ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΓΚΑΛΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΟΤΩΝ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 6:00 μ.μ. σε χώρο του ΤΟΕΒ ΦΑΡΣΑΛΩΝ, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη αγροτών της περιοχής την οποία συγκαλεί η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Κτηνοτρόφων Νέων Αγροτών της περιοχής. Σε κάλεσμά της ενόψει της σύσκεψης η επιτροπή αναφέρει τα εξής:

Συνάδελφοι Αγρότες, Κτηνοτρόφοι, Ν. Αγρότες

Ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός κόσμος βρίσκεται σε μεγάλες κινητοποιήσεις. Το μεγάλο αδιέξοδο αφορά το θέμα της ρευστότητας, την παύση πληρωμών από την πολιτεία, την μη ανακοίνωση της αγροτικής ανάπτυξης από το αρμόδιο Υπουργείο και τη μη καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του 2015 που περιμένουμε έτσι κ’ αλλιώς ότι θα είναι κουτσουρεμένη κατά 45%.Λιγότερες λοιπόν ενισχύσεις για τους παραγωγούς. Αυτό που πλέον είναι η ταφόπλακα του αγροκτηνοτροφικού πληθυσμού του νομού μας και κατ’ επέκταση της επαρχίας Φαρσάλων, είναι τα μέτρα που η σημερινή κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει.

  1. Αύξηση κόστους παραγωγής
  2. Φορολογικό
  3. Ασφαλιστικό

Στους υπολογισμούς μας το 2016 και το 2017 με βάση το μνημόνιο, ζητείται από  αγρότες και κτηνοτρόφους να αποδώσουν φόρους και περικοπές περίπου στα δύο δις ευρω.

Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση είναι άδικη και αντιαναπτυξιακή. Γι’αυτό ο αγροκτηνοτροφικός πληθυσμός της Θεσσαλίας και κατ’ επέκταση της χώρας βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της ενημέρωσης και στο δεύτερο σημείο αναφοράς σε κινητοποιήσεις.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ:

  • Το 13% του ΦΠΑ έγινε 23% για Εφόδια
  • Η φορολογία από 13% το 2015, γίνεται το 2016 20% και το 2017 29%
  • Η προκαταβολή φόρου από 55% το 2015 θα γίνει 100% έως το 2017
  • Το 2016 θα φορολογηθούν οι ενισχύσεις από το πρώτο ευρω.
  • Οι εισφορές στον ΟΓΑ τριπλασιάζονται.

π.χ  Ένας αγρότης που δίνει το χρόνο 1.080 ευρώ μέσο όρο φαίνεται από την εξέλιξη ότι θα γίνει 3.100 ευρω το χρόνο. Για δυο άτομα στην οικογένεια το ποσό θα φτάνει τα 6.200 ευρω.

  • Η επιστροφή φόρου πετρελαίου μειώθηκε το 2015 κατά 50%. Το 2016 καταργείται παντελώς.
  • Στην κτηνοτροφία και την αγελαδοτροφία , η εφαρμογή του ΦΠΑ και το άνοιγμα τον ημερών του φρέσκου γάλατος, δημιουργούν γ’ αυτόν τον τομέα τεράστια οικονομικά ζητήματα, η βιωσιμότητα τους κρίνεται αμφίβολη.
  • Αύξηση της ενέργειας (ρεύμα – πετρέλαιο – νερό) κατά 40%
  • Μείωση της νέας ΚΑΠ κατά 45%. Αναδιανομή των ενισχύσεων με ψίχουλα στους παραγωγούς.

Σήμερα οι κινητοποιήσεις  παίρνουν πλέον μορφή με αγροτικά μηχανήματα, η επαρχία Φαρσάλων βρίσκεται σε κινητοποίηση.

Σας καλούμε για μια ανοιχτή συζήτηση για τα προβλήματα αλλά και την οργάνωση – συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πλέον θα πάρουν μορφή διαμαρτυρίας με τα αγροτικά μηχανήματα ενάντια στις αποφάσεις της κυβέρνησης”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ