ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΚΟΡΚΙΔΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΣΕΕ

Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου διενεργήθηκαν οι εκλογές για το νέο ΔΣ και την ελεγκτική επιτροπή της ΕΣΕΕ, στα γραφεία της Συνομοσπονδίας στην Αθήνα. Η συμμετοχή των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου από όλη την χώρα ήταν μαζική, αφού ξεπέρασε το 92% .

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νικητής των εκλογών αναδείχθηκε ο Συνδυασμός «Ενωμένο Ελληνικό Εμπόριο» με επικεφαλής τον κ. Βασίλη Κορκίδη με ποσοστό 80% που καταλαμβάνει 20 από τις 25 έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου. Ακολουθεί ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Συνεργασία Εμπόρων» με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Ρώρο με ποσοστό 12% και 3 έδρες και ο συνδυασμός «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» με 8% και 2 έδρες.

Προηγήθηκε η Εκλογική Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια της οποίας τοποθετήθηκαν οι περισσότεροι αντιπρόσωποι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι μετέφεραν τις αγωνίες για το μέλλον της εμπορικής επιχείρησης και τις ιδιαιτερότητες της κρίσης σε κάθε περιοχή της χώρας. Μεταξύ αυτών και οι επικεφαλής των συνδυασμών «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» και  «Ανεξάρτητη Συνεργασία Εμπόρων».

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης έκανε αναφορά στην τελευταία εξαετία επισημαίνοντας τις δύσκολες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Συνομοσπονδία, καθώς και την αναγκαιότητα επανεξέτασης πρακτικών και θέσεων μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και επιδεινούμενο επιχειρηματικό περιβάλλον. Τόνισε ότι το εμπορικό συνδικαλιστικό κίνημα βρέθηκε στη  δυσάρεστη θέση να διαχειριστεί την οικονομική και ψυχολογική κατάρρευση των συναδέλφων εμπόρων και να συνεννοηθεί με ένα πολιτικό σύστημα που έπνεε τα λοίσθια. Πολεμήθηκε αλλά δεν φοβήθηκε. Από αυτή τη δύσκολη περίοδο ο εμπορικός συνδικαλισμός έγινε σοφότερος  ως προς το τι είναι αναγκαίο να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση. Ο κύριος Κορκίδης πρότεινε ένα πλαίσιο βασικών διεκδικήσεων για την επόμενη τριετία που θα κινείται σε δύο άξονες:

Α. Κρίσιμοι τομείς δράσης σε Ελλάδα και Ευρώπη:

  1. Αντιμετώπιση της «επιχειρηματικής μετανάστευσης» και της «καταναλωτικής αιμορραγίας» από τις παραμεθόριες περιοχές προς τις γειτονικές χώρες.
  2. Αποκατάσταση του ειδικού καθεστώτος μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
  3. Πρόσβαση των Μμε επιχειρήσεων στο ΕΣΠΑ 2014-2020, με ορθολογική κατανομή των διαθέσιμων πόρων.
  4. Δημιουργία «Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων» για χορήγηση μικροδανείων.
  5. Αντιμετώπιση των capital controls και των «κόκκινων» επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων.
  6. Μείωση του κόστους των υπηρεσιών του e-banking και της προμήθειας χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.
  7. Εφοδιασμός όλων των μικρών επιχειρήσεων με POS μηχανήματα, άμεσα και χωρίς χρέωση απόκτησης.
  8. Εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας της Αγοράς.
  9. Αναθεώρηση της υπερφορολόγησης και αποτροπή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.
  10. Αναμόρφωση του Εθνικού Ασφαλιστικού Συστήματος με σημείο αναφοράς το σεβασμό στην «διαδοχή των γενεών».
  11. Πτωχευτικό δίκαιο και θεσμοθέτηση της «δεύτερης ευκαιρίας».
  12. Αποφυγή διόγκωσης των ακάλυπτων επιταγών και εκσυγχρονισμός του ρόλου του «Τειρεσία».

Β. Πρωτοβουλίες της ΕΣΕΕ για την ενίσχυση και προώθηση της ψηφιακής αγοράς στην Ελλάδα, όπως:

  1. Εναρμόνιση της ελληνικής οικονομίας στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά (DSM).
  2. Επέκταση στο e-commerce με τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος.
  3. Δράση «e-μποριο» για την προώθηση της «ψηφιακής βιτρίνας».
  4. Εφαρμογή του «FeelSafe» που υλοποιείται από την ΕΣΕΕ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.
  5. Ενημέρωση για την ανάπτυξη υπολογιστικού νέφους (cloudcomputing) «χωρίς σύνορα».
  6. Πρόταση για χαμηλότερη φορολογία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με «ενιαίο ΦΠΑ» στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
  7. Υλοποίηση του «οδικού χάρτη» του ελληνικού εμπορίου, που έχει καταρτίσει η ΕΣΕΕ, στο πλαίσιο των ΜμΕ της Ευρώπης 2020.
  8. Στρατηγική «Εμπόριο για όλους» με τη δημιουργία Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου, επιχειρηματικών διαδρομών και του σήματος ποιότητας εμπορικών επιχειρήσεων.

Αναφερόμενος, ο κ. Κορκίδης στις εκλογές επεσήμανε ότι:   «Οι προσπάθειες της τελευταίας τριετίας και οι κοινοί αγώνες μας έπεισαν ότι η αποτελεσματική προάσπιση των συμφερόντων των συναδέλφων μας υπερβαίνει τις πολιτικές μας διαφορές. Κατανοήσαμε ότι η εποχή επιβάλλει έναν νέου τύπου συνδικαλισμό που δεν θα είναι δεσμευμένος σε παλαιότερες νοοτροπίες. Γι αυτόν το λόγο η ΕΣΕΕ είναι η έκφραση της βούλησης των εμπόρων να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον για τον κλάδο μας. Νικητής των εκλογών αναδείχθηκε το ενωμένο ελληνικό εμπόριο.  Η ΕΣΕΕ δεν αρχίζει, συνεχίζει τον αγώνα της για το ελληνικό εμπόριο. Οι εκλογές είναι υπόθεση μιας μέρας, το εμπόριο όμως και η ΕΣΕΕ έχουν διάρκεια».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ