Η ΤΑΙΝΙΑ – ΜΥΘΟΣ “Ο ΠΡΩΤΑΡΗΣ” ΣΤΟ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ

Την ταινία – μύθο για τη γενιά του ’60, ο “Πρωτάρης” του Μάικ Νίκολς, προβάλλει την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου στις 19.00 και στις 21.30 στο Χατζηγιάννειο, η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών.

“Ο Πρωτάρης” μίλησε με τολμηρή κινηματογραφική γλώσσα για την αλλαγή ηθών και συμπεριφορών, γοήτευσε με το χιούμορ και τη φρεσκάδα του, έγινε σημείο αναφοράς για το “Mrs Robinson, you’ re trying to seduce me” και τα αξέχαστα τραγούδια των Σάιμον και Γκαρφάνγκελ. Κέρδισε πέντε Χρυσές Σφαίρες και το Όσκαρ σκηνοθεσίας για τον Μάικλ Νίκολς.

Η μύηση ενός νέου άντρα, που μόλις αποφοίτησε από το κολέγιο, στον έρωτα από μια μεγαλύτερή του γυναίκα – μεγαλύτερη αλλά που διατηρεί την ομορφιά και τη γοητεία της. Φυσικά, το «στόρι» του «Πρωτάρη» έχει την ιδιαιτερότητά του: η κυρία που αποπλανεί τον Μπεν είναι σύζυγος του συνεταίρου του πατέρα του και, το χειρότερο, μητέρα της κοπέλας που ο Μπεν ερωτεύεται τελικά. Η πολυτάραχη δεκαετία του ’60. Η δεκαετία που άλλαξε ή προσπάθησε να αλλάξει τον κόσμο.

Ο πόλεμος στο Βιετνάμ και οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Παιδιά των λουλουδιών και Γούντστοκ. Αμφισβήτηση του κατεστημένου. Ερωτική αφύπνιση. Η ταινία που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή.

“Ο Πρωτάρης” πήρε το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας, ενώ ήταν υποψήφιο για καλύτερη ταινία, Α΄ ανδρικού ρόλου, φωτογραφίας και διασκευασμένου σεναρίου. Το soundtrack της ταινίας, των Simon and Garfunkel, έχει γράψει τη δική του ιστορία. Τα “Sound of Silence”, “Mrs. Robinson” είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα κινηματογραφικά τραγούδια.

Η ταινία του Νίκολς, θα ήταν τρομερά δραματική αν δεν ήταν τόσο …κωμική. Αν δεν ήταν τόσο αυτοσαρκαστική, τόσο προβοκατόρικη, τόσο αναρχική…

Το 1996 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου, ενώ το 1998 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την ταινία στην 7η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Το 2007 επαναλήφθηκε η ψηφοφορία και η ταινία μετατοπίστηκε στη 17η θέση με τις καλύτερες όλων των εποχών.

Έγχρωμη | Διάρκεια: 105′

Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Μάικ Νίκολς με τους: Ντάστιν Χόφμαν, Κάθριν Ρος, Αν Μπάνκροφτ.

Γενική είσοδος: 4 ευρώ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ