ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΑΤΙΝΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ

Ένα πραγματικά πολύτιμο «εργαλείο» με πάνω από 1.800 αρχεία και 200 θεματικές ιστοσελίδες που αφορούν στο περιβάλλον και τα υδατικά θέματα της Θεσσαλίας διαχειρίζεται πλέον η ΠΕΔ Θεσσαλίας χάρη στις άοκνες προσπάθειες των αυτοδιοικητικών κ.κ. Κ. Γκούμα και Τ. Μπαρμπούτη και με τη συνδρομή του Δήμου Τρικκαίων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους για το νέο ιστότοπο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιώργος Κωτσός αναφέρθηκε στο τεράστιο υδάτινο έλλειμμα και τον κίνδυνο ερημοποίησης που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία αφήνοντας αιχμές και για το θέμα του Αχελώου «με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Τσιρώνη να μιλά ακόμη και για ακύρωση του έργου».

Ο κ. Κωτσός περιγράφοντας τους στόχους της κίνησης τόνισε ότι θα συμβάλει στην προβολή των θέσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, την πολιτική και τα έργα που σχετίζονται με τα υδατικά θέματα, θα προωθήσει την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών συγκεντρώνοντας παράλληλα το πλούσιο αρχειακό υλικό και προβάλλοντας την πλούσια ιστορία του υδατικού προβλήματος στη Θεσσαλία, θα υποβοηθήσει την έρευνα σε επιστημονικά ιδρύματα, φορείς και φοιτητές ενώ θα προωθήσει και τη διαβούλευση που είναι αναγκαία σε όλα τα επίπεδα για τα σχετικά θέματα.

Ως μια πληρέστατη ψηφιακή βιβλιοθήκη περιέγραψε το νέο ιστότοπο ο δήμαρχος Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου, ενώ παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γρ. Παπαχαραλάμπους αναφέρθηκε στη «διαχρονική προσπάθεια της Περιφέρειας στο θέμα των υδάτινων πόρων που είναι συνεχής παρά τις δυσμενείς συνθήκες», με τη γραμματέα της ΠΕΔ Ρ. Καραλαριώτου να υπογραμμίζει πως «Θεσσαλία χωρίς νερό δεν νοείται» καλώντας να δοθεί άμεση λύση στο υδατικό πρόβλημα.

Κλείνοντας οι εμπνευστές της προσπάθειας κ.κ. Γκούμας και Μπαρμπούτης τόνισαν πως στόχος ήταν η αξιοποίηση και προσβασιμότητα σε ένα πλούσιο αρχείο, κάτι που αποτέλεσε «ένα όραμα 10 και πλέον ετών» με τον κ. Γκούμα να υπογραμμίζει πως «υπάρχει αρχείο 20πλάσιο και φιλοδοξία μας είναι να αξιοποιηθεί πλήρως για όλους!».

Η διεύθυνση του νέου ιστότοπου είναι Ypethe.gr.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ