ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΝΔΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ένα καίριο πλήγμα δέχθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι δενδροκαλλιεργητές ειδικά στην περιοχή του Τυρνάβου που στην πλειοψηφία τους διαπίστωσαν σημαντικά λάθη στον υπολογισμό των δικαιωμάτων βάσει των οποίων θα εισπράξουν τις ενισχύσεις της ΕΕ μέχρι και το 2019.

Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα αναγνώριζε τόσο το μέγεθος τυ προβλήματος που δημιουργείται όσο και την αναγκαιότητα διόρθωσης των λαθών, είδαμε προχθές ανακοίνωση με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ το μήνυμα που φεύγει από την πολιτική ηγεσία είναι ότι έγινε – έγινε και ότι βάσει του υπολογισμού των δικαιωμάτων κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι χάνουν. Μάλιστα ως Πόντιος Πιλάτος η πολιτική ηγεσία σημειώνει ότι για τα λάθη ευθύνεται η προηγούμενη πολιτική ηγεσία…

Ούτε κουβέντα λοιπόν για το τι έφταιξε και μια περιοχή όπως του Τυρνάβου με την πλειοψηφία των εκτάσεων να καλλιεργούνται με πολυετείς καλλιέργειες να έχει ενταχθεί στις περιοχές των αροτραίων καλλιεργειών και για το πώς μπορεί να διορθωθεί αυτό το έγκλημα, γιατί περί εγκλήματος πρόκειται.

Εύλογα λοιπόν γεννάται το ερώτημα αν όντως είναι λάθος ή το υπουργείο με αυτή του την ενέργεια δημιουργεί νέα δεδομένα για τις καλλιέργειες στη χώρα αποκλείοντας κυριολεκτικά μια δυναμική περιοχή όπως αυτή του Τυρνάβου από την δενδροκαλλιέργεια.

Την ίδια ώρα πέραν της έντονης δυσαρέσκειας στους κόλπους των αγροτών φαίνεται να γίνονται λάθη στον τρόπο διεκδίκησης της αντιμετώπισης του προβλήματος, αφού οι μέχρι τώρα αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά της δημοτικής αρχής είναι μάλλον χλιαρές.

Αν εξαιρέσει κανείς κάποιες επαφές του αρμόδιου αντιδημάρχου με τους εκπροσώπους του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου αλλά και τη σημερινή επίσκεψη στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα παρουσία και του δημάρχου, που έτσι και αλλιώς δεν είχε να προσφέρει τίποτα, δεν έγινε τίποτα άλλο.

Με δεδομένο ότι το όλο θέμα είναι καθαρά πολιτικό και αντιμετωπίζεται μόνο με πολιτική απόφαση του υπουργού θα περίμενε κανείς να είχε ήδη ξεκινήσει η δημοτική αρχή τις προσπάθειες να φτάσει το θέμα στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Και αυτό πετυχαίνεται μόνο με αγώνα και σκληρή πίεση.

Θα έπρεπε ήδη ο δήμαρχος να είχε συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη με τους εκπροσώπους όλων των αγροτών της περιοχής που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Θα έπρεπε να είχε επικοινωνήσει με τους βουλευτές τόσο του κυβερνώντος κόμματος όσο και της αντιπολίτευσης, αλλά και με δημάρχους άλλων περιοχών που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και να είχε ήδη συγκροτήσει μέτωπο διεκδίκησης απαιτώντας από το υπουργείο να διορθώσει τα λάθη άμεσα.

Οσο ακολουθεί το δρόμο των ανούσιων επαφών τόσο θα χάνεται χρόνος και τόσο θα παγώνεται μία καταστροφική για την τοπική οικονομία κατάσταση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ