ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ORIENTAL DANCE ΣΤΟ ΧΟΡΙΑΜΒΟ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χόριαμβος στα πλαίσια των πολυποίκιλων δραστηριοτήτων του, διοργανώνει Σεμινάριο Oriental dance (Χορός της Κοιλιάς), το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου στις 16:30 – 19:30, με δασκάλα (οδηγό) τη Ζωή Σαραφείδου.

Ας μυηθούμε στο μυστήριο της Μέσης Ανατολής και σ’ αυτόν, τον για πολλούς, άγνωστο χορό. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο χορός της κοιλιάς είναι ένας μύθος που ξετυλίγεται μπροστά μας. Η περίπλοκη τέχνη του χορού της κοιλιάς, ένας από τους παλαιότερους και γνωστότερους χορούς, προέρχεται από την Μέση Ανατολή, περίπου από το 4000π.Χ. Αρχικά χορευόταν μόνο από νομάδες, αυτό εξηγεί εξάλλου και την ανάμιξη πολλών διαφορετικών στοιχείων που εκπροσωπούν τις περιοχές απ’ όπου πέρασε – Μέση Ανατολή, Μεσογειακές χώρες, Νότια Αφρική – και είναι ο κατ’ εξοχήν χορός της γονιμότητας.

Πολλές χορεύτριες θέλοντας να περιγράψουν την εκμάθησή του λένε πως είναι ένας χορός που «σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα με το σώμα σου και σε βοηθάει να κερδίσεις την αυτοπεποίθηση σου».

Η πρωτότυπη εκτέλεση δινόταν σε οικογενειακούς και κοινωνικούς εορτασμούς, ο «raqs sharqi» είναι μαγευτικός όταν τον παρακολουθείς, σχεδόν σε υπνωτίζει και εκστασιάζεσαι όταν τον χορεύεις.

Για να μάθεις τις γρήγορες απομονωμένες κινήσεις πρέπει να έχεις απόλυτο έλεγχο του κορμού και τον γοφών σου. Τα πόδια είναι μαζί σε παράλληλη διάταξη και με τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα (αλλά προς τα έξω). Όταν ετοιμάζουμε μια κίνηση η λεκάνη παραμένει σε ουδέτερη θέση, το στήθος είναι ανασηκωμένο και οι ώμοι σπρώχνονται ελαφρώς προς τα πίσω.

Ο χορός της κοιλιάς βοηθάει στο να μάθει και να γυμνάσει η χορεύτρια κάθε σημείο του σώματός της και στη συνέχεια να ελέγχει την κάθε κίνηση ανάλογα με το ρυθμό της μουσικής.

Αυτό που χαρακτηρίζει το χορό αυτό, είναι ένα αίσθημα υψηλής ευθύνης της χορεύτριας να αποδώσει τη μουσική με το σώμα της. Υπάρχει ροή στις κινήσεις της και ακολουθεί πιστά το ρυθμό.

Ο χορός της κοιλιάς απελευθερώνει ψυχή και σώμα, είναι μια πάρα πολύ καλή άσκηση για όλο το σώμα και δίνει τη δυνατότητα για προσωπική έκφραση οπότε μπορείς να το κάνεις και μόνη σου στο σπίτι.

Για να χορέψει κανείς χρειάζονται άνετα ρούχα, μακριές φαρδιές φούστες ή κολάν με μαντίλα με φλουριά, μπλουζάκι κολλητό αλλά άνετο και παπουτσάκια χορού μαλακά ή κάλτσες ή ξυπόλητος.

Ο χορός της κοιλιάς μπορεί να ξεκινήσει από οποιαδήποτε ηλικία, αρκεί να το λέει το σώμα και η ψυχή του (μαθητή).

Οδηγός (Δασκάλα) και συνοδοιπόρος σ’ αυτό το ταξίδι είναι η Ζωή Σαραφείδου, η οποία έχει εκπαιδευτεί στην Ιταλία και προτείνει αυτό το δρόμο αναζήτησης, προσφέροντας την προσωπική της μακρόχρονη εμπειρία.

Η Zωή έχει ζήσει 12 χρόνια στην Ιταλία όπου και έχει ασχοληθεί εκτός από το χορό της κοιλιάς – oriental, με τον εσωτερικό χορό, με αφρικάνικους χορούς ιδιαίτερα και γενικότερα με χορούς ethnic.

Διδάσκει χορό της κοιλιάς – oriental τα τελευταία 10 χρόνια και για την ίδια ο χορός διαθέτει πνευματική διάσταση, είναι ο ίδιος ενέργεια, είναι προσευχή.

Κόστος σεμιναρίου:15€

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορεί κανείς να απευθυνθεί στην γραμματεία του Χορίαμβου (Γαληνού 5 & Φαρμακίδου, Λάρισα), καθημερινά 12.00 – 14.00 & 18.00 – 21.30 και στο τηλ. 2411101963.

Ζωή Σαραφείδου κιν. 6977708692

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ