εργατικού κέντρου Λάρισας και τα πρωτοβάθμια  σωματεία της δύναμής του, μαζί με τα συνταξιοδοτικά σωματεία και το συνδικάτο των ΟΤΑ Ν. Λάρισας, μέσα στο πλαίσιο των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που έχουν προγραμματίσει, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων

των εργαζομένων της χώρας μας, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην τοπική διεύθυνση του ΙΚΑ!

Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία τους με τον διευθυντή του υποκαταστήματος επιδόθηκε υπόμνημα στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Απαιτούμε: να σταματήσουν τα παζάρια με την τρόικα και κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, να διαλύσουν  την Κ.Α.

Οι εργαζόμενοι δεν χρωστάνε τίποτα ! είναι πληρωμένα όλα   με τον ιδρώτα και το αίμα τους ! να πληρώσει το κράτος που ρήμαξε διαχρονικά τα ασφαλιστικά ταμεία  και η μεγαλοεργοδοσία που δεν πλήρωσε και δεν πληρώνει ανενόχλητη ακόμα και τις παρακρατημένες εισφορές των εργαζομένων.

Παλεύουμε και Διεκδικούμε:

  • Την υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ και σε άλλους κλάδους, να επεκταθεί στην αγροτιά και στους ΕΒΕ, άμεση επανένταξη των κλάδων που εξαιρέθηκαν με την Υπουργική Απόφαση του 2011.
  • Να διευρυνθεί ο θεσμός των ΒΑΕ σε όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε παρόμοιες συνθήκες ανεξάρτητα σε ποιον ασφαλιστικό φορέα ανήκουν.
  • Για τους εργαζόμενους που εργάζονται στα ΒΑΕ μείωση του χρόνου εργασίας – 6ωρο/5ήμερο/30ωρο και αύξηση των ημερών αδείας, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 50 για τις γυναίκες και 55 για τους άντρες, επίδομα βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας. Να πληρώνει αποκλειστικά το κράτος και οι εργοδότες τις ασφαλιστικές εισφορές για τα ΒΑΕ.
  • Μόνιμη, πλήρης, σταθερή εργασία. Κατάργηση των ελαστικών ωραρίων και ελαστικών μορφών εργασίας.
  • Να καταργηθούν αμέσως οι διάφορες μορφές εργασίας (μπλοκάκι, συμβάσεις έργου, εργολαβίες κ.λ.π.) που απαλλάσσουν την εργοδοσία από τις ασφαλιστικές εισφορές. Να ενταθούν οι έλεγχοι για την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αποκλειστικά δημόσιο – δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, την Πρόνοια, την Ασφάλιση.
  • Δημιουργία κρατικού σώματος Ιατρών Εργασίας και Τεχνικών Ασφαλείας και δημόσιων υπηρεσιών ιατρικής της εργασίας και υποστήριξης των διαδικασιών, στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας. Κατάργηση των ιδιωτικών ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας και ασφάλειας.
  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια εγκαταστάσεων, την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων, ατυχημάτων μεγάλης έκτασης και επαγγελματικών ασθενειών.
  • Ουσιαστικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης για τη λήψη μέτρων. Συστηματική ιατρική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες.
  • Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία, και για άλλα επαγγέλματα (π.χ. στον κλάδο των υπηρεσιών, εστίασης, υγείας κ.λπ.), να απαγορευτεί η νυχτερινή εργασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και λοχείας.
  • Απαγόρευση κάθε μορφής παιδικής – ανήλικης εργασίας και από τη σκοπιά της ψυχοσωματικής υγείας.
  • 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο με πλήρεις αποδοχές και ίσα ασφαλιστικά δικαιώματα, με βάση τις ΣΣΕ, για όσους μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές είναι αναγκασμένοι να εργάζονται ή κάνουν πρακτική.
  • Κατοχύρωση της ασφαλιστικής κάλυψης του επαγγελματικού κινδύνου, η οποία είναι ανεξάρτητη από το καθεστώς συνταξιοδότησης του εργαζόμενου. Το ασφάλιστρο να βαραίνει αποκλειστικά τον εργοδότη.
  • Να παρθεί πίσω η απόφαση για κατάργηση των Τμημάτων της Επιθεώρησης Υγείας & Ασφάλειας σε 7 περιοχές της χώρας. Ριζική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ. Συνδυασμένη, με σαφή διακριτά καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφάλειας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία & ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων κ.λπ.).

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τη νεολαία, να μην παρασυρθούν από την προπαγάνδα της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης και να  συμμετέχουν μαζικά στις νέες κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν τα ταξικά συνδικάτα το επόμενο διάστημα σε συνέχεια των συλλαλητηρίων και της απεργίας τις 12 Νοέμβρη για να αποτρέψουμε τα σχέδια κυβέρνησης, κεφαλαίου  και ευρωπαϊκής ένωσης για παραπέρα  κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας!»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ