Χ. ΚΕΛΛΑΣ: ΠΛΗΡΗΣ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, κατέθεσε ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα τις μεγάλες αδικίες και παραλείψεις που παρατηρήθηκαν στην πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Την ερώτηση συνυπογράφουν, εκτός από την βουλευτή Σερρών και Τομεάρχη Αγροτικών θεμάτων της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή και οι βουλευτές Καρδίτσας, Μαγνησίας, Καστοριάς, Δράμας και Καβάλας, κκ. Κώστας Τσιάρας, Χρήστος Μπουκώρος, Μαρία Αντωνίου, Χρήστος Κυριαζίδης και Νίκος Παναγιωτόπουλος, αντίστοιχα.

«Το θράσος της Κυβέρνησης, αποδεικνύεται απύθμενο. Δεν φτάνει που καθυστέρησαν δύο μήνες την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης και υπόσχονταν σε αγρότες και κτηνοτρόφους ότι θα τους καταβληθεί το 90% του συνολικού ποσού, άφησαν εν τέλει, αδίκως, εκτός πληρωμών, πάνω από 100.000 παραγωγούς, χωρίς να γνωρίζει πλέον κανένας, αν και πότε, τελικά θα πληρωθούν, ενώ και όσοι πληρώθηκαν είδαν τα ποσά τους κουτσουρεμένα. Η ανικανότητά τους είναι παροιμιώδης», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

Κύριε Υπουργέ,

Την 7η Δεκεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε η πολυαναμενόμενη πληρωμή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης. Εξ αιτίας της πρωτοφανούς καθυστέρησης που σημειώθηκε, οι χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι μας, περίμεναν την συγκεκριμένη πληρωμή και για τον πρόσθετο λόγο ότι οι προσδοκίες, που είχαν καλλιεργηθεί από το Υπουργείο, ήταν υψηλές. Σε παλαιότερες δηλώσεις σας, συνιστούσατε στους παραγωγούς υπομονή, δεσμευόμενος ότι οι πληρωμές που θα γίνουν, θα αφορούν το 90% των δικαιωμάτων, ενώ όπως αποδείχτηκε, αφορούσαν το 90% της βασικής ενίσχυσης του 55%!!!

Επιπροσθέτως, η αβελτηρία της δικής σας Κυβέρνησης, στέρησε τη δυνατότητα από τους δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης, να κάνουν χρήση του νέου ευεργετικού κοινοτικού κανονισμού 1748/2015 και να πληρωθούν μέχρι 30 Νοεμβρίου 2015 το 70% της προκαταβολής, αντί του 50% όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

Δυστυχώς οι πληρωμές, που έγιναν παρά τις απόπειρες που κάνατε να θολώσετε τα νερά, έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στις τάξεις αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι κάνουν λόγο, για μεγάλα λάθη, παραλείψεις και άδικους αποκλεισμούς. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εκτός πληρωμών, έχουν μείνει, 1 στους 4 παραγωγούς.

Αναλυτικότερα

Οι νεοεισερχόμενοι αγρότες – κτηνοτρόφοι δικαιούχοι του Εθνικού Αποθέματος, δεν πληρώθηκαν την προκαταβολή.

Οι περισσότερες από τις μεταβιβάσεις, δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ οι αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί από τα τέλη Ιουνίου, με αποτέλεσμα να μην έχουν πληρωθεί την προκαταβολή, οι συγκεκριμένοι παραγωγοί, που μεταβίβασαν.

Υπάρχουν στρέμματα σε περιοχές τηλεπισκόπησης, τα οποία δεν έχουν υπολογιστεί ως στρέμματα στα δικαιώματα, που εκδόθηκαν για τους παραγωγούς, παρόλο που στον χάρτη δεν παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα.

Οι αγελαδοτρόφοι και αιγοπροβατοτρόφοι της εντατικής κτηνοτροφίας με ειδικά δικαιώματα, δεν πληρώθηκαν. Όπως εκτός πληρωμών έμειναν και οι παραγωγοί των συνδεδεμένων ενισχύσεων (ψυχανθή, όσπρια και άλλα).

Ομοίως εκτός πληρωμής προκαταβολής έμειναν και οι δικαιούχοι του πρασινίσματος.

 

Αυτά είναι κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα αδικιών, που έχουν αφήσει εκτός πληρωμών χιλιάδες δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πλέον, ούτε το «αν», και κυρίως ούτε το «πότε», θα πληρωθούν.

Κατόπιν τούτων ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης, που έμειναν αδίκως, εκτός πληρωμών, την προκαταβολή που δικαιούνται;

Πότε θα εξοφληθεί το σύνολο της ενιαίας ενίσχυσης που παραδοσιακά και απαρέγκλιτα εξοφλείτο μέσα στον Δεκέμβριο κάθε έτους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ