Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Εκδήλωση της ΚΟΒ Τυρνάβου του ΚΚΕ με θέμα τις θέσεις του κόμματος για την πραγματική αγροτική ανάπτυξη προς όφελους του λαού και των μικρομεσαίων αγροτών πραγματοποιήθηκε χθες στο Εμμανουήλειο με κεντρικό ομιλητή τον Γιάννη Σκόκα, γραμματέας της ΤΟ Λάρισας του ΚΚΕ.

Ο κ. Σκόκας αφού τόνισε ότι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε παραπέρα συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού. Θα επιταχυνθεί το ξερίζωμα χιλιάδων ακόμα μικρομεσαίων παραγωγών από τη γη τους, ενώ αντίστροφα θα ενισχύονται ολοένα και περισσότερο οι μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις στον τομέα των Τροφίμων.

«Γιατί και αυτή η κυβέρνηση, της πρώτης-δεύτερης φοράς αριστερά, συνεχίζει με ζήλο και συνέπεια την εφαρμογή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής σε βάρος των μικρομεσσαίεων αγροτών, όπως έκαναν κι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Μια πολιτική η οποία καθόρισε το πλαίσιο μέσα στο οποίο διαμορφώνεται η αγροτική οικονομία η παραγωγή των αγροτικών προϊόντων και κατ’ επέκταση των τροφίμων. Ένα πλαίσιο που οριοθετείται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) από το 1981 που η χώρα μας μπήκε στην ΕΟΚ, μετέπειτα ΕΕ.

Με βασικούς διαχρονικού στόχους, οι οποίοι προσαρμόζονται με βάση την εξέλιξη της ΕΕ : 1) την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής οικονομίας, 2) την προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής στα δεδομένα της αγοράς όπως αυτή διαμορφώνεται με τις κρατικές, διακρατικές και διεθνείς  ρυθμίσεις και η εξασφάλιση φθηνής πρώτης ύλης και υψηλής κερδοφορίας στις βιομηχανίες τροφίμων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ σε αντίθεση με όλα τα Κόμματα του Ευρωμονόδρομου πιστεύει ότι «η συρρίκνωση της αγροτικής οικονομίας, η διατροφική εξάρτηση του λαού μας, η οικονομική και κοινωνική ερήμωση της υπαίθρου δεν αποτελούν μονόδρομο για τη χώρα μας. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση, για να αναπτυχθεί η αγροτική οικονομία σε όφελος του λαού και των μικρομεσαίων αγροτών. Βασικές προϋποθέσεις για αυτή την ανάπτυξη αποτελούν, η σύγκρουση και ανατροπή της ΚΑΠ και τις πολιτικές δυνάμεις του Ευρωμονόδρομου. Η ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ, η απαλλαγή από ένα χρέος που δεν δημιουργήσαμε, η αλλαγή της πολιτικής εξουσίας στη χώρα μας».

Τέλος υποστήριξε ότι το ΚΚΕ διαθέτει πολιτική πρόταση ρεαλιστική και δίκαιη για τους χιλιάδες μικρονοικοκυραίους της υπαίθρου με βασικό πυλώνα τον παραγωγικό συνεταιρισμό των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Είναι πρόταση αγώνα και συμμαχίας, με άμεσους στόχους πάλης και με πρόταση πραγματικής διεξόδου, με προοπτική.

«Η πρόταση του ΚΚΕ για την αγροτική οικονομία αποτελεί οργανικό κομμάτι της γενικότερης πρότασης για λαϊκή οικονομία – λαϊκή εξουσία. Η ρεαλιστικότητά της, στηρίζεται στο κοινό συμφέρον της εργατικής τάξης και της μικρομεσαίας αγροτιάς απέναντι στα μονοπώλια και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Αφετηρία μας είναι το δικαίωμα του λαού να αποφασίζει ποια προϊόντα και πώς πρέπει να παράγονται στην Ελλάδα, για το λαό. Κριτήριο για μας είναι το δικαίωμα του λαού να αναπτύσσονται και να αξιοποιούνται όλες οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, σε συνδυασμό με τα συμφέροντα των μικρονοικοκυραίων. Να γίνονται εξαγωγές αγροτικών προϊόντων με συμφωνίες εμπορικές αμοιβαίου οφέλους. Να μπορούν ικανοποιηθούν οι σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού, με χαμηλές τιμές και προϊόντα ποιότητας, να μειωθεί έως και να εκλείψει η διατροφική εξάρτηση της χώρας. Να εξασφαλίζει η αγροτική παραγωγή πρώτη ύλη για τη βιομηχανία.

Το ΚΚΕ δεν κοροϊδεύει το μικρό, μεσαίο αγρότη. Δεν του λέει ότι υπάρχει σωτηρία σε σχέση με τη συγκεντρωμένη αγροτική παραγωγή. Δεν του λέει ότι όλοι οι αγρότες, οι περισσότεροι, μπορούν να γίνουν μεγαλοαγρότες, ότι μπορούν να γίνουν μεγαλέμποροι.

Του λέει ότι απέναντι στον αφανισμό τους από τις καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, τους βιομήχανους, τις τράπεζες, το κράτος τους υπάρχει μία διέξοδος: Η συμπόρευση με το ΚΚΕ για ν’ ανοίξει ο δρόμος να φύγουν οι καπιταλιστές από τη μέση, παντού, στη βιομηχανία, στο εμπόριο και την αγροτική παραγωγή.

Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν οι αγώνες να πραγματικά αποτελεσματικοί. Και θα είναι πιο αποτελεσματικοί αν είναι συντονισμένοι με τους αγώνες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και αν αναδείχνουν τις αιτίες και τους υπεύθυνους. Αν εντάσσονται στην πάλη για ριζική αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων της χώρας με στόχο τη λαϊκή εξουσία – λαϊκή οικονομία . Με αυτούς τους στόχους να δυναμώσουν λοιπόν τα μετερίζια του αγώνα”, κατέληξε το στέλεχος του ΚΚΕ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ