ΜΠΑΧΑΛΟ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Οπωροφόρα δένδρα και αμπέλια καλλιεργούν χιλιάδες αγρότες στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Τυρνάβου με δικαιώματα για αροτραίες καλλιέργειες βρέθηκαν οι περισσότεροι από αυτούς με αποτέλεσμα να χάνουν χιλιάδες ευρώ ο καθένας από τις ενισχύσεις που θα έπρεπε να εισπράξουν.

Το χειρότερο είναι ότι στις δηλώσεις που έκαναν φαίνεται ότι πληρώνουν και στον ΕΛΓΑ για δενδρώσεις καλλιέργειες και ο μόνος που δεν τους αναγνωρίζει ότι είναι καλλιεργητές δένδρων είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού το σύστημα που επεξεργάστηκε τα στοιχεία έβγαλε προσωρινά δικαιώματα για αροτραίες καλλιέργειες.

Σύμφωνα με πρώτες εξηγήσεις κάποιες περιοχές ήταν εξ αρχής χαρακτηρισμένες ως περιοχές αροτραιων καλλιεργειών και κατά συνέπεια οι δενδρώδεις καλλιέργειες δεν αναγνωρίζονται αφού στη δήλωση για τα δικαιώματα δεν υπήρχε η δυνατότητα διόρθωσης του αρχικού χαρακτηρισμού.

Πάντως και αυτή την εξήγηση την απορρίπτουν οι δενδροκαλλιεργητές της περιοχής του Τυρνάβου σημειώνοντας ότι οι συγκεκριμένες περιοχές είχαν δενδροκαλλιέργεια εδώ και πολλά χρόνια.

Ταυτόχρονα εκείνο που εξοργίζει τους αδικημένους αγρότες είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ένστασης και κατά συνέπεια υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η κατάσταση να παγιωθεί και τελικά να βρεθούν στο τέλος του 2019 με δικαιώματα αξίας 3 ευρώ ανά στρέμμα τη στιγμή που βάσει της καλλιέργειάς τους δικαιούνται τουλάχιστον 45 – 55 ευρώ ανά στρέμμα.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν δυναμικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής, να χαθούν εκατομμύρια ευρώ από φέτος και για τα επόμενα χρόνια, αν δεν υπάρξει άμεση λύση. Γι αυτό θα πρέπει η δημοτική αρχή, οι φορείς της περιοχής και οι ίδιοι οι αγρότες να πιέσουν προς πάσα κατεύθυνση για την άρση της αδικίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ