Η εξειδίκευση των δομών που θα χρηματοδοτηθούν την επόμενη τριετία στη Θεσσαλία για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων και την προώθηση τους στην απασχόληση ήταν το αντικείμενο ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβούλιου,
παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, της προϊσταμένης της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής του ΠΕΠ Θεσσαλίας κ. Μελίνας Σαραφίδου, του προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Κωτσού, των δημάρχων Αγιάς κ. Γκουντάρα, Τεμπών κ. Κολλάτου, Τυρνάβου κ. Σαρχώση και εκπροσώπων δήμων απ’ όλη τη Θεσσαλία.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη με τρία υπουργεία, το Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Εσωτερικών και το Υγείας για τη χάραξη του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της φτώχειας παράλληλα με το Περιφερειακό Σχέδιο Κοινωνικής Ένταξης Θεσσαλίας.
«Για την αντιμετώπιση της φτώχειας θα διατεθούν 65εκ. ευρώ από το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014 – 2020 και άλλα 5εκ. ευρώ για δράσεις απασχόλησης ώστε να βρουν πολίτες που έχουν ανάγκη εργασία. Γιατί στόχος μας δεν είναι μόνον η αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος μέσω της διανομής τροφίμων, αλλά να υπάρξουν εκείνες οι ανάσες προόδου για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Έχουμε πάρει τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει εμπροσθοβαρής κατανομή των χρημάτων στην πρώτη τριετία και στην επόμενη τα χρήματα πρόκειται να δοθούν μέσα από τη ρήτρα αναθεώρησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 σε όλη την Ελλάδα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστός.
Σε ότι αφορά το Περιφερειακό Σχέδιο Κοινωνικής Ένταξης Θεσσαλίας αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία Κέντρων Κοινότητας: περιφερειακού γραφείου διαμεσολάβησης με συντονιστικό ρόλο, τεσσάρων κέντρων διαμεσολάβησης στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας, με διευρυμένο ρόλο ως προς τη λειτουργία τους, καθώς και για κάλυψη ειδικών αναγκών όλων των περιοχών / Δήμων της εκάστοτε Π.Ε., 21 τοπικών κέντρων διαμεσολάβησης , ένα σε κάθε Δήμο εκτός των πρωτευουσών που καλύπτουν συμβουλευτική και υποστήριξη όλων των ευάλωτων ομάδων, ως Παραρτήματα των Κέντρων Κοινότητας , Δομές Ευπαθών Ομάδων: Ρομά , στους Δήμους με οικισμούς Ρομά. Προβλέπεται επίσης η λειτουργική σύνδεση όλων αυτών των Δομών και η υποχρεωτική ένταξη σε περιφερειακή ηλεκτρονική πλατφόρμα καταχώρησης δεδομένων, για την παρακολούθηση της πορείας του Σχεδίου, εξαγωγή συμπερασμάτων, δεικτών κ.α. αλλά και οριζόντιας υποστήριξης δομών, με αρμοδιότητα στο περιφερειακό γραφείο.
Σχετικά με τις δομές παροχής βασικών αγαθών προβλέπεται η δημιουργία Δομών στις πρωτεύουσες των 4 Π.Ε. της Θεσσαλίας, ως «Δομές παροχής κοινωνικών και προνοιακών υπηρεσιών». Δεν προτείνεται η εγκατάσταση μαγειρείων λόγω μη επιλεξιμότητας , κυρίως των πρώτων υλών από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, αλλά και μεγάλου κόστους τόσο των υποδομών όσο και της λειτουργίας τους.
Ως προς την κάλυψη αναγκών Δομής «Β» για τους λοιπούς Δήμους και περιοχές εμβέλειάς τους : Προτείνεται υποστήριξη μέσω ΤΕΒΑ –τεχνική στήριξη ή άλλη πηγή ή για τις αποδεδειγμένες και μόνο περιπτώσεις ανάγκης – ωφελουμένων (και άνω των 100 νοικοκυριών) – επί συγκεκριμένων κριτηρίων – αναγκών – δυνατοτήτων που ρητά θα οριστούν στον Οδηγό, με ανάλογο τρόπο και με ενίσχυση στελέχωσης της δομής τύπου «Α» που θα έχουν.
Οι Δομές που αφορούν τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και τις Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου, αφορούν σε λειτουργία αποκλειστικά αυτών που συγχρηματοδοτήθηκαν στην περίοδο 2007-2013 – εκτός των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης όπου δίνεται δυνατότητα για δημιουργία και νέων δομών χωρίς όμως να προκύπτουν άμεσα αυτές -, για 1 έως 3 έτη κατά περίπτωση, χωρίς πλήρη ανάλυση προδιαγραφών και κόστους.
Στο πλαίσιο αυτών, κρίνεται ότι δεν αντιμετωπίζονται / ιεραρχούνται οι ανάγκες σε επίπεδο περιφέρειας και σε βάθος χρόνου, ήτοι απαιτείται περαιτέρω εξειδίκευση σε επίπεδο περιφέρειας, επί συγκεκριμένων ενιαίων προδιαγραφών και κοστολόγησης.