ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΕΛΓΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα της παρακράτησης από τη βασική ενίσχυση που εισέπραξαν οι αγρότες ποσό της εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ αναφέρονται τα εξής:

“Τη Δευτέρα, 7.12.2015, παρακρατήθηκε από τον ΕΛ.Γ.Α. η πρώτη δόση της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2015, από όσους παραγωγούς είχαν εξουσιοδοτήσει σχετικά τον Οργανισμό.

Ειδικότερα, σε εφαρμογή της παραγρ.6 του άρθρου 6 της αριθ. αριθ. 425/42522/20.5.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 1239/Β΄), στην περίπτωση που ο παραγωγός εξουσιοδοτήσει τον ΕΛ.Γ.Α. να παρακρατήσει την οφειλόμενη ασφαλιστική εισφορά του, κατά το χρόνο είσπραξης απαίτησής του από το Δημόσιο, και η απαίτηση αυτή του καταβληθεί τμηματικά, τότε και η αντίστοιχη εισφορά του ΕΛ.Γ.Α. παρακρατείται τμηματικά και αναλογικά. Κατά συνέπεια εφόσον καταβλήθηκε το 90% του ποσού της βασικής ενίσχυσης, ο ΕΛ.Γ.Α. προέβη στην παρακράτηση του 90% της ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2015 ή κατ’ αναλογία μικρότερου, για όσες περιπτώσεις η καταβληθείσα βασική ενίσχυση ήταν μικρότερη της προς παρακράτηση ασφαλιστικής εισφοράς.

Σημειώνουμε πως:

  • το έτος 2015 είναι χρονιά που σημειώθηκαν πολλά δυσμενή καιρικά φαινόμενα, ασφαλιστικά καλυπτόμενα από τον ΕΛ.Γ.Α.
  • η καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές αυτές προϋποθέτει εμπρόθεσμη εξόφληση των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών
  • η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών είναι η 31η Μαρτίου 2016.

Επειδή έχουμε δεχθεί σωρεία αιτημάτων παραγωγών, που αφορούσαν κυρίως το έτος 2014 και οι οποίοι αν και είχαν εξουσιοδοτήσει σχετικά τον ΕΛ.Γ.Α. να παρακρατήσει τις εισφορές τους από το λογαριασμό που είχαν δηλώσει, δεν έγινε αυτό εφικτό για διάφορους λόγους (πχ. μη ύπαρξη διαθέσιμου υπόλοιπου, κα), οπότε η εισφορά του έτους εξοφλήθηκε εκπρόθεσμα, με αποτέλεσμα να μην κριθούν δικαιούχοι αποζημίωσης που δικαιούνταν για το συγκεκριμένο έτος, τονίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση αρμόδιος για την παρακολούθηση της πορείας χρέωσης του λογαριασμού, μέσω του βιβλιαρίου, είναι ο ίδιος ο παραγωγός.

Σε περίπτωση, λοιπόν, εξουσιοδότησης και με δεδομένο ότι η δεύτερη δόση παρακράτησης της εισφοράς (που στο μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών θα αντιστοιχεί στο υπόλοιπο 10% της εισφοράς),  θα γίνει με την τελική εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης, θα πρέπει να επιβεβαιώσουν, από το έντυπο της Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής 2015, ότι με τη δεύτερη παρακράτηση έχει εξοφληθεί το σύνολο της εισφοράς τους. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να καταβάλουν οι ίδιοι το υπόλοιπο ποσό της εισφοράς στον ειδικό  λογαριασμό ΜΠ 715, που τηρεί ο ΕΛ.Γ.Α. στην Τράπεζα Πειραιώς.

Τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν από τις αλλαγές στον τρόπο καταβολής των ενισχύσεων από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ το 2015 και αφορούν τον ΕΛ.Γ.Α. έχουν ήδη εντοπισθεί και θα αντιμετωπισθούν μέχρι τη νέα δήλωση του ΟΣΔΕ και της ΔΚΕ”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ