ΤΑ «ΕΨΑΛΛΑΝ» ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ!

Παράσταση διαμαρτυρίας και ευκαιρία να τα… «ψάλλουν» στο δήμαρχο Λαρισαίων σήμερα για τα μέλη του σωματείου καθαριστριών που στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης του κλάδου εξέθεσαν για μια ακόμη φορά την κατάσταση που επικρατεί διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία

OLYMPUS DIGITAL CAMERAκαθώς και καταβολή των δεδουλευμένων τους με τις εκκρεμότητες για μισθούς 200-300 ευρώ να χρονολογούνται από την περασμένη Άνοιξη!

Ο πρόεδρος του σωματείου Χρήστος Καλούσης επανέλαβε για μια ακόμη φορά τη θέση των συνδικαλιστών για «επιθετική στάση της δημοτικής αρχής και αιρετούς που αμφισβητούν το δικαίωμα στην απεργία», με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Τάσο Τσιαπλέ να περιγράφει «εργαζόμενους τρίτης και τέταρτης κατηγορίας που εργάζονται σε συνθήκες δουλεμπορίου».

«Διεκδικούμε ανεξάρτητα από τη σύμβαση που υπογράφηκε το δικαίωμα στην απεργία καταγγέλλοντας κάθε απόπειρα απεργοσπασίας και εκφοβισμού», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του κ. Καλούση ,ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων χαρακτηρίζοντας τις καθαρίστριες «κάτι παραπάνω από χρήσιμες και αναγκαίες» υποστήριξε πως «το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό και η πόρτα του παραμένει ανοιχτή για όλους».

«Οι ακροβασίες δεν ευνοούν την Τ.Α και παραμένουμε διεκδικητικοί τόσο στο υπουργείο όσο και στην ΚΕΔΕ, αφού όντως μιλάμε για μισθούς πείνας», κατέληξε ο κ. Καλογιάννης υπογραμμίζοντας ωστόσο την αναρμοδιότητα των δήμων στο θέμα των πληρωμών αλλά και εκτιμώντας πως «το θέμα διεκδίκησης μόνιμης και σταθερής δουλειάς λόγω και των τεράστιων ελλείψεων είναι πλέον «υπερώριμο» να λυθεί».

Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν έχοντας τη διαβεβαίωση του δημάρχου πως θα πιέσει με όλες του τις δυνάμεις και προς όλες τις κατευθύνσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων ενόψει των γιορτών.

Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

Η Ένωση Γονέων Δήμου Λάρισας με ανακοίνωσή της στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην καθαριότητα των δημοσίων σχολείων. Στην ανακοίνωση αναφέρει ακόμη τα εξής:

“Ο αγώνας των καθαριστών-καθαριστριών δεν αφορά μόνο τους ίδιους αλλά και εμάς τους γονείς. .  Για είναι καθαρά τα σχολεία και  να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών,  πρέπει να έχουν καθαριστές-καθαρίστριες  καθ’ όλη τη διάρκεια της ημερήσιας λειτουργίας τους. Εργαζόμενους με πλήρη και σταθερή εργασία :

Οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα των σχολείων για χρόνια δουλεύουν με συμβάσεις εργασίας που αποκαλούνται «εργολαβικές» αμείβονται όχι με μισθό άλλα με βάση τις αίθουσες που καθαρίζουν, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι υπόλοιποι χώροι των σχολείων δηλαδή: τουαλέτες, γραφεία, αίθουσες πρόσθετης διδασκαλίας, εργαστήρια, γραφεία, αυλές κτλ. Είναι εργαζόμενοι που αμείβονται με ελάχιστα χρήματα τα οποία και τους οφείλονται από την περασμένη ακόμα σχολική χρονιά. Ενώ δεν τους αναγνωρίζονται και στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα.

Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η μείωση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών κατά 10% .

Η Ένωση Γονέων Δήμου Λάρισας στηρίζει την 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα σχολεία.

Η καθαριότητα των σχολείων και η υγεία των μαθητών δεν κινδυνεύει από τους αγώνες των εργαζομένων όπως ισχυρίζεται η σχολική επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων, αλλά από την πολιτική της απαξίωσης του δημόσιου σχολείου. Ας μην «κόπτονται» λοιπόν για την καθαριότητα των σχολείων όσοι συμβάλουν και συμμετέχουν ενεργά στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής.

Ο Αγώνας των καθαριστών – καθαριστριών είναι και δικός μας αγώνας.

Στηρίζουμε το πλαίσιο των διεκδικήσεων του κλάδου για:

Την Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ΤΩΡΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά  και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αυξήσεις στους μισθούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας

Κατάργηση της μερικής απασχόλησης.

Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που οφείλουν οι σχολικές επιτροπές.

Μαζικές προσλήψεις καθαριστών/στριων για καθαρά σχολεία.

Επαναφορά των Βαρέων & Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους  εργαζόμενους στον κλάδο.

Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο κτήριο (Νοσοκομεία, πανεπιστήμια ,κ.α), να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι  από το κράτος με πλήρη και σταθερή εργασία”.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ