Μια σειρά σουηδικών μελετών δείχνουν ότι τα ποντίκια που λαμβάνουν ένα υποκατάστατο της γκρελίνης, η οποία είναι επίσης γνωστή ως ορμόνη της όρεξης, αύξησαν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα. Δεν είναι γνωστό εάν η ορμόνη αυτή μπορεί να έχει την ίδια επίδραση και στους ανθρώπους,
αλλά εάν αυτό ισχύει οι ερευνητές θεωρούν πως ενδέχεται να άνοιξε ο δρόμος για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης.
Η γκρελίνη είναι μια γαστροοισοφαγική ορμόνη που απελευθερώνεται από το στομάχι και εμπλέκεται στη διέγερση της όρεξης μέσω της ενεργοποίησης του συστήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου.
Από τη στιγμή που το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου κινητοποιεί το άτομο επίσης προς την αναζήτηση ενός σεξουαλικού συντρόφου, μια σουηδική ερευνητική ομάδα αποφάσισε να διερευνήσει εάν η γκρελίνη μπορεί επίσης να επηρεάσει τις σεξουαλικές συμπεριφορές.
Η απάντηση είναι θετική, τουλάχιστον στην περίπτωση των ποντικών. Πιο συγκεκριμένα, τα πειράματα των ερευνητών έδειξαν ότι τα ποντίκια που έλαβαν συμπλήρωμα γκρελίνης αύξησαν τόσο τη σεξουαλική τους δραστηριότητα όσο και τις προσπάθειες τους για να βρουν σεξουαλικό σύντροφο. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν από ένα επόμενο πείραμα στο οποίο τα ποντίκια έλαβαν έναν αναστολέα της γκρελίνης που είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση της σεξουαλική τους δραστηριότητας.
Είναι ήδη γνωστό ότι η γκρελίνη επηρεάζει τους μηχανισμούς ανταμοιβής του εγκεφάλου, οι οποίοι ενεργοποιούνται από τη λήψη τροφής, αλκοόλ ή εθιστικών ουσιών. Η μελέτη αυτή έδειξε για πρώτη φορά ότι η γκρελίνη μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στους φυσικούς μηχανισμούς ανταμοιβής, όπως είναι αυτοί που ενεργοποιούνται από τη σεξουαλική δραστηριότητα.
Οι μελέτες δείχνουν ότι τα αποτελέσματα της γκρελίνης μεταφέρονται με τη βοήθεια της ντοπαμίνης, η οποία είναι ένας γνωστός και σημαντικός αγγελιοφόρος του συστήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η γκρελίνη και η ντοπαμίνη ρυθμίζουν από κοινού τη φυσιολογική σεξουαλική συμπεριφορά στα ποντίκια.
Όμως αυτό δε σημαίνει ότι η γκρελίνη θα έχει στους ανθρώπους παρόμοια δράση με αυτή που έχει στα ποντίκια. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η περεταίρω έρευνα σε αυτό το πεδίο. Οι συγγραφείς της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, υποστηρίζουν ότι οι αναστολείς της γκρελίνης μπορεί να συνιστούν το κλειδί για τις θεραπείες του σεξουαλικού εθισμού και της σεξουαλικής κακοποίησης.
Τονίζουν, μάλιστα, ότι οι συμπεριφορές εθισμού, καθώς και η σεξουαλική κακοποίηση αποτελούν φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέες στρατηγικές θεραπείας. Τέλος, ευελπιστούν τα ευρήματα της μελέτης τους να συνεισφέρουν προς την κατεύθυνση αυτή.
Πηγή : sciencedaily