Οι προοπτικές ανάπτυξης του αμπελοοινικού τομέα στην Ελλάδα, βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο «Μαξίμ»του Τυρνάβου με εισηγητές τον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη και τον τυρναβίτη οινολόγο και πρώην διευθυντή του Οινοποιείου Στέλιο Παπρά που ήταν και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο.
Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Δανέλλης, τόνισε την αναγκαιότητα της συνεννόησης στο μείζον, τον σχεδιασμό και την υποστήριξη ενός βιώσιμου μοντέλου παραγωγικής ανασύνταξης και ανάπτυξης της χώρας που θα παράξει πλούτο και στέρεες θέσεις εργασίας.
Όπως τόνισε η αυτονόητη αυτή αναγκαιότητα εμποδίζεται κυρίως από τα προαπαιτούμενα για δημιουργία ενός ελκυστικού για την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος: μεταρρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό του δημοσίου, διασφάλιση δεξιοτήτων σε νέους και ανέργους, καινοτομία παντού, συνέργειες μεταξύ των αλληλοτροφοδοτούμενων τομέων της οικονομίας, αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων με διασφάλιση προστιθέμενης αναπτυξιακής αξίας.
Σύμφωνα με τον κ. Δανέλλη ένας από τους βασικούς τομείς του εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασύνταξης είναι η γεωργία. Και υποστήριξε ότι οι ανάγκες επισιτιστικής επάρκειας και ασφάλειας των τροφίμων και οι νέες διατροφικές τάσεις που ταχύτατα αναπτύσονται διεθνώς, ευνοούν ένα Μεσογειακό παραγωγικό μοντέλο που στηρίζεται σε μικρού μεγέθους οικογενειακές δομές και στην ποιότητα αντί της ποσότητας των προϊόντων. Προϋπόθεση βιωσιμότητας του παραγωγού αποτελεί η απεξάρτησή του από τις επιδοτήσεις μέσω της παραγωγής ποιοτικών, επώνυμων, ταυτοποιημένων και πιστοποιημένων προϊόντων προς διασφάλιση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Κλειδί της επιτυχίας αποτελεί η συμμετοχή του σε ισχυρά και υγιή συλλογικά σχήματα.
Από την πλευρά του ο κ. Παπράς στάθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές του αμπελοοινικού τομέα στην περιοχή και έκανε εκτενή αναφορά και στο θέμα του τσίπουρου.