Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΑ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας χαιρετίζει την αγωνιστική στάση και τη μαζική συμμετοχή των δημοσιογράφων μελών της, στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου 2015, που είχε ως στόχο να εκφραστεί η αντίθεσή τους στη βάναυση επίθεση που δέχονται 

στο θέμα της κοινωνικής τους ασφάλισης, αλλά και στη κατάθεση του προϋπολογισμού που πλήττει όλους τους εργαζόμενους.
Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, όλες οι μεγάλες εφημερίδες στην περιοχή ευθύνης μας που απασχολούν επαγγελματίες δημοσιογράφους, όλα τα μεγάλα περιφερειακά τηλεοπτικά δίκτυα καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των ενημερωτικών ραδιοφώνων και ιστοσελίδων, συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση, αποδεικνύοντας ότι και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, έχουν αντιληφθεί ότι με τις προθέσεις της η Κυβέρνηση για ενοποίηση του ασφαλιστικού μας ταμείου ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και την κατάργηση του αγγελιοσήμου, τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό των επιχειρήσεων τους.

Δυστυχώς για μια ακόμη μία φορά οι συνήθεις «ύποπτοι» δεν σεβάστηκαν τη μάχη που δίνει ο δημοσιογραφικός κόσμος για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία, τη σωτηρία των ασφαλιστικών του Ταμείων και της ελπίδας για ένα συνταξιοδοτικό μέλλον. Δεν σεβάστηκαν ούτε και τους ιδιοκτήτες – συναδέλφους τους, που αντιλαμβάνονται ότι αν προχωρήσουν οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Εργασίας, θα κληθούν να πληρώσουν και νέες εργοδοτικές εισφορές.

Έτσι οι «γνωστοί» για την απεργοσπαστική τους τακτική εκδότες των εφημερίδων ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ της Καρδίτσας και ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ της Λαμίας, κυκλοφόρησαν απεργοσπαστικά φύλλα.
Πληροφορηθήκαμε επίσης, ότι και κάποια απαξιωμένα έντυπα, που όχι μόνο δεν τηρούν, αλλά καταστρατηγούν τα κριτήρια που προβλέπονται στο νόμο για τον Επαρχιακό Τύπο, προχώρησαν στην έκδοση απεργοσπαστικών φύλλων. Όλοι οι παραπάνω, πολύ σύντομα θα κληθούν να αποδείξουν κατά πόσο ακολουθούν τους νόμους του κράτους και δεν έχουν μόνο προνόμια, αλλά και υποχρεώσεις.

Επίσης, απεργοσπαστικά λειτούργησε για μια ακόμη φορά και το ράδιο ΒΕΡΑ του Βόλου, βγάζοντας ενημερωτική εκπομπή με τον τεχνικό – ηχολήπτη βάρδιας. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι έδωσαν τηλεφωνική συνέντευξη, συνδικαλιστές όπως ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Κώστας Τσέλιος και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Β. Σποράδων Γιάννης Διαννελάκης, δείχνοντας με την πράξη τους, ότι δεν σέβονται ένα ολόκληρο κλάδο που απεργούσε.

Τέλος, ελάχιστες ηλεκτρονικές σελίδες που δεν απασχολούν επαγγελματίες δημοσιογράφους, ανήρτησαν κείμενα αδιαφορώντας για την μάχη που δίνει ο κόσμος της ενημέρωσης, τοποθετώντας από μόνοι τους την ταμπέλα του «αντιεπαγγελματία» δημοσιογράφου.
Το εντυπωσιακό για τους τελευταίους αναφερόμενους είναι ότι οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι, αγωνίζονται και για αυτούς, προκειμένου να αποκτήσουν ασφάλιση και επαγγελματική οντότητα. Ωστόσο επειδή έχουν «γνώση οι φύλακες», το Μητρώο των Ιστοσελίδων που ξεκίνησε να διατηρείται στη Γενική Γραμματεία Τύπου, είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό σημείο συζήτησης για το ποιοι είναι και ποιοι δεν είναι δημοσιογράφοι.
Ας γνωρίζουν, όλοι οι απεργοσπάστες, ότι με τη στάση τους ανοίγουν μέτωπο, όχι κατά των επαγγελματιών δημοσιογράφων και των εργαζομένων συνολικά στο χώρο της ενημέρωσης, αλλά με την ίδια την κοινωνία που τους κρίνει και τους αξιολογεί. Και μάλιστα με την ταμπέλα του απεργοσπάστη, που εκμεταλλεύεται τον αγώνα των άλλων για να κερδίσει.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ:
• Διεκδικούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας Κοινωνική Ασφάλιση (κύριες και επικουρικές συντάξεις), Πρόνοια, Υγεία (ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη), με βάση τις σύγχρονες αληθινές κοινωνικές ανάγκες
• Τη διατήρηση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλιση όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (new media)
• Τη διασφάλιση του αγγελιοσήμου με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ ως πόρου χρηματοδότησης των Ταμείων μας
• Καλούμε τον Κλάδο σε αγωνιστική ετοιμότητα με παράλληλη διασφάλιση και περιφρούρηση των όποιας μορφής κινητοποιήσεων, συνεχή ενημέρωση των εργαζομένων του Κλάδου, και διασφάλιση της ενημέρωσης του συνόλου του λαού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ