1η ΈΚΘΕΣΗ ΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΟΥΗΛ

Η Λέσχη Στατικού Μοντελισμού Λάρισας, επιθυμώντας τη γνωριμία με το ευρύ κοινό της πόλης μας αλλά και να συμβάλλει στα πολιτιστικά δρώμενα της Λάρισας, στο  πλαίσιο της διεκδίκησης του τίτλου “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021”, διοργανώνει, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών, την 1η Έκθεση Στατικού Μοντελισμού.

Στην Έκθεση θα συμμετάσχουν και η Λέσχη Μοντελιστών Καρδίτσας, ο Σύλλογος HELMO (Hellenic Modellers Organization) και ο Σύλλογος Μοντελιστών Βορείου Ελλάδος “Πήγασος”.

Η Έκθεση θα στεγαστεί στο ισόγειο του Δημοτικού Θεάτρου ΟΥΗΛ και  τα εγκαίνια  θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 21:00.

Θα λειτουργεί από τις 10 έως και τις 13 Δεκεμβρίου 2015 από τις 10:00 έως τις 14:30 και από τις 17:00 έως τις 21:30.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Επίσης, στην είσοδο θα υπάρχει καλάθι του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Λαρισαίων για όσους επιθυμούν να συμβάλλουν με τρόφιμα για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Λίγα λόγια για το μοντελισμό

Ο μοντελισμός είναι μια ενασχόληση (χόμπι) που σκοπό έχει την αναπαράσταση ενός αντικειμένου (πλοίο, αεροπλάνο, αυτοκίνητο, τρένο, κτίρια, ιστορικά πρόσωπα) ή και ενός ιστορικού γεγονότος (μιας ιστορικής μάχης ή ενός στιγμιότυπου της καθημερινής ζωής) υπό κλίμακα, δηλαδή σε μικρογραφία.

Έχει τις ρίζες του στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, όπου κυκλοφόρησαν τα πρώτα μοντέλα. Μέχρι τότε όμως, ήταν διαδεδομένη η αναπαράσταση καθημερινών αντικειμένων, προσώπων, ζώων κτλ. από πέτρα, ξύλο ή  μέταλλο, κατασκευών που μπορούν να θεωρηθούν ένα είδος πρώιμου μοντελισμού.

DSC_0002Με το χόμπι αυτό μπορεί να ασχοληθούν άτομα κάθε ηλικίας, μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου καθώς η χαρά της δημιουργίας αφορά τον καθένα μας.  Ο μοντελισμός είναι ένα χόμπι το οποίο ξεκουράζει το μοντελιστή από την καθημερινότητα, κάτι που ειδικά στις μέρες μας είναι επιτακτική ανάγκη λόγω του έντονου στρες που όλοι βιώνουμε. Επίσης, κατά την κατασκευή ο μοντελιστής απομακρύνεται από άλλους επικίνδυνους εθισμούς όπως η τηλεόραση ή το internet, μια κακή συνήθεια που μαστίζει κυρίως τη νέα γενιά. Έτσι, απολαμβάνει τη χαρά της δημιουργίας και της ικανοποίησης που αυτή επιφέρει.

Για την κατασκευή ενός μοντέλου υπό κλίμακα, ο μοντελιστής συλλέγει ιστορικές πληροφορίες που υπάρχουν στη βιβλιογραφία ή το διαδίκτυο τόσο για το ίδιο το θέμα της κατασκευής  του, όσο και για διάφορες τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει για την καλύτερη αναπαράστασή του. Με τον τρόπο αυτό εμπλουτίζει τις γνώσεις του αλλά και τις τεχνικές του δεξιότητες.

Ένας άλλος και πολύ σημαντικός τρόπος μετάδοσης των πληροφοριών είναι και η συναναστροφή με άλλους μοντελιστές. Με τον τρόπο αυτό ο μοντελιστής κοινωνικοποιείται, εντάσσεται σε κοινωνικές ομάδες και παράλληλα αναπτύσσει τις τεχνικές του δεξιότητες μέσω συζητήσεων, σχετικών σεμιναρίων ή ακόμα και συνεργασίας με άλλους μοντελιστές. Οι κοινωνικές και τεχνικές δεξιότητες που αναπτύσσονται μέσω του μοντελισμού μπορούν να φανούν χρήσιμες τόσο στην εργασία όσο και σε άλλες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής του εκάστοτε μοντελιστή.

σημα λεσχηςΗ σύσφιξη σχέσεων αλλά και η διάδοση του μοντελισμού ήταν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους σε όλο τον κόσμο δημιουργήθηκαν πολλοί μοντελιστικοί σύλλογοι, με πρώτη την IPMS (International Plastic Modellers Society Διεθνής Κοινότητα Πλαστικομοντελιστών) που ιδρύθηκε στην Αγγλία στις αρχές της δεκαετίας του ‘60.

Για τους ίδιους λόγους, μια παρέα φίλων μοντελιστών στη Λάρισα αποφάσισε το 2013 να ιδρύσει τη Λέσχη Στατικού Μοντελισμού Λάρισας (ΛΣΜΛ), η οποία αναγνωρίστηκε ως Σύλλογος στις 9 Μαΐου του 2014, και αριθμεί περί τα 40 μέλη.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ