ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ

Συνάντηση μεταξύ του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Βίτσα και των εκπροσώπων του υπό σύσταση σωματείου της Ένωσης Θυμάτων και Καμένων Σπιτιών-Κτιρίων της γερμανικής και ιταλικής κατοχής 1940-44 της Μαρτυρικής Κοινότητας Τσαριτσάνης

και χωριών της επαρχίας Ελασσόνας, Θανάση Βαθράκη, Σπύρου Κηπουρού και Θανάσης Μανουλία, πραγματοποιήθηκε την Τρίτημετην ευκαιρία της επίσκεψης του υπουργού στη Λάρισα.

Στη συνάντηση συμπαρέστη ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Δημήτρης Κούρτης. Στη συζήτηση μετείχε, επίσης, και η πρόεδρος του Σ/Φ Μουσείου Εθν. Αντίστασης – αντιπρόεδρος ΔΣ Δημοτικής Πινακοθήκη και δημ. σύμβουλος Άννυ Ψάρρα-Περίφανου.

Παρέστη, ακόμη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Σκαμνιωτών, Δ. Κοντοκώστας.

Η αντιπροσωπεία της Ένωσης Θυμάτων έθεσε υπόψη του αναπληρωτή Υπουργού τις προσπάθειες της Τσαριτσάνης αλλά και των υπολοίπων μαρτυρικών τοπικών κοινωνιών με σκοπό την τριμερή διεκδίκηση της ιστορικής – ηθικής και νομικής δικαίωσης στην μάχη διεκδίκησης των αποζημιώσεων εναντίον της Γερμανίας.

Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι κάθε δράση αφύπνισης της ιστορικής μνήμης και διεκδίκησης θα συνδυάζεται με την αποκατάσταση του διαρραγέντος κοινωνικού ιστού και με πρώτιστο μέλημα την συλλογική κι όχι την ατομιστική αποκατάσταση. Ο κ. Βίτσας χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Ένωσης και τόνισε ότι ο κύβος ερρίφθη πλέον με την επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, της οποίας οι πόρτες είναι ανοιχτές για τις συλλογικότητες που εκπροσωπούν τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και τους απογόνους τους.

Ακόμα η τοπική αντιπροσωπεία επανέφερε στο προσκήνιο το πάγιο αίτημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για την απομάκρυνση της Προκεχωρημένης Αποθήκης Πυρομαχικών (ΠΑΠ) Ελασσόνας, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία καθώς υπάρχουν αποθηκευμένες σ’ αυτή επικίνδυνες εκρηκτικές ύλες, όπως απεμπλουτισμένο ουράνιο, ενώ η περιοχή της Ελασσόνας εκκενώθηκε ήδη μια φορά το καλοκαίρι του 2012 όταν πυρκαϊά απείλησε την ίδια την ΠΑΠ. Ο αναπληρωτής Υπουργός έλαβε θετική θέση έναντι του αιτήματος και το χαρακτήρισε εύλογο όσο και δίκαιο.

Ακολούθως, τέθηκε υπόψη του κ. Βίτσα το πιεστικό ζήτημα της απομάκρυνσης του πεδίου βολής Κρανιάς στα σύνορα με τη Δεσκάτη Γρεβενών. Το πεδίο βολής, όπως ενημερώθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός, εγκυμονεί κινδύνους για του κατοίκους της περιοχής, αποτελεί εστία μόλυνσης της ατμόσφαιρας και των υδάτων, απειλεί δε με μόνιμη υποβάθμιση τον υδροφόρο ορίζοντα.  Ο κ. Βίτσας δεσμεύθηκε ότι θα ερευνήσει εις βάθος το θέμα, το οποίο και άκουσε για πρώτη φορά διά στόματος της τοπικής αντιπροσωπείας της Τσαριτσάνης, παρότρυνε δε τους κατοίκους των πληττόμενων κοινωνιών να επικοινωνούν άμεσα με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς ώστε τέτοια σοβαρά ζητήματα να μην χρονίζουν.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι Ένωση Θυμάτων και Καμένων Σπιτιών-Κτιρίων της γερμανικής και ιταλικής κατοχής 1940-44 της Μαρτυρικής Κοινότητας Τσαριτσάνης και χωριών της επαρχίας Ελασσόνας προσκαλεί τα μέλη και όσους ακόμα επιθυμούν στην ιδρυτική – καταστατική συνέλευση στο Δημοτικό Σχολείο Τσαριτσάνης, την Κυριακή 6η Δεκεμβρίου και ώρα 10.30 π.μ. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι το σχέδιο Καταστατικού και η εκλογή προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ