ΕΟΑΣΝΛ: ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ – ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ

Αντιπροσωπείες της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας συναντήθηκαν την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου με τον κ. Αποστόλου υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην συνάντηση θέσαμε τα αιτήματα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων και επιπλέον ζητήσαμε να μην ισχύσει η τροπολογία με την οποία απαιτούν από τους αγρότες να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν από τον ΕΛΓΑ το 2009 για τις ζημιές στην παραγωγή τους και διεκδικήσαμε να πληρωθούν στο ακέραιο το τσεκ αλλά και οι διάφορες οφειλές στους αγρότες από προγράμματα όπως νιτρορύπανσης και βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, οι επιστροφές του ειδικού φόρου στα καύσιμα, του ΦΠΑ, οι εξισωτικές αποζημιώσεις κ.α

Συνολικά η στάση του υπουργού ήταν αοριστολογίες, ανέξοδες υποσχέσεις ότι «θα προσπαθήσουν» και «θα παλέψουν» να βρουν κάποιες λύσεις σε ορισμένα από τα αιτήματα μας. Καμία όμως ουσιαστική δέσμευση. Η γενική γραμμή πλεύσης ήταν ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμφωνεί με την ΚΑΠ και εφόσον ως χώρα ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΚΑΠ έχουμε δεσμεύσεις που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Παραμένουν σε ισχύ όλα τα χαράτσια, ακόμη και για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ για την νέα χρονιά, η φορολογία θα αυξηθεί στο 20% με 75% προκαταβολή όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός που ψηφίζεται αύριο.

Έτσι ουσιαστικά μας είπε ότι θα επιστραφούν από τους αγρότες τα χρήματα που πήραν από τον ΕΛΓΑ το 2009 για τις αποζημιώσεις αλλιώς η χώρα θα πληρώσει πρόστιμο στην Ε.Ε.

Μας είπε ότι θα καταβληθεί στην καλύτερη περίπτωση το 50% του τσεκ την ερχόμενη εβδομάδα. Το 30% που αφορά στην πράσινη ενίσχυση θα καταβληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη και το υπόλοιπο ποσό του τσεκ τον Ιούνη γιατί αυτό προβλέπει η νέα ΚΑΠ.

Θα κάνουν προσπάθεια, χωρίς να είναι σίγουρο, να υπάρχει ένα αφορολόγητο ποσό στην καλύτερη περίπτωση στις 9.000€ αν το επιτρέψει η Ε.Ε είτε να συμπεριλάβουν στα έξοδα τα ημερομίσθια μας ως αγρότες και το ποσό αυτό να είναι και το αφορολόγητο όριο που θα έχουμε.

Τα ασφάλιστρα του ΟΓΑ θα τριπλασιαστούν σε βάθος 2-3 χρόνων.

Είναι  ξεκάθαρο ότι Ε.Ε και κυβέρνηση έχουν αποφασίσει τον αφανισμό δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Δίνουμε αγώνα επιβίωσης για μας και τις οικογένειες μας ενάντια στο τρίτο Μνημόνιο και τα αντιαγροτικά μέτρα που περιλαμβάνει.  Παλεύουμε να μην ισχύσει η νέα ΚΑΠ που μειώνει ως 50% τις ενισχύσεις μέχρι το 2019 και έτσι ανοίγει τον δρόμο για πιο γρήγορη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγάλων αγροτών και επιχειρηματιών.

Καλούμε τους αγρότες του Νομού μας να βγουν αγωνιστικά, μαζικά και μαχητικά στον δρόμο του αγώνα διεκδικώντας την επιβίωση τους.  Να ενισχύσουν τα μπλόκα που υπάρχουν και να στήσουν και νέα σε όλο τον Νομό. Ήδη το μεγάλο μπλόκο των Φαρσάλων ενισχύθηκε με 50 νέα τρακτέρ και την συμμετοχή από τα χωριά Ναρθάκι, Καστράκι, Αμπελιά. Το Σάββατο στις 11.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί συμβολικός αποκλεισμός της πόλης των Φαρσάλων ως πρώτη απάντηση στην άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό.

Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού Λάρισας να συμμετέχουν  στην πανελλαδική σύσκεψη της Επιτροπής Μπλόκων στον Παλαμά στις 12 το μεσημέρι όπου θα αποφασιστεί η πορεία του αγώνα μας και θα υπάρξει συντονισμός σε πανελλαδικό επίπεδο.

Είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα μας. Όποιος δεν μπορεί να συνεχίσει να παράγει. Όποιος νιώθει ότι ξεκληρίζεται με αυτές τις πολιτικές και δεν μπορεί να ζήσει ο ίδιος και η οικογένεια του, οφείλει να πάρει την θέση του στον αγώνα και τα μπλόκα.  Δίνουμε αγώνα επιβίωσης. Με την μαζική και μαχητική συμμετοχή μας και τον ενωμένο αγώνα μας θα τα καταφέρουμε.

Όλοι στους δρόμους του αγώνα!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ