Μ. ΚΑΡΕΤΣΟΣ: ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ!

«Γυρίζοντας τον κόσμο τα τελευταία 50 χρόνια βρίσκομαι στην πόλη που γεννήθηκα διαπιστώνοντας πως δεν μου αρέσουν πράγματα καλλιτεχνικά και αισθητικά, ενώ απογοητεύτηκα με τις κατασκευές που δεν ταιριάζουν με τον αρχαιολογικό χώρο του Φρουρίου και την ιστορία του», τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους η διεθνούς φήμης Λαρισαία γλύπτρια Μάρα Καρέτσος

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAπου «πήρε το αεροπλάνο από τη Νέα Υόρκη για να μιλήσει σε όσους ενδιαφέρονται και… goodbye Charlie!».

Στο περιθώριο μιας ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Επιμελητήριο με πρωτοβουλία Ομάδας Πολιτών Λάρισας και θέμα «Συζητάμε για το Ιστορικό Κέντρο της Λάρισας-Οι πολίτες ρωτούν, οι ειδικοί απαντούν» η σπουδαία γλύπτρια τόνισε την ανάγκη να αναπτυχθεί ένας προβληματισμός και ένας διάλογος με κύριο στόχο την ανάδειξη της ταυτότητας της πόλης με σημείο αναφοράς το Αρχαίο Θέατρο.

«Υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και με τη βοήθεια αρχιτεκτόνων, μηχανικών, αρχαιολόγων και μοντέρνων και κλασσικών καλλιτεχνών να παντρέψουμε το παλιό με το νέο σε ένα ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα», ήταν η πρόταση της Μ. Καρέτσος που στάθηκε ιδιαίτερα στη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης από την πόλη.

«Όταν γίνεται ένα έργο αλλάζει η ταυτότητα μιας πόλης, στόχος λοιπόν θα πρέπει να είναι το «πάντρεμα» της καινοτομίας με τις μνήμες με τη συνέργεια και τη συμμετοχή των πολιτών», τόνισε από την πλευρά της η αρχιτέκτων MSc Περιβαλλοντικής Μηχανικής Όλγα Φάκα, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου και την ιστορική φυσιογνωμία της Λάρισας έδωσε η αρχαιολόγος Μαρία Νούσια περιγράφοντας «την πόλη στην οποία περπάτησαν ο Κικέρωνας και ο Σωκράτης».

Από την εκδήλωση και το διάλογο που ακολούθησε δεν έλειψαν και τα «καρφιά» για τις περίφημες πλέον «σιδεριές» του Φρουρίου, παρουσία του αντιδημάρχου Πολιτισμού Π. Σάπκα και του επικεφαλής της παράταξης «Νέα Λάρισα» Ντ. Διαμάντου.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ